Σαν Σήμερα Δευτέρα 9/01/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα κινητά είναι για σπασίκλες: Γιατί ο Steve Jobs μισούσε το iPhone

Τα κινητά είναι για σπασίκλες: Γιατί ο Steve Jobs μισούσε το iPhone

9 Ιανουαρίου 2007

«Ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή που επικοινωνεί με το ίντερνετ. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο (phone)… Το πιάνετε; Αυτές δεν είναι τρεις διαφορετικές συσκευές, αυτή είναι μία συσκευή και την ονομάζουμε iPhone». Με αυτά τα λόγια, ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο iPhone, που θα γινόταν το πιο επιτυχημένο προϊόν στη σύγχρονη ιστορία της τεχνολογίας.

Έξι μήνες αργότερα, χιλιάδες καταναλωτές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα της Apple, για να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα έπαιρναν στα χέρια τους το iPhone.

Το μοντέλο των 4GB κόστιζε 499 δολάρια και εκείνο των 8GB πωλούνταν αντί 599 δολαρίων.

Τον Νοέμβριο του 2007, όταν είχαν ήδη πουληθεί περισσότερα από 1,4 εκατ. iPhones, το περιοδικό Time του έδωσε τον τίτλο της εφεύρεσης της χρονιάς.  

Το iPhone άρχισε να πωλείται σε μέρη της Ευρώπης κοντά στα τέλη του 2007 και σε μέρη της Ασίας το 2008. Τον Ιούλιο του 2008, η Apple εγκαινίασε το App Store.

Το 2012, πέντε χρόνια από το ντεμπούτο του iPhone, είχαν ήδη πουληθεί πάνω από 200 εκατ. συσκευές.

Το iPhone μετέτρεψε την Apple σε μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που υπήρξαν ποτέ, καθώς έγινε η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης.

Όμως οι άνθρωποι της Apple χρειάστηκε να προσπαθήσουν αρκετά για να πείσουν τον Steve Jobs ότι η εταιρεία έπρεπε να ασχοληθεί με το iPhone. Για την ακρίβεια, ο οραματιστής της τεχνολογίας αρχικά μισούσε το smartphone και δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για αυτό.

Όπως έχει αποκαλύψει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος του Motherboard, Brian Merchant,  το iPhone ξεκίνησε σαν ένα πειραματικό project μέσα στην Apple, χωρίς αρχικά ο Jobs να γνωρίζει την ύπαρξή του.

Ο συνιδρυτής της Apple δεν ήθελε η εταιρεία του να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός κινητού τηλεφώνου, γιατί δεν του άρεσαν τα κινητά που κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη. Κυρίως, όμως, ο Jobs γνώριζε πως εάν η Apple ήθελε να πουλήσει ένα κινητό, έπρεπε να συνεργαστεί με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας –όπως η AT&T και η Verizon- και να συμμορφωθεί με όλες τις υποδείξεις και τις απαιτήσεις που αυτές θα είχαν σε σχέση με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του. Και δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει αυτό. 

Την εποχή εκείνη, ακόμα και ένας οραματιστής σαν τον Steve Jobs αδυνατούσε να προβλέψει  ότι τα smartphones θα γίνονταν μια τεράστια αγορά. Πίστευε ότι ήταν μια συσκευή που απευθυνόταν μόνο στους «σπασίκλες», στο κοινό που χρησιμοποιεί «προστατευτικά τσέπης» (για να μην λερώνονται τα πουκάμισα εάν τρέχει μελάνι από το στυλό που έχουν στην τσέπη), όπως χαρακτηριστικά έλεγε.

«Ήταν μία εύλογη άποψη. Τα πρώτα smartphones είτε είχαν μια εμφάνιση που απευθυνόταν σε σπασίκλες ή εστίαζαν στο κοινό από τον κόσμο των επιχειρήσεων, που είχε εμμονή με το email», εξηγεί ο Merchant.

Στην πραγματικότητα, υψηλόβαθμα στελέχη της Apple χρειάστηκε να προσπαθήσουν αρκετά για να πείσουν τον Jobs ότι ένα κινητό ήταν καλή ιδέα για την Apple. Εκείνος, δεν πίστευε ότι το προϊόν αυτό θα γνώριζε επιτυχία.

Ο αντιπρόεδρος της Apple, Michael Bell, λέγεται ότι έστειλε στον Jobs ένα email αργά το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου του 2004, εξηγώντας του τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία θα έπρεπε να ασχοληθεί με αυτό το project. Ο Jobs αμέσως τηλεφώνησε στον Bell και ακολούθησε μία διαφωνία που διήρκεσε ώρες. Ώσπου τελικά ο Jobs έκανε πίσω. «ΟΚ, νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε», είπε.

Πέραν της ομάδας που δούλευε πάνω στο project, το κινητό αρχικά κρατήθηκε μυστικό από όλους τους άλλους μέσα στην Apple.

Ο Jobs, τελικά, εμπιστεύτηκε την ομάδα του, όμως ζήτησε να δει  ένα interface που να είναι συναρπαστικό για τον χρήστη, πριν να αποφασίσει στα σίγουρα ότι η Apple θα έμπαινε σε αυτή την αγορά. Ασφαλώς, η οθόνη αφής ήταν το game changer όχι μόνο για αυτή τη συσκευή, αλλά και για ολόκληρη τη βιομηχανία της τεχνολογίας.  Όμως η δημιουργία της δεν ήταν μια απλή υπόθεση. 

Η ομάδα του iPhone δούλεψε πυρετωδώς για 2,5 χρόνια. «Τα χρόνια εκείνα ήταν σκληρά. Ήταν πολύ αγχωτική περίοδος και ο κόσμος δούλευε νύχτα-μέρα. Κάποιες φορές κοιμόντουσαν σε αυτό που ονομαζόταν ‘μωβ κοιτώνας’. Τα άπλυτα ρούχα έκαναν βουνό, τα σκουπίδια συσσωρεύονταν. Μύριζε άσχημα», περιγράφει ο Merchant.

«Οι εντάσεις ήταν μεγάλες. Οι άνθρωποι έχαναν τις γιορτές, έχαναν τα γενέθλια των παιδιών τους. Και ήταν τόσο έντονο, ώστε μερικοί από αυτούς τους μηχανικούς που έλεγαν ότι το iPhone ήταν ο λόγος που πήραν διαζύγιο».

Ωστόσο, όταν η Apple κατοχύρωσε την αρχική πατέντα για το iPhone, μόνο 14 ονόματα γράφτηκαν ως σχεδιαστές του. Όλοι οι  υπόλοιποι που δούλεψαν πάνω σε αυτό έμειναν στην αφάνεια. Και βέβαια, για όλους εμάς, ο άνθρωπος που έφτιαξε το προϊόν που άλλαξε τον κόσμο, δεν είναι άλλος από τον Steve Jobs.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί ο Στιβ Τζομπς πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα

Πώς ο Στιβ Τζομπς «έκλεψε» το iPhone από τη Cisco

Πάσχουμε όλοι από nomophobia: Πόσο άλλαξαν τον εγκέφαλό μας τα 15 χρόνια του iPhone

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News