Σε ύψος ρεκόρ ο καπνός από την Τόνγκα
Στο ύψος – ρεκόρ των 55 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης έφθασε ο καπνός από την πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα.
Σύμφωνα με τα νέα δορυφορικά δεδομένα, ο καπνός «έπιασε» το σύνορο μεταξύ της στρατόσφαιρας και της μεσόσφαιρας, η οποία αποτελεί το υψηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας.
Για να γίνει αντιληπτό το ύψος του καπνού, ας σημειωθεί ότι το σύνορο με το διάστημα έχει οριστεί στα 100 χιλιόμετρα. Επομένως, πρόκειται για περισσότερο από το μισό της συγκεκριμένης απόστασης, κάτι το οποίο παρατηρείται για πρώτη φορά.
Η πιο ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, είχε συμβεί στο Πινατούμπο των Φιλιππίνων το 1991. Τότε η στήλη καπνού εκτιμάται ότι δεν είχε ξεπεράσει το ύψος των 40 χιλιομέτρωνη.
Η εκτίμηση του ύψους της στήλης καπνού από την έκρηξη της Τόνγκα βασίστηκε σε δεδομένα από τρεις μετεωρολογικούς δορυφόρους, έναν ιαπωνικό, έναν νοτιοκορεατικό και έναν αμερικανικό.
Επιστήμονες της NASA δε, υπολόγισαν ότι η έκρηξη της Τόνγκα απελευθέρωσε ισχύ, η οποία είναι ίση με 10 μεγατόνους ΤΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι ήταν 500 φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
Οι γεωεπιστήμονες κατατάσσουν την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στην κλίμακα 5 του δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας (VEI).
Πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη, μετά από την αντίστοιχη στο Πινατούμπο, η οποία είχε καταταχθεί στην κατηγορία 6.
Η κλίμακα VEI φτάνει έως το 8 (η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας έχει ταξινομηθεί ως 7).
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Το ηφαίστειο που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα σε απόσταση 10.000 χλμ
Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Πώς επηρέασε την ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα (βίντεο)
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News