Τα αφανή θύματα του πολέμου
Μία στρουθοκάμηλος με φόντο ένα βομβαρδισμένο τοπίο απεικονίζεται στο ουκρανικό χωριό Yasnohorodka λίγο έξω από το Κίεβο. Πρόκειται για ένα από τα ζώα, τα οποία στρατιώτες και εθελοντές προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν, αφότου ένας ζωολογικός κήπος χτυπήθηκε από πυρά. Τελικά, η εκκένωση του ζωολογικού κήπου διεκόπη προτού ολοκληρωθεί, καθώς οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή.
Από την έναρξη του πολέμου η προσοχή μας είναι βέβαια στραμμένη στις πόλεις της Ουκρανίας, αλλά και τους αμάχους. Όπως όμως έχει φανεί και από πολέμους του παρελθόντος, ο αντίκτυπος του πολέμου είναι τεράστιος και στο περιβάλλον.
Θύματα των πολέμων είναι και η άγρια ζωή και η χλωρίδα, ενώ παράλληλα οι εχθροπραξίες είναι ρυπογόνες και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον.
Όπως καταδεικνύουν σχετικές μελέτες το 80% των μεγάλων εχθροπραξιών από το 1950 έως το 2000 έλαβαν χώρα σε κεντρικά σημεία για την βιοποικιλότητα, δηλαδή περιοχές πλούσιες σε είδη που βρίσκονται υπό απειλή.
Παρότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ερευνήσει σε μεγάλο βάθος τις επιπτώσεις του πολέμου στην βιοποικιλότητα, από σχετική μελέτη του 2018 προκύπτει ότι στις προστατευμένες περιοχές της Αφρικής, οι πληθυσμοί άγριας ζωής έτειναν να είναι σταθεροί σε καιρό ειρήνης και να μειώνονται σε καιρό πολέμου.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί στοχευμένη τακτική πολέμου. Για παράδειγμα στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίσε αποφυλλωτικά σε μεγάλες περιοχές ζούγκλας, ώστε τα δάση να ασθενήσουν και οι εχθρικές δυνάμεις να μην μπορούν να καλυφθούν.
Ακόμη όμως και εάν δεν είναι σκόπιμο, ο πόλεμος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Οι στρατιώτες φτιάχνουν χαρακώματα, τα τανκ ισοπεδώνουν την χλωρίδα, οι βόμβες σκοτώνουν την βιοποικιλότητα και τα εκρηκτικά προκαλούν πυρκαγιές.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης στις καμένες περιοχές
Οι 4 προτεραιότητες εν μέσω κρίσης στις τιμές των τροφίμων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News