Και όμως, κάποτε τα χρήματα φύτρωναν κυριολεκτικά στα δέντρα
7 Ιουλίου 1550
Αυτή τη μέρα έχει καθιερωθεί να λέγεται ότι έφτασε η σοκολάτα στην Ευρώπη, για αυτό και η 7η Ιουλίου γιορτάζεται πλέον ως η «Ημέρα της Σοκολάτας».
Πολλοί, βέβαια, πιστεύουν ότι η σοκολάτα συστήθηκε στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα. Λέγεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε τους καρπούς του κακάο στο ισπανικό παλάτι περίπου 50 χρόνια νωρίτερα, όμως ο Βασιλιάς Φερδινάνδος και η Βασίλισσα Ισαβέλλα δεν ήξεραν τι να τους κάνουν και έτσι τους αγνόησαν.
Όπως και εάν έχει, η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη ανακάλυψε τη σοκολάτα αργά. Η πατρίδα του κακάο είναι το Μεξικό και η καλλιέργειά του στην Κεντρική και Νότια Αμερική καταγράφεται από τους αρχαιολόγους τουλάχιστον από το 1250 π. Χ.
Οι Μάγιας καλλιεργούσαν τα κακαόδεντρα στις αυλές τους και έπαιρναν τους σπόρους για να φτιάχνουν ποτά που χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες. Πίστευαν, άλλωστε, ότι οι θεοί τους είχαν δώσει το κακάο.
Τον καιρό εκείνο, το κακάο ήταν τόσο σημαντικό, ώστε θεωρούνταν πολυτιμότερο και από τον χρυσό και χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μάλιστα, ίσχυαν συγκεκριμένοι περιορισμοί στην καλλιέργεια των κακαόδεντρων, ώστε να μην δημιουργηθεί υπερπροσφορά που θα έριχνε την αξία του νομίσματος.
Τον 5ο αιώνα, οι Αζτέκοι κατανάλωναν το xocolatl («πικρό νερό»), ένα ρόφημα από κακάο, στο οποίο έδιναν γεύση προσθέτοντας βανίλια και τσίλι. Και στην κοινωνία των Αζτέκων, ο καρπός του κακάο είχε τόσο μεγάλη αξία, ώστε χρησιμοποιούνταν και ως νόμισμα. Για παράδειγμα, μία γαλοπούλα κόστιζε 100 καρπούς κακάο.
Λέγεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε τους καρπούς του κακάο στην Ισπανία κατά το τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στην αμερικανική ήπειρο, λίγο μετά το 1500.
Ο Ερνάν Κορτές, ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, έγραψε το 1519 ότι η σοκολάτα είναι το «θείο ποτό που χτίζει αντίσταση και πολεμά την κούραση. Μία κούπα από αυτό το πολύτιμο ποτό επιτρέπει σε έναν άνδρα να περπατά όλη μέρα χωρίς φαγητό».
Ο Κορτές έφερε καρπούς του κακάο και εξαρτήματα για το βράσιμό τους στην Ισπανία, όταν επέστρεψε το 1528. Και Δομινικανοί μοναχοί που σύστησαν ιθαγενείς στους Ισπανούς βασιλείς το 1544, επίσης τους πρόσφεραν σοκολάτα.
Όποια και εάν είναι η πραγματική ημερομηνία της έλευσης της σοκολάτας στην Ισπανία, γρήγορα το νέο αυτό προϊόν μεταφέρθηκε σε όλη την Ευρώπη, από τους Ισπανούς μοναχούς που ταξίδευαν από μοναστήρι σε μοναστήρι.
Η ζεστή σοκολάτα έγινε δημοφιλής ανάμεσα στους Γάλλους γαλαζοαίματους αφότου η Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον ΙΔ’. Στο Παλάτι των Βερσαλλιών, οι αυλικοί θεωρούσαν τη σοκολάτα αφροδισιακή.
Στο Λονδίνο, η πρώτη σοκολατερί άνοιξε το 1657. Εκεί, οι ειδικοί του καφέ θεώρησαν ότι η σοκολάτα έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ότι μπορεί να γιατρέψει την φυματίωση.
Αρχικά, της έδιναν γεύση προσθέτοντας καφέ, κρασί και πιπέρι, όμως η ζεστή σοκολάτα απογειώθηκε στις αρχές του 1700, όταν Άγγλοι και Ολλανδοί είχαν την ιδέα να προσθέσουν γάλα και ζάχαρη.
Σύντομα, οι τεχνολογίες της μαζικής παραγωγής θα μεταμόρφωναν τη σοκολάτα από είδος πολυτελείας σε λιχουδιά για όλους.
Έναν αιώνα μετά, το 1847, η Fry and Sons έδωσε για πρώτη φορά στερεή μορφή στη σοκολάτα. Οι Βρετανοί ζαχαροπλάστες βρήκαν πώς να προσθέσουν ζάχαρη και βούτυρο στη σοκολάτα, για να δημιουργήσουν μια εύπλαστη πάστα, την οποία στη συνέχεια συσκεύαζαν και πουλούσαν ως σοκολάτα που οι πελάτες τους μπορούσαν πλέον να φάνε και όχι να πιουν. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται έως σήμερα, χωρίς να έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Σήμερα, η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πρώτα σε κατανάλωση τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια αγορά σοκολάτας πραγματοποίησε πωλήσεις σχεδόν 140 δισ. δολαρίων το 2020 και υπολογίζεται ότι θα σπάσει το φράγμα των 200 δισ. δολαρίων έως το 2028.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οι business του παγωτού: Από την πρώτη διαφήμιση έως τον Έλληνα που το έμαθε στους Αμερικανούς
Kellogg’s: Το πρωινό που τρώνε εκατομμύρια άνθρωποι κρύβει μια πικρή ιστορία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News