ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ρώμη: Μαρμάρινο κεφάλι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλατεία 

Ρώμη: Μαρμάρινο κεφάλι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλατεία 

Μια λευκή μαρμάρινη κεφαλή στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, ανακάλυψαν εργάτες οικοδομής, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος της πόλης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του καλυμμένου με λάσπη αρχαίου έργου στο Twitter, ο δήμαρχος Roberto Gualtieri έγραψε: «Η #Roma συνεχίζει να επιστρέφει πολύτιμα στοιχεία του παρελθόντος της: ένα υπέροχο άθικτο μαρμάρινο κεφάλι βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Piazza Augusto Imperatore με την παρουσία του @Sovrintendenza.»

Ο Gualtieri συνέχισε προσθέτοντας ότι οι αρχαιολόγοι είναι τώρα «απασχολημένοι με τον καθαρισμό και τη μελέτη του ευρήματος».  

Το εντυπωσιακό κομμάτι, το οποίο πιστεύεται ότι είναι μέρος αγάλματος μιας γυναικείας θεότητας, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για την «ανάπλαση του Μαυσωλείου του Αυγούστου και της Piazza Augusto Imperatore», σύμφωνα με δήλωση του δημοτικού συμβουλίου. 

Να σημειωθεί ότι το γλυπτό είναι από ελληνικό μάρμαρο, πιθανότητα παριστάνει την Αφροδίτη και φαίνεται να είναι από την εποχή του Αυγούστου, όπως μεταδίδει το CNN, βασισμένο σε δηλώσεις τοπικών παραγόντων. 

Σύμφωνα με επιθεωρητή, το κεφάλι είχε «επαναχρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό». Οι εργάτες το βρήκαν ξαπλωμένο μπρούμυτα και προστατευμένο από μια μάζα πηλού πάνω στην οποία στηρίζεται το θεμέλιο του τοίχου.

Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο που βρέθηκε μια αρχαιότητα σε αυτή την κατάσταση, δεν είναι ασυνήθιστο, είπε ο επιθεωρητής.

«Η επαναχρησιμοποίηση έργων γλυπτών, ακόμη και σημαντικής αξίας, ήταν μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στον ύστερο Μεσαίωνα, η οποία επέτρεπε, όπως στην περίπτωση αυτή, την επιτυχή διατήρηση σημαντικών έργων τέχνης», πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News