ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Πώς κατάφεραν να χτίσουν το Menga Dolmen

Πώς κατάφεραν να χτίσουν το Menga Dolmen

Στην κορυφή ενός λόφου πάνω από μια πεδιάδα στη νότια Ισπανία, υψώνεται ένα μεγαλιθικό μνημείο. Είναι ηλικίας 5.600 ετών και αποτελείται από 32 κολοσσιαίες πέτρες, η καθεμία από αυτές, πολλές φορές μεγαλύτερη από τους μεγάλιθους στο Stonehenge.

Οι πέτρες σχηματίζουν έναν θολωτό θάλαμο, μήκους περίπου 25 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων στο ευρύτερο σημείο. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη πέτρα ζυγίζει περίπου 150 τόνους, όσο περίπου μια γαλάζια φάλαινα και σχεδόν πέντε φορές βαρύτερη από το μεγαλύτερο λίθο του Stonehenge. Συνολικά οι μεγάλιθοι ζυγίζουν περίπου 1.140 τόνους.

Το μνημείο έκρυβε πάντα ένα μυστήριο και προκαλούσε το επιστημονικό ενδιαφέρον, πώς κατασκευάστηκε τη δεδομένη ιστορική στιγμή, με βάση την τεχνολογία της νεολιθικής περιόδου.

Μηχανικές δεξιότητες

Πώς κατάφεραν να χτίσουν το Menga Dolmen-1

Τα αποτελέσματα ενός δεκαετούς ερευνητικού προγράμματος επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα, αποκαλύπτοντας τις εκπληκτικά εξελιγμένες δεξιότητες μηχανικής που απαιτούνται για να επιτευχθεί ένα τέτοιο κατόρθωμα.

Το πρόγραμμα, με επικεφαλής τον José Antonio Lozano Rodríguez, γεωλόγο στο Ωκεανογραφικό Κέντρο των Καναρίων Νήσων, έκανε μια σύνθεση για το πώς κόπηκαν, μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν οι πέτρες εξετάζοντας την τοπογραφία και τη γεωλογία του χώρου, με πληροφορίες από προηγούμενες αρχαιολογικές ανασκαφές καθώς και εθνογραφικές και ιστορικές αναφορές για τις τεχνικές κατασκευής.

Διαπίστωσαν ότι οι όρθιες πέτρες που συνθέτουν τους τοίχους του θαλάμου δεν ήταν απόλυτα κάθετες, γέρνοντας προς τα μέσα με μια ήπια γωνία ώστε το κτίριο να είναι στενότερο στην οροφή από ό,τι στο δάπεδο και να δημιουργείται ένας θάλαμος σε σχήμα τραπεζοειδούς.

Ο αρχιτέκτονας και οι χτίστες πρέπει να χρησιμοποίησαν εργαλεία όπως βαρίδια και τετράγωνα διαμόρφωσης για να επιτύχουν τέτοια συνέπεια και ακρίβεια χιλιοστομετρική, αναφέρει η μελέτη.

«Έφτιαξαν ένα Tetris από αυτό, όπως το παιχνίδι στον υπολογιστή», σημειώνουν. Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές του ήθελαν να δημιουργήσουν μια σταθερή δομή που να διαρκεί στην αιωνιότητα, αν και δεν είναι σαφές εάν χρησιμοποιούνταν ως ναός ή τάφος.

Πώς μετέφεραν τους βράχους;

Η πηγή των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μνημείου είναι ένα λατομείο 850 μέτρα μακριά, περίπου 50 μέτρα ψηλότερα από τη θέση της Menga, ευνοϊκή τοπογραφία που θα επέτρεπε τη μεταφορά των ογκωδών λίθων σε μια ήπια κλίση.

Θεωρείται ότι πιθανότατα θα είχαν σχεδιάσει μια διαδρομή ή έναν δρόμο για να ελαχιστοποιήσουν την τριβή του σχετικά μαλακού βράχου στο έδαφος, ενσωματώνοντας στο έδαφος στενά τοποθετημένους ξύλινους στύλους ή σανίδες και μεταφέροντας τις πέτρες χρησιμοποιώντας τεράστια ξύλινα έλκηθρα που ελέγχονταν με μεγάλα σχοινιά.

Αυτές οι νέες γνώσεις σχετικά με τις δεξιότητες της μηχανικής επιβεβαιώνουν, μαζί με το μέγεθος των ογκωδών λίθων του dolmen, ότι αυτοί οι άνθρωποι της πρώιμης εποχής του χαλκού της Ιβηρικής είχαν σκοπό να κατασκευάσουν ένα εξαιρετικά στερεό μνημείο.

Φαίνεται ότι πρόκειται για δημιουργική ιδιοφυΐα και πρώιμη επιστήμη, σε μια εποχή που δεν υπήρχε γραπτή γλώσσα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Λύθηκε το μυστήριο των πυραμίδων της Αιγύπτου;

Η Σαουδική Αραβία θέλει να φτιάξει τις… νέες Πυραμίδες της Ερήμου

Γιατί γκρεμίζουν την σκάλα προς τον παράδεισο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News