Βάζοντας λόγια στο στόμα του νεκρού Άντονι Μπουρνταίν
Το νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Άντονι Μπουρνταίν, που φέρει τον τίτλο Roadrunner έχει διάρκεια 1 ώρας και 58 λεπτών. Είναι γεμάτο από εικόνες της πολυετούς καριέρας του σελέμπριτι σεφ, δημοσιογράφου και τηλεοπτικού σταρ. Αλλά 45 δευτερόλεπτα από το ντοκιμαντέρ κλέβουν την προσοχή των θεατών.
Σε αυτά τα δευτερόλεπτα ένας ανυποψίαστος θεατής νομίζει ότι ακούει ηχογραφημένα λόγια του Μπουρνταίν, που αυτοκτόνησε το 2018. Στην πραγματικότητα η φωνή παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη: Είναι τα λόγια του Μπουρνταίν, τα οποία μετατρέπονται σε ομιλία από μία εταιρεία λογισμικού, η οποία αφιέρωσε πολλές ώρες στο να διδάξει μία μηχανή το πώς να μιμηθεί την χροιά και τον τόνο της φωνής του.
Μία από τις προτάσεις που ακούμε, προέρχεται από ένα email που είχε γράψει ο Μπουρνταίν σε έναν φίλο, τον Ντέιβιντ Τσο: «Είσαι επιτυχημένος και είμαι επιτυχημένος. Αναρωτιέμαι: Είσαι ευτυχισμένος;» ακούμε τη φωνή να λέει.
Ο διευθυντής του ντοκιμαντέρ, Μόργκαν Νέβιλ, εξήγησε την τεχνική σε μία συνέντευξη στο περιοδικό The New Yorker. Είναι τόσο πειστικό, όπως είπε, που οι θεατές δύσκολα θα καταλάβουν τι από αυτά που ακούν είναι η φωνή της μηχανής και τι η πραγματική φωνή του αστέρα από παλαιότερα βίντεο.
Στα social media έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση για το ζήτημα: Κάποιοι το βρίσκουν ανατριχιαστικό και κακόγουστο. Άλλους πάλι δεν τους ενοχλεί καθόλου. Διχασμένοι είναι και οι ειδικοί, που εξετάζουν ηθικά ζητήματα σε ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ορισμένοι βλέπουν τη χρήση του υλικού της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς την αποκάλυψη στο κοινό ότι πρόκειται για τέτοιο, ως παράβαση της εμπιστοσύνης. Θεωρούν δε ότι είναι ένας ολισθηρός δρόμος που οδηγεί προς τα λεγόμενα deepfake βίντεο, με τα οποία υλικό που έχει δημιουργηθεί ψηφιακά εμφανίζεται ως αυθεντικό.
«Δεν ήταν καθόλου απαραίτητο» λέει η Θέλμα Βικρόι, επικεφαλής του Τμήματος Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Κολούμπια. Άλλοι δεν το θεωρούν τόσο προβληματικό από τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη αναπαράγει μία φραση, που έχει όντως γραφτεί από τον Άντονι Μπουρνταίν και όχι φανταστικά λόγια.
«Από όλες τις ηθικές ανησυχίες που μπορεί κανείς να έχει για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, αυτή φαίνεται να είναι η πιο ασήμαντη» λέει ο δημιουργός Γκόρντον Κουίν.
Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με φίλους και συναδέλφους του Μπουρνταίν ο Νέβιλ εξετάζει το πώς έγινε μία παγκοσμίως γνωστή προσωπικότητα αλλά και τι τον οδήγησε στον θάνατο σε ηλικία 61 ετών. Το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει θετικές κριτικές.
Ορισμένοι ειδικοί σχολίασαν ότι ο κ. Νέβιλ δεν θα είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις εάν είχε αποκαλύψει εξ αρχής τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. «Εάν οι θεατές αρχίσουν να αμφιβάλουν για το είναι πραγματικό από αυτά που έχουν ακούσει, θα αμφιβάλουν για τα όσα βλέπουν στο ντοκιμαντέρ» σημειώνει ο Μαρκ Τζόναθαν Χάρις, βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ.
Copyright:
2021 The New York Times