Πέντε εκατομμύρια δολάρια για…πλαστά έργα τέχνης
Το 2014 και το 2015, ο Σεΐχης Hamad Bin Abdullah Al Thani του Κατάρ αγόρασε επτά έργα τέχνης έναντι 4,99 εκατ. δολαρίων. Την πώληση πραγματοποίησε ο βετεράνος έμπορος τέχνης John Eskenazi, ο οποίος στο παρελθόν έχει προμηθεύσει εμβληματικά έργα στο Met της Νέας Υόρκης, αλλά και στο Λούβρο.
Πλέον, όμως, καλείται να επιστρέψει τα 4,99 εκατ. δολάρια, καθώς και αποζημίωση, στον Σεΐχη, αφού διαπιστώθηκε ότι τα επτά έργα τέχνης ήταν πλαστογραφημένα.
Ο Eskenazi, ο οποίος έχει εκτιμήσει και πουλήσει έργα έως και 2.000 ετών στα γνωστότερα μουσεία του κόσμου, φέρεται να συνόδευε κάθε έργο τέχνης με το εξής σημείωμα: «Δηλώνω ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζω και πιστεύω το αντικείμενο που περιγράφεται σε αυτό το τιμολόγιο είναι αρχαίο και συνεπώς τουλάχιστον 100.000 ετών».
Ωστόσο, το αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι τα έργα τέχνης δεν ήταν αυθεντικά, χωρίς όμως να δέχεται το επιχείρημα του Σεΐχη ότι ο Eskenazi διετέλεσε απάτη.
Τα έργα τέχνης
Μεταξύ αυτών που πουλήθηκαν ήταν και ένα άγαλμα της θεότητας Hari Hara, το οποίο υποτίθεται πως ήταν τουλάχιστον 1.000 ετών και εκτιμήθηκε στα 2,2 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τους εκτιμητές που συνεργάστηκαν με το αρμόδιο δικαστήριο, υπήρχαν εμφανείς ενδείξεις ότι δεν ήταν αρχαίο. Ενδεικτικά, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε σύγχρονος στιλβωτής στο άγαλμα, το οποίο δέχθηκε επίσης χημική θεραπεία με υδροχλωρικό οξύ, ώστε να παλαιωθεί τεχνητά η επιφάνειά του και να αφαιρεθούν τα σημάδια των σύγχρονων εργαλείων.
Επίσης, συγκαταλέγεται και το κεφάλι του «Krodha», η οποία υποτίθεται ότι ήταν του πέμπτου ή έκτου αιώνα, αλλά είχε «πολύ μεγάλες ενδείξεις σύγχρονων εργαλείων». Συγκεκριμένα υπήρχαν θραύσματα πλαστικού καλύμματος και σύγχρονες ίνες που προεξείχαν από την επιφάνεια.
Εκπρόσωπος του Eskenazi δήλωσε σχετικά στην Mail on Sunday: «Ο John Eskenazi και η οικογένειά του είχαν χρόνια αγωνίας και άγχους ως αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής διαμάχης. Συνεπώς είναι εξαιρετικά χαρούμενος που το δικαστήριο απέρριψε εξ ολοκλήρου το επιχείρημα του Σεΐχη για απάτη και δέχθηκε ότι αυτά τα αντικείμενα πωλήθηκαν καλή τη πίστει».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε επίσης:
Έσπασε τα ρεκόρ η συλλογή έργων τέχνης του συνιδρυτή της Microsoft
«Ξημέρωμα» 23 εκατομμυρίων: O πίνακας που πωλήθηκε σε 6 λεπτά
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News