Τουρκία: Ο τουρισμός κολλημένος στη βλέννα
Για φέτος, το υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στα 30 εκατ. τουρίστες και 23 δισ. δολάρια έσοδα
Η φωτογραφία την οποία τράβηξε drone σε αυτή την έρημη και κολλημένη στη θαλάσσια βλέννα παραλία της Κωνσταντινούπολης, είναι τουλάχιστον χαρακτηριστική της κατάστασης που αντιμετωπίζει φέτος η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.
Η θαλάσσια βλέννα, αποτέλεσμα της μόλυνσης των νερών στη χώρα, δεν είναι κάτι που εμφανίζεται για πρώτη φορά, αλλά η έκτασή της πιστεύεται ότι είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι αρχές «διαφημίζουν» την επιχείρησή τους να καθαρίσουν τη θάλασσα, στο πλαίσιο της οποίας αντλούν περισσότερα από 200 κυβικά μέτρα βλέννας την ημέρα. Όμως το κύμα από ακυρώσεις που προκαλούν οι αηδιαστικές εικόνες στα διεθνή μέσα, έρχεται να «γονατίσει» μία τουριστική βιομηχανία που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει μία δύσκολη σεζόν, λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας της Τουρκίας.
Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία -οι τρεις μεγαλύτερες αγορές της Τουρκίας- έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς προορισμούς που κρατούν τους πολίτες τους μακριά από τη χώρα, απειλώντας έναν κλάδο που προσφέρει όχι μόνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά και συνάλλαγμα για να χρηματοδοτείται το εξωτερικό χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Το 2019, η Τουρκία ήταν ο έκτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός του κόσμου, προσελκύοντας 52 εκατ. τουρίστες, που άφησαν πίσω τους έσοδα 35 δισ. δολαρίων.
Όμως, τα έσοδα κατέρρευσαν σχεδόν κατά 70% το 2020 λόγω της πανδημίας. Για φέτος, το υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στα 30 εκατ. τουρίστες και 23 δισ. δολάρια έσοδα. Όμως πλέον, ο στόχος φαντάζει ανέφικτος, αφού κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, ο αριθμός των τουριστών που εισήλθαν στην Τουρκία ήταν κατά ένα τρίτο μικρότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η Βρετανία, που το 2019 έστειλε στη χώρα 2,6 εκατ. τουρίστες, έχει βάλει την Τουρκία στην «κόκκινη λίστα», κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί πρέπει να πληρώσουν για να μείνουν στα ειδικά ξενοδοχεία καραντίνας κατά την επιστροφή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά ξενοδοχεία της Τουρκίας δεν έχουν ούτε μία κράτηση από Βρετανούς.
Η Γερμανία, η οποία το 2019 έστειλε 5 εκατ. τουρίστες στην Τουρκία, επιτρέπει τώρα σε όσους επιστρέφουν από εκεί να μην μπουν σε καραντίνα, εφόσον είναι εμβολιασμένοι ή κάνουν τεστ και βγει αρνητικό.
Η Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά για τον τουρκικό τουρισμό, έχει επεκτείνει την απαγόρευση πτήσεων τουλάχιστον έως την 21η Ιουνίου.
Ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Μπαχατίν Γιουτσέλ, λέει στους Financial Times ότι ήδη είναι πολύ αργά για να αποδειχθεί φετινή σεζόν καλύτερη από την περσινή.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News