Σαν Σήμερα Παρασκευή 7/10/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Εμείς μεταδίδουμε, εσείς αποφασίζετε: Πώς το Fox News νίκησε το CNN

Εμείς μεταδίδουμε, εσείς αποφασίζετε: Πώς το Fox News νίκησε το CNN

7 Οκτωβρίου 1996

Κάνει το ντεμπούτο του το Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο που στήθηκε από τον Roger Ailes, με τα χρήματα του Rupert Murdoch. Μέσα σε πέντε χρόνια, το Fox θα έχει ξεπεράσει ακόμα και το CNN, για να γίνει το πρώτο σε τηλεθέαση καλωδιακό δίκτυο στις ΗΠΑ. Μέχρι να αποχωρήσει ο Ailes, δύο δεκαετίες αργότερα, εν μέσω ενός μπαράζ καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, το δίκτυο που έφτιαξε είχε 2 εκατ. τηλεθεατές την ημέρα, κατά μέσο όρο, δηλαδή περισσότερους από το CNN και το MSNBC μαζί. Βγάζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε κεντρικό κομμάτι της αυτοκρατορίας των media του Murdoch, της 21st Century Fox.

Ο Roger Ailes υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα της συντηρητικής πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, καθώς βοήθησε να φτιαχτεί το ίματζ με βάση το οποίο εξελέγησαν τρεις Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι (Richard Nixon, Ronald Reagan, George H.W. Bush). Η σαρωτική επιτυχία του Fox News τον έκανε μια πανίσχυρη –έως και τρομακτική για πολλούς που βρέθηκαν απέναντί του- δύναμη της δεξιάς. Εάν σήμερα υπάρχει αυτή η ακραία πόλωση στην αμερικανική κοινωνία, πολλοί πιστεύουν ότι οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στο Fox News και τον πρώην CEO του.  

«Δίκαιοι και ισορροπημένοι», ήταν η φράση που χρησιμοποιούσε ο Ailes για να περιγράψει το Fox News. «Εμείς μεταδίδουμε, εσείς αποφασίζετε», ήταν το σλόγκαν του. Βέβαια, για τους αριστερούς επικριτές του, το Fox News ήταν κάθε άλλο παρά δίκαιο και ισορροπημένο. «Εάν μοιάζουμε συντηρητικοί είναι γιατί οι άλλοι έχουν φτάσει τόσο αριστερά», έλεγε εκείνος.

Από το ντεμπούτο του Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο στηρίχθηκε στους απογευματινούς σχολιαστές του, οι οποίοι αντέγραφαν κατά γράμμα την μαχητικότητα του αφεντικού τους. Ο Αlies ενέπνεε τον φόβο σε όλους, αλλά ειδικά στους πολιτικούς του συντηρητικού χώρου, που ήθελαν να έχουν την εύνοιά του. Οξύθυμος και αθυρόστομος, κάποτε εξοργίστηκε τόσο ώστε άνοιξε μία τρύπα με τη γροθιά του στον τοίχου του control room του καναλιού.

Για τους φανατικούς του τηλεθεατές, το Fox News ήταν το δίκτυο που άνοιγαν για να ακούσουν για την ηθική κατάπτωση του Bill και της Hillary Clinton, για να αμφισβητήσουν το πού γεννήθηκε ο Barack Obama, για να γκρινιάξουν για τον πόλεμο κατά των Χριστουγέννων και των αμερικανικών παραδόσεων και για να κριτικάρουν το Obamacare. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, το Fox News υιοθέτησε την αμερικανική σημαία σαν δικό του, αποκλειστικό σύμβολο και στη συνέχεια υποστήριξε με πάθος τον πόλεμο στο Ιράκ.  Και βέβαια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ρόλο του στην προώθηση του Donald Trump ως τον Λευκό Οίκο.

Υπό την καθοδήγηση του Ailes, το Fox «σέρβιρε» τις ειδήσεις με εντυπωσιακά γραφικά και δραματικά ηχητικά εφέ. Οι παρουσιάστριές του, κατά κανόνα ευπαρουσίαστες ξανθιές, έπρεπε να φορούν κοντές φούστες και να κάθονται πίσω από διάφανα γραφεία. «Η ψυχαγωγία και τα νέα πρέπει πάντα να διαχωρίζονται, αλλά πρέπει να φτάνεις ακριβώς στη γραμμή και να βάζεις το πόδι σου πάνω της», έλεγε ο καναλάρχης.  

Όταν πέθανε, σε ηλικία 77 ετών, το 2017, ο Murdoch είπε για τον Ailes: «Ο Roger και εγώ μοιραστήκαμε μία μεγάλη ιδέα, την οποία εκείνος εκτέλεσε με έναν τρόπο που κανείς άλλος δεν μπορούσε».

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Ailes από το Fox News, με αποζημίωση 40 εκατ. δολαρίων, όταν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έκαναν την παραμονή του αδύνατη.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

CNN: Ο Ted Turner, οι αϋπνίες και πώς γεννήθηκε το «παγκόσμιο χωριό»

Ο «πατέρας» του binge: Πώς ο Τεντ Σαράντος κόλλησε την ανθρωπότητα στην τηλεόραση

Το προϊόν που άλλαξε τον κόσμο και η καλύτερη διαφήμιση όλων των εποχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News