The New York Times Τετάρτη 17/07/2024, 08:00 EDWARD WONG, ANA SWANSON
THE NEW YORK TIMES

Αλλάζει ο «χάρτης» των τσιπ – Το σχέδιο των ΗΠΑ

Αλλάζει ο «χάρτης» των τσιπ – Το σχέδιο των ΗΠΑ

Εαν η κυβέρνηση Biden μπορούσε να το κάνει, τότε θα κατασκευάζονταν πολλά περισσότερα τσιπ σε εργοστάσια του Τέξας ή της Αριζόνας. Θα αποστέλλονταν σε εταίρους, όπως η Κόστα Ρίκα ή το Βιετνάμ ή η Κένυα, για την τελική συναρμολόγηση και έπειτα θα διοχετεύονταν στον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να αξιοποιηθούν σε όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από ψυγεία μέχρι υπερυπολογιστές.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να φτιάξουν από την αρχή την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των τσιπ και μάλιστα βρίσκονται ήδη σε έντονες διαπραγματεύσεις, προκειμένου φέρουν σε πέρας την αποστολή. Υποστηρίζουν ότι εάν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των «μικρών εγκεφάλων» των ηλεκτρονικών συσκευών έρθει στις ΗΠΑ, τότε η χώρα θα είναι πλουσιότερη και ασφαλέστερη.

Βασικό κομμάτι της στρατηγικής ξεδιπλώνεται εκτός ΗΠΑ, όπου οι αρμόδιοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με τους εταίρους της χώρας, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι επενδύσεις στις ΗΠΑ θα είναι πιο ανθεκτικές. 

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να διώξει τις ανησυχίες περί ασφάλειας λόγω Κίνας, η οποία αυξάνει την παραγωγή τσιπ και παράλληλα εξαπολύει απειλές εναντίον της Ταϊβάν, του παγκόσμιου κέντρου της τεχνολογίας τσιπ.

Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχεύει να δημιουργήσει νέες εφοδιαστικές αλυσίδες για τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, όπως μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. 

Σε τρία χρόνια επί κυβέρνησης Biden, οι ΗΠΑ προσείλκυσαν 395 δισ. δολάρια σε επενδύσεις για παραγωγή τσιπ και 405 δισ. δολάρια για παραγωγή πράσινης τεχνολογίας, δήλωσε ο Ramin Toloui, καθηγητής στο Stanford.

Πολλές από τις εταιρείες που επενδύουν στις ΗΠΑ έχουν έδρα σε ασιατικές χώρες που φημίζονται για τις τεχνολογικές τους βιομηχανίες – Ιαπωνία, Νότιος Κορέα και Ταϊβάν για παράδειγμα – και στην Ευρώπη. Η μία είναι η SK Hynix, μια εταιρεία παραγωγής τσιπ στη Νότιο Κορέα, η οποία φτιάχνει εργοστάσιο 3,8 δισ. δολαρίων στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι μονάδες παραγωγής τσιπ στην Ανατολική Ασία προσφέρουν καλύτερη τεχνολογία, περισσότερες επιλογές ταλαντούχων μηχανικών και χαμηλότερο κόστος από τα αμερικανικά εργοστάσια.

Η Ταϊβάν κατασκευάζει σχεδόν όλα τα προηγμένα τσιπ στον κόσμο. Απεναντίας, η αμερικανική βιομηχανία ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με έλλειψη 90.000 εργαζομένων σε μερικά χρόνια.

Επίσης, οι κυβερνήσεις στην Κίνα, την Ταΐβάν και τη Νότιο Κορέα στηρίζουν τις δικές τους βιομηχανίες τσιπ με τεράστιες επιχορηγήσεις. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι οργανώνουν έρευνες σε πολλές χώρες, ώστε να δουν πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά οι υποδομές και το εργατικό δυναμικό. Σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται ήδη η Κόστα Ρίκα, η Ινδονησία, το Μεξικό, ο Παναμάς, οι Φιλιππινες και το Βιετνάμ. Οι ΗΠΑ πρόκειται να προσθέσουν και την Κένυα.

O Martijn Rasser, εκτελεστικός διευθυντής της Datenna, μιας εταιρείας ερευνών, δήλωσε ότι αυτό το δίκτυο εταίρων αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Η τεχνολογία σήμερα είναι πιο διασκορπισμένη απ’ ό,τι ήταν πριν μερικές δεκαετίες, με διάφορες χώρες να παίζουν σημαντικούς ρόλους.

Copyright:
2024 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Θα περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε τσιπ για ΑΙ

Νέο πεδίο ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας: Κονταροχτυπήματα στη γενέτειρα των μπαταριών

Λαμπρότερο μέλλον στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας «βλέπει» ο Κινέζος πρόεδρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News