Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 15/10/2021, 10:07
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Όταν το κατεστραμμένο έργο αξίζει 18 φορές περισσότερα

Όταν το κατεστραμμένο έργο αξίζει 18 φορές περισσότερα

Οι παρευρισκόμενοι είχαν μείνει άφωνοι όταν το έργο του Banksy «Girl with Balloon» πέρασε μέσα από έναν καταστροφέα εγγράφων που ήταν κρυμμένος μέσα στην κορνίζα του, ακριβώς τη στιγμή που έπεφτε το σφυρί για την κατοχύρωσή του σε έναν αγοραστή που έδινε 1,042 εκατ. στερλίνες, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, τον Οκτώβριο του 2018, στο Λονδίνο. 

Τελικά, η καταστροφή του έργου εκτόξευσε την αξία του κατά 18 φορές, καθώς χθες, ο πίνακας πουλήθηκε σε νέα δημοπρασία του ίδιου οίκου αντί 18,6 εκατ. στερλινών. Πλέον, το μισο-σκισμένο έργο αποκαλείται «Love is in the Bin». 

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο φοβάμαι να χτυπήσω το σφυρί», αστειεύτηκε ο δημοπράτης, έπειτα από 10 λεπτά προσφορών. 

Διαβάστε επίσης: Ο σκισμένος πίνακας του Banksy επιστρέφει στο Sotheby’s με πολλαπλάσια αξία

«Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν σκίστηκε πραγματικά. Σκίστηκε. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο οίκος δημοπρασιών τα ήξερε όλα. Δεν τα ήξερε», έγραψε στο Instagram το 2018 ο Bansky, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει κρυφή. Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι ο καταστροφέας εγγράφων δεν λειτούργησε όπως ήλπιζε, καθώς στόχος του ήταν το έργο να καταστραφεί εντελώς. 

Διαβάστε επίσης: Τσάντες Hermés, ακριβά ρολόγια και συλλεκτικά αυτοκίνητα: Ποια επένδυση δίνει τις καλύτερες αποδόσεις

«Εκείνη την αξέχαστη βραδιά, ο Banksy δεν κατέστρεψε ένα έργο σκίζοντάς το, αλλά αντ΄ αυτού δημιούργησε ένα. Σήμερα, αυτό το κομμάτι θεωρείται ο συνεχιστής της αξιοθαύμαστης κληρονομιάς της αντικαθεστωτικής τέχνης», είπε ειδικός του οίκου Sotheby’s. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS