Τι σημαίνει Sputnik: Το «μπιπ, μπιπ» που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο
4 Οκτωβρίου 1957
Η Σοβιετική Ένωση βάζει σε τροχιά τον Sputnik I, τον πρώτο δορυφόρο κατασκευασμένο από άνθρωπο. Το «μπιπ, μπιπ» του Sputnik ακούστηκε σε όλη τη γη, ξυπνώντας στους Αμερικανούς όνειρα κυριαρχίας και εφιάλτες πυρηνικής επίθεσης. Την ημέρα αυτή, άνοιξε η εποχή του διαστήματος αλλά και η κούρσα μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών για την κατάκτησή του.
Το διαστημικό πρόγραμμα των Σοβιετικών πέτυχε μία σειρά από πρωτιές στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τις αρχές του 1960: Τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, την πρώτη γυναίκα, τους τρεις πρώτους άνδρες, τον πρώτο περίπατο στο διάστημα, το πρώτο διαστημόπλοιο που προσέκρουσε στο φεγγάρι, την πρώτη τροχιά γύρω από το φεγγάρι, την πρώτη πρόσκρουση στην Αφροδίτη και το πρώτο διαστημόπλοιο που προσσεληνώθηκε ομαλά στο φεγγάρι.
Όμως, οι ΗΠΑ έκαναν ένα μεγάλο άλμα στην κούρσα του διαστήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με το πρόγραμμα Apollo, που έφερε με επιτυχία δύο αστροναύτες στην επιφάνεια του φεγγαριού, τον Ιούλιο του 1969.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Sputnik
1. Όπως εξηγούσαν οι New York Times λίγο μετά την εκτόξευσή του, Sputnik σημαίνει «κάτι που ταξιδεύει μαζί με έναν ταξιδιώτη». «Ο ταξιδιώτης είναι η γη, που ταξιδεύει στο διάστημα και αυτό που ταξιδεύει μαζί της είναι ο δορυφόρος», έγραφε η εφημερίδα.
2. Ο δορυφόρος είχε το μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ και βάρος περίπου 80 κιλών.
3. Ταξίδευε με ταχύτητα σχεδόν 30.000 χιλιομέτρων, 500 μίλια πάνω από την επιφάνεια της γης.
4. Έκανε τον κύκλο της γης κάθε 98 λεπτά, πετώντας πάνω από τις ΗΠΑ επτά φορές την ημέρα.
5. Μεταφέροντας μόνο έναν απλό ραδιοπομπό, ο δορυφόρος έστελνε ένα σήμα «μπιπ, μπιπ, μπιπ» πίσω στη γη για 23 μέρες.
6. 27 Οκτωβρίου 1957: Οι μεταδόσεις σταμάτησαν, καθώς πιστεύεται ότι τελείωσε η μπαταρία του ραδιοπομπού.
7. Ο Sputnik παρέμεινε σε τροχιά έως τις 4 Ιανουαρίου του 1958, όταν εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της γης και κάηκε.
8. Ο Sputnik II εκτοξεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1957, μεταφέροντας το πρώτο ζωντανό ον στο διάστημα: Έναν σκύλο με το όνομα Laika. Αυτός ο δορυφόρος ήταν έξι φορές πιο βαρύς από τον πρώτο. Όμως, δεν υπήρχε σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή του σκύλου στη γη, επομένως το ζώο πέθανε στο διάστημα. Παρότι οι Σοβετικοί είχαν προβλέψει για την τροφή και το νερό του, υπολογίζεται ότι δεν έζησε πάνω από μερικές ώρες, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
9. Οι Αμερικανοί πιάστηκαν στον ύπνο από την πρόοδο των Σοβιετικών, η οποία σημειώθηκε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Αμέσως, κατακλύσθηκαν από θαυμασμό και δέος, αισθήματα που συνοδεύονταν από πανικό και παράνοια, καθώς πολλοί αναρωτιούνταν εάν οι Σοβιετικοί είχαν την ικανότητα να εκτοξεύσουν πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν σε αμερικανικό έδαφος.
10. Οι ΗΠΑ απάντησαν, εκτοξεύονταν τον πρώτο δικό τους δορυφόρο, τον Explorer I, στις 31 Ιανουαρίου του 1958. Το ίδιο έτος, το Κογκρέσο πέρασε τον νόμο National Aeronautics and Space Act, με τον οποίο ιδρύθηκε η NASA.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
«Ο Γκαγκάριν με φούστα»: Πώς πήγε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Πενήντα χρόνια μετά: Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος δεν έχει επιστρέψει στο φεγγάρι
Neil Armstrong: Πόσα πήρε για να περπατήσει στο φεγγάρι και το μυστικό των 6 εκατ. δολαρίων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News