ΕΚΘΕΣΗ ΗΠΑ

Μισό αιώνα μετά: Τα βινύλια κάνουν comeback

Μισό αιώνα μετά: Τα βινύλια κάνουν comeback

Πολύ πριν το Spotify, το YouTube, ακόμη και τα walkman και τα CD, οι δίσκοι βινυλίου ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς. Και όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία που στο γύρισμα της χιλιετίας θεωρείτο παρωχημένη, επιστρέφει δυναμικά. Μάλιστα, στήριγμά της είναι μία γενιά η οποία δεν είχε έντονα στα παιδικά της χρόνια τη μνήμη των βινυλίων, οι millennials.

Ειδικότερα, έπειτα από ύφεση σχεδόν μισού αιώνα, οι πωλήσεις βινυλίων το 2022 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των CDs στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Recording Industry Association of America (RIAA), το 2022 πωλήθηκαν περίπου 41 εκατ. δίσκοι έναντι 1,2 δισ. δολαρίων, ενώ καταγράφηκαν μόλις 33 εκατ. πωλήσεις CD έναντι 483 εκατ. δολαρίων. Στα νούμερα αυτά μάλιστα, δεν συγκαταλέγεται η τεράστια δευτερογενής αγορά βινυλίων, η οποία επίσης διογκώνεται τα τελευταία χρόνια.

Μισό αιώνα μετά: Τα βινύλια κάνουν comeback-1
φωτ. Mick Haupt/unsplash

Συνολικά και ενόσω αυξάνονται τα έσοδα από το streaming μουσικής, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική ανάκαμψη των φυσικών μορφών μουσικής, ιδίως του βινυλίου. Συγκεκριμένα, από την έκθεση προκύπτει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις βινυλίων ακολουθούν ανοδική πορεία εδώ και 16 συναπτά έτη και το 2022 αποτελούσαν το 71% των εσόδων από τις φυσικές μορφές μουσικής στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο άλμα έγινε το 2021, όταν οι καταναλωτικές συνήθειες άλλαξαν από την πανδημία.

Αντιθέτως, οι πωλήσεις των CD υποχώρησαν κατά 18% το 2022.

Στήριγμα από τους millennials

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού που κινεί τη ζήτηση είναι οι millennials, οι οποίοι δεν έχουν «στο DNA τους» τα βινύλια.

Μισό αιώνα μετά: Τα βινύλια κάνουν comeback-2
φωτ. blocks/unsplash

«Πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό για οποιαδήποτε γενιά να πιστεύει ότι η τεχνολογία στην οποία έχει μάθει θα αντικατασταθεί από μελλοντική τεχνολογία και θα εξαφανιστεί. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει συνολικά, με εξαίρεση τα βινύλια. Υπάρχει κάτι ρομαντικό στους δίσκους, κάτι απολαυστικό στο άνοιγμα της κασετίνας του άλμπουμ, το να βλέπει κανείς τα καταπληκτικά σχέδια και να διαβάζει τις σημειώσεις όσο ακούει τα κομμάτια. Είναι κάτι, το οποίο τα σημερινά ψηφιακά αρχεία απλώς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν», δήλωνε πέρυσι για την ανάκαμψη των βινυλίων ο Charlie Randall, CEO της McIntosh Labs.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

40 χρόνια από το Big Bang του CD: Οι άγνωστες διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και ο θρύλος για τα 74 λεπτά

Το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας είναι φωτεινό: Η CEO της Cobalt Music στο MR

Ο χορός του αόρατου αλόγου και πώς άλλαξε μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News