The New York Times Τρίτη 2/07/2024, 07:18 LUIS FERRÉ-SADURNÍ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Η ανθρωπιστική κρίση που έκανε τα ξενοδοχεία απλησίαστα

Νέα Υόρκη: Η ανθρωπιστική κρίση που έκανε τα ξενοδοχεία απλησίαστα

Στα τέλη του 2022, όταν χιλιάδες μετανάστες είχαν αρχίσει να φτάνουν στη Νέα Υόρκη, οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν να βρουν καταλύματα για να μείνουν. Βρήκαν ενδιαφερόμενους: ξενοδοχεία, τα οποία δυσκολεύονταν να ανακάμψουν από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία στον τουρισμό.

Δεκάδες ξενοδοχεία, από άλλοτε μεγάλες εγκαταστάσεις μέχρι τις πιο μικρές μονάδες, έκλεισαν για τους τουρίστες και άρχισαν να φιλοξενούν αποκλειστικά μετανάστες, κλείνοντας συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τις αρχές. Η ανθρωπιστική κρίση έγινε απροσδόκητη πνοή ζωής για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Νέας Υόρκης, τα ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε ασφαλές καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Δύο χρόνια μετά, η μεταναστευτική κρίση αποτέλεσε καταλύτη για στροφή του ξενοδοχειακού τοπίου στη Νέα Υόρκη. Η μετατροπή των ξενοδοχείων σε καταφύγια έχει μειώσει κατακόρυφα την προσφορά δωματίων, όσο η ζήτηση αυξάνεται κοντά σε επίπεδα προ πανδημίας και ενώ αναμένεται να αγγίξει ιστορικό υψηλό.

Η στέγαση των μεταναστών, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως ο πληθωρισμός, τα μέτρα για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb και η προσδοκώμενη μείωση της κατασκευής νέων ξενοδοχείων, εκτόξευσαν το κόστος της διανυκτέρευσης για το μέσο δωμάτιο σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η μέση ημερήσια χρέωση σε ξενοδοχεία της πόλης της Νέας Υόρκης αυξήθηκε στα 301,61 δολάρια το 2023, με άνοδο 8,5% από τα 277,92 δολάρια το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία στοιχείων εμπορικών ακινήτων CoStar. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, στο οποίο οι τιμές συνήθως υποχωρούν, η χρέωση εξακολουθούσε να είναι 6,7% υψηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Περίπου 135 από τα σχεδόν 680 ξενοδοχεία της πόλης μπήκαν στο πρόγραμμα στέγασης μεταναστών, εκ των οποίων πολλά στο Midtown, το κέντρο του Μανχάταν, στο Long Island City στο Κουίνς και κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Kennedy, τα οποία ήταν ανέκαθεν «μαγνήτες» τουριστών. Τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν δέχονται περίπου 185 δολάρια τη βραδιά ανά δωμάτιο. Κανένα από αυτά δεν έχει επανέλθει στις παραδοσιακές ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Στα ξενοδοχεία του κέντρου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται το Row NYC, μια μονάδα τεσσάρων αστέρων στο κέντρο της γειτονιάς με τα μεγάλα θέατρα, καθώς και το Roosevelt Hotel με ιστορία εκατό ετών κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Grand Central.

Νέα Υόρκη: Η ανθρωπιστική κρίση που έκανε τα ξενοδοχεία απλησίαστα-1
φωτ. Jeenah Moon/The New York Times

Σύμφωνα με την CoStar για τη στέγαση των μεταναστών χρησιμοποιούνται 16.532 δωμάτια ξενοδοχείων και οι τουρίστες έχουν στη διάθεσή τους 121.677 δωμάτια. Πρόκειται δηλαδή για 2.812 δωμάτια λιγότερα σε σύγκριση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Όλα συνδέονται με τη σχέση προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο Daniel H. Lesser της LW Hospitality Advisors.

Περίπου 65.000 μετανάστες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αίθουσες για σκηνές και άλλου είδους μονάδες, καθώς η πόλη έχει νομική υποχρέωση να παράσχει κλίνες για όποιον έχει ανάγκη. Οι δαπάνες για τα σχετικά προγράμματα της πόλης ανέρχονται σε 10 δισ. δολάρια τα τελευταία τρία φορολογικά έτη.

Δεδομένου ότι οι μετανάστες φιλοξενούνται κατά κύριο λόγο στα πιο προσιτά δωμάτια ξενοδοχείων, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές είναι πιθανό να δουν οι τουρίστες μέτριας οικονομικής δυνατότητας, σύμφωνα με τον Sean Hennessey, ξενοδοχειακό σύμβουλο και επίκουρο καθηγητή στο New York University.

«Ειλικρινά πιστεύω ότι επέτρεψε σε ξενοδοχεία δύο και δυόμισι αστέρων να πάρουν ώθηση, να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αλλάξουν τις τιμές, που υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως να μην μπορούσαν», δήλωσε.

Copyright:
2024 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Το Airbnb θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο κρεβάτια

Απειλή για τις καλοκαιρινές διακοπές η θερμοκρασία – Τα σημάδια

Ταξιδεύουν ξανά οι Έλληνες – Ο Κρητικός Φιλέας Φογκ που έχει πάει σε 128 χώρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News