Η θεωρία για την Covid που πλέον τελεί υπό αμφισβήτηση
Της Gina Kolata
Οι ερευνητές εγείρουν αμφιβολίες για το αν ένα κύτταρο του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και σ’ άλλα όργανα ορισμένων ασθενών με κορωνοϊό. Άλλωστε, παραμένει μυστήριο το τι ακριβώς προκαλεί τον θάνατο από Covid-19 σε συγκεκριμένους ανθρώπους και πώς αυτό θα αποτραπεί.
Μία υπόθεση, η οποία αναδείχθηκε στις αρχές της πανδημίας, σχετίζεται με την «καταιγίδα» της κυτοκίνης -μία απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, την οποία συχνά επικαλούμαστε για να εξηγήσουμε σημαντικές ιογενείς μολύνσεις: Ασθενείς, οι οποίοι πέθαναν, βρέθηκαν να έχουν μικρή ή και καθόλου ποσόστητα του ιού στα σώματά τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα τον είχε ξεφορτωθεί. Αλλά πράττοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, υποθέτουμε ότι η άμυνα του σώματός ήταν αδίστακτη, διοχετεύοντας ισχυρές ενώσεις -κυτοκίνης και άλλων παραγόντων φλεγμονής- οι οποίες προκάλεσαν θανατηφόρα βλάβη στους ιστούς και τα όργανα.
Όμως, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο παράγοντας, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την πρόκληση αυτή της καταιγίδας, ενδεχομένως να μην είναι ένοχος ή ότι τέτοιου είδους καταιγίδες ίσως δεν λαμβάνουν χώρα με τον τρόπο που οι γιατροί πίστευαν.
Η ιδέα της καταιγίδας έχει στο επίκεντρο μία κυτοκίνη, την interleukin-6 ή αλλιώς il-6. Στις αρχές της πανδημίας, γιατροί στην Κίνα υποστήριξαν ότι ένας ασθενής, ο οποίος δεν είχε καλή υγεία, διέθετε υψηλά επίπεδα il-6. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν φάρμακα, τα οποία μπλόκαραν την il-6, και ο ασθενής ανέρρωσε. Παρόμοιες αναφορές ακολούθησαν και στην Ιταλία. Τα αντι-il-6 φάρμακα πολύ γρήγορα αποτέλεσαν βασική φροντίδα σε πολλά νοσοκομεία.
Τώρα όμως, οι έρευνες αποτυγχάνουν να διαπιστώσουν ότι τα αντι-il-6 φάρμακα είναι αποτελεσματικά. Άλλες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι τα επίπεδα il-6 δεν είναι καν υψηλά στους ασθενείς με Covid.
Ένα πρόβλημα σχετίζεται και με τον ίδιο τον όρο «καταιγίδα κυτοκίνης».
«Δεν έχει κάποιον ορισμό» ισχυρίζεται η γιατρός Κάρολιν Κάλφε, ειδική στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. Χωρίς ορισμό, δεν υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια .
Ακόμη κι αν υπήρχαν, ενδεχομένως η il-6 αποτελεί «θεατή», παρά μια κινητήρια δύναμη. Εκατοντάδες κυτοκίνες, άλλωστε, απελευθερώνονται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα τίθεται σε δράση.
Επομένως, τι άλλο θα μπορούσε να βλάψει τους ασθενείς;
Η φλεγμονή από μια σειρά υπεραντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος ίσως διαδραματίζει έναν ρόλο, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Ένα στοιχείο είναι ότι η στεροειδή δεξαμεθαζόνη, η οποία ευρέως καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μειώσει τον δείκτη θανάτου.
Πολλοί ασθενείς Covid, επίσης, υποφέρουν από θρομβώσεις αίματος, οι οποίες ενδεχομένως προκαλούν ζημιές στους πνεύμονες και σ’ άλλα όργανα.
Ο γιατρός Μπρους Γουόλκερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ρέιγκον της Μασαχουσέτης, επικαλείται μια άλλη πιθανότητα. Ο ίδιος ήταν συγγραφέας μιας μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι ο ιός μπορεί να καταστρέψει τα βλαστικά κέντρα -μέρη στους λεμφαδένες όπου παράγονται αντισώματα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι λιγότερα αντισώματα και μικρότερη αποτελεσματικότητα.
Και παραμένει ακόμη πιθανό τα αντι-il-6 φάρμακα ενδεχομένως να βοηθούν, εφόσον τελικά χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της ασθένειας.
Η δρ. Κάλφε υποστηρίζει ότι τα νέα ευρήματα θα πρέπει να διδάξουν στους γιατρούς το εξής: «Πρέπει να είμαστε πραγματικά ταπεινοί όσον αφορά τη βιολογική πολυπλοκότητα».
© 2020 The New York Times
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News