Σαν Σήμερα Τρίτη 8/02/2022, 07:13
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Nasdaq: Η ιστορία πέρα από τη φούσκα

Nasdaq: Η ιστορία πέρα από τη φούσκα

8 Νοεμβρίου 1971

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nasdaq Composite κάνει το ντεμπούτο του, με 50 εισηγμένες και τιμή εκκίνησης τις 100 μονάδες.

Το Nasdaq ήταν το πρώτο πλήρως ηλεκτρονικό χρηματιστήριο. Ιδρύθηκε από το National Association of Securities Dealers (NASDA) και το όνομά του ήταν το ακρωνύμιο για την επωνυμία National Association of Securities Dealers Automated Quotations. 

Το νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα του Nasdaq στόχευε να βελτιώσει τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν τα χρηματιστήρια για σχεδόν έναν αιώνα. Παραδοσιακά, τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο απαιτούσαν την φυσική παρουσία των χρηματιστών σε έναν χώρο, όπου συναντιούνταν και διαπραγματεύονταν τις τιμές για τους dealers που εκπροσωπούσαν. 

Όμως, με τη γέννηση του Nasdaq, ένα δίκτυο υπολογιστών μπορούσε να μεταδώσει τιμές bid και ask για πάνω από 2.400 μετοχές, σε real time. Αυτό, πρακτικά, καταργούσε την ανάγκη του floor αλλά και μείωνε τη διαφορά ανάμεσα στο bid και στο ask. 

Τη δεκαετία του 1990, η αλματώδης ανάπτυξη του ίντερνετ προκάλεσε ένα bull market για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου –και όχι μόνο- που έφερε το χρηματιστήριο Nasdaq στην πρώτη γραμμή των χρηματοοικονομικών εξελίξεων. 

Έχοντας παρουσιαστεί ως «το χρηματιστήριο για τα επόμενα 100 χρόνια», το Nasdaq έγινε το πρώτο χρηματιστήριο που απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα, το 1996.  

Με το τεχνολογικό προφίλ του, έγινε το χρηματιστήριο που προτιμούσαν πολλές εταιρείες του ίντερνετ. Αλλά και οι επενδυτές έσπευδαν να ποντάρουν επιθετικά σε κάθε εταιρεία που είχε είτε την κατάληξη «.com» ή λέξεις όπως «cyber», «tech» και «net» στον τίτλο της. Επιχειρήσεις χωρίς τον τζίρο ή το business plan που να δικαιολογεί τον ενθουσιασμό αυτό, γίνονταν ανάρπαστες ανάμεσα στους επενδυτές. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Nasdaq να εκτιναχθεί κατά 400% από το 1995 έως το 2000. Στις 9 Μαρτίου του 2000, ο Nasdaq Composite άγγιξε το ρεκόρ των 5.046,86 μονάδων. 

Και μετά, η φούσκα των dot-com, όπως ονομάστηκε, έσκασε. Τα επόμενα δύο χρόνια, ο δείκτης Nasdaq έχασε το 80% της αξίας του, πιάνοντας «πάτο» το 2002. Θα χρειαζόταν να περάσουν 15 χρόνια για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. 

Η πανδημία και το χρηματιστηριακό μπουμ που αυτή προκάλεσε, ανέβασε τον δείκτη Nasdaq στο ιστορικό υψηλό των 16.057,44  μονάδων στις 19 Νοεμβρίου του 2021. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Wall Street έγινε η… Wall Street

Τι μας έμαθε ο σπουδαιότερος επενδυτής του 20ου αιώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News