Αναζητούνται νέοι εργαζόμενοι με κοντινή μνήμη: Πώς γεμίζεις έναν ουρανοξύστη με φρικτή ιστορία
3 Νοεμβρίου 2014
Ανοίγει τις πόρτες του ο υψηλότερος ουρανοξύστης των ΗΠΑ, που κερδίζει επίσης τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου στο Δυτικό Ημισφαίριο και του έκτου υψηλότερου στον κόσμο. Πρόκειται για το One World Trade Center, που βρίσκεται στο σημείο όπου έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Με 104 ορόφους και ύψος 1.776 ποδιών, ακόμα και το ύψος του είναι συμβολικό: Ο πύργος που αποκαλείται και Freedom Tower παραπέμπει στην χρονιά που υπεγράφη η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το αρχικό σύμπλεγμα του World Trade Center άνοιξε το 1973 και αποτελούνταν από 7 κτίρια. Οι Δίδυμοι Πύργοι του ήταν την εποχή εκείνη οι υψηλότεροι ουρανοξύστες του κόσμου και ένα πανίσχυρο σύμβολο της αμερικανικής υπεροχής.
View this post on Instagram
Αυτό που λίγοι θυμούνται είναι ότι το World Trade Center είχε χτυπηθεί από ισλαμιστές τρομοκράτες το 1993, όταν ένα φορτηγό με 680 κιλά εκρηκτικών εξερράγη στο υπόγειο πάρκινγκ κάτω από τον Νότιο Πύργο. Η τεράστια έκρηξη δεν κατάφερα να γκρεμίσει το κτίριο, αλλά προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και μία τρύπα 30 μέτρων στους πέντε πρώτους ορόφους του. Μόνο έξι άτομα σκοτώθηκαν, αν και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν, ενώ οι δράστες πιάστηκαν αργότερα.
Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, δύο αεροπλάνα που είχαν πέσει στα χέρια τρομοκρατών προσέκρουσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι και τελικά κατέρρευσαν. Από τα περίπου 17.000 άτομα που βρίσκονταν μέσα στους ουρανοξύστες τη στιγμή εκείνη, τα 2.753 σκοτώθηκαν.
Την ώρα που η πόλη της Νέας Υόρκης και οι ΗΠΑ γενικότερα πάσχιζαν να συνέλθουν από τις επιθέσεις αλλά και ξεκινούσαν τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, αποφασίστηκε ότι εκεί όπου κάποτε έστεκαν οι Δίδυμοι Πύργοι θα χτίζονταν νέα κτίρια γραφείων, πάρκα, ένα μουσείο και ένα μνημείο για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους.
Το 2002, όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, με τον Πολωνο-Αμερικανό αρχιτέκτονα Daniel Libeskind να κερδίζει.
Τα αρχικά σχέδια για το Σημείο Μηδέν είχαν έντονο το πατριωτικό στοιχείο, με τον Libeskind να σχεδιάζει ένα ασύμμετρο πύργο που θύμιζε το Άγαλμα της Ελευθερίας.
View this post on Instagram
Το 2004, το έργο ανέλαβε ένας άλλος αρχιτέκτονας, ο David Childs, με το δικό του τελικό σχέδιο να είναι πιο συμμετρικό και παραδοσιακό. Ο πύργος που παρουσιάστηκε το 2005 έπαιρνε οκτάγωνη μορφή περίπου στη μέση του και μετά μετατρεπόταν ξανά σε ένα τετράγωνο πρίσμα.
Οι εργασίες άρχισαν το καλοκαίρι του 2006 και πραγματοποιήθηκαν με πολύ αργό ρυθμό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο πύργος να φτάσει στο τελικό του ύψος τον Αύγουστο του 2012, με τον μεταλλικό οβελίσκο του να τοποθετείται τον Μάιο του 2013.
Με κόστος που άγγιξε τα 3,8 δισ. δολάρια, το One World Trade δυσκολεύτηκε να προσελκύσει ενοικιαστές. Η Wall Street Journal έγραφε πέρυσι ότι επτά χρόνια αφότου άνοιξε τις πόρτες του, δεν είχε καταφέρει ακόμα να βγάλει κέρδος. Σίγουρα δεν βοήθησε και η πανδημία, όταν κάποιες από τις εταιρείες που είχαν εκεί τα γραφεία τους επιχείρησαν να ξενοικιάσουν χώρους ή να επαναδιαπραγματευτούν τα ενοίκια.
View this post on Instagram
Για χρόνια, το ενδιαφέρον των ενοικιαστών για τον πύργο ήταν χαμηλό, καθώς πολλοί δεν ήθελαν να συνδεθούν με αυτή τη μελανή σελίδα της αμερικανικής ιστορίας. «Όποτε κάναμε διαπραγματεύσεις με μεγάλους ενοικιαστές, πάντα υπήρχε ένα άτομο που συμμετείχε που έλεγε ότι δεν νιώθει άνετα να βρίσκεται στο σημείο αυτό. Έτσι, καταλήξαμε να νοικιάζουμε σε μικρότερες εταιρείες, όπου ο CEO μπορούσε να πει στον κόσμο: Εάν δεν θέλετε να έρθετε εδώ, δεν είστε αναγκασμένοι», εξηγούσε τότε ο Douglas Durst, ένας κατασκευαστής που συμμετείχε στην προσπάθεια να γεμίσει ο ουρανοξύστης.
Όμως τα τελευταία χρόνια, οι απόψεις φαίνεται να αλλάζουν. Πολλοί από τους σημερινούς εργαζόμενους ήταν τόσο μικροί την 11η Σεπτεμβρίου ώστε την βλέπουν πια σαν ένα μακρινό ιστορικό γεγονός και όχι σαν μια προσωπική απειλή.
View this post on Instagram
«Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους νέους ανθρώπους θεωρούν το World Trade Center επικίνδυνο. Όταν πέρασα από συνέντευξη για τον New Yorker και έμαθα ότι έπρεπε να πάω στο One World Trade, θεώρησα ότι ήταν το πιο cool πράγμα στον κόσμο. Δεν σκέφτομαι καθόλου την σύνδεση με την 11η Σεπτεμβρίου», έλεγε στη Wall Street Journal ένας 26χρονος δημοσιογράφος του περιοδικού.
Πλέον, οι κατασκευαστές που προσπαθούν να νοικιάσουν τους χώρους δεν ακούνε και πολλά από τους υποψήφιους ενοικιαστές για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Για αυτό και τον περασμένο Μάρτιο, το ποσοστό των νοικιασμένων χώρων έφτασε επιτέλους στο 95%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή νερού έγινε έπαυλη 1 εκατομμυρίου
Μπαλκόνι στα 420 μέτρα: Μέσα στο σπίτι των 250 εκατ. δολαρίων
Η ζωή στον 96ο όροφο: Πωλητήριο στο ακριβότερο διαμέρισμα του Μανχάταν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News