Ο «πατέρας» του μικροτσίπ: Ο άγνωστος εφευρέτης που έφερε την Ψηφιακή Εποχή
8 Νοεμβρίου 1923
Γεννιέται ο Τζακ Σ. Κίλμπι στο Τζέφερσον Σίτι, του Μιζούρι. Σήμερα, λίγοι γνωρίζουν το όνομά του, όμως πρόκειται για τον άνθρωπο που δημιούργησε την Ψηφιακή Εποχή. Το 1958, όταν δούλευε για την Texas Instruments, ο Κίλμπι εφηύρε το ολοκληρωμένο κύκλωμα, δηλαδή το μικροτσίπ. Πέθανε το 2005, σε ηλικία 81 ετών.
Ο Κίλμπι σχεδίασε το ολοκληρωμένο κύκλωμα λίγο αφότου άρχισε να δουλεύει για την Texas Instruments, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου κλάδου της μικροηλεκτρονικής και όλα τα πράγματα τα οποία θεωρούμε δεδομένα σήμερα: Από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή έως το κινητό τηλέφωνο και όχι μόνο. Για τη δημιουργία του μικροτσίπ, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 2000.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Texas Instruments, κατέθεσε περισσότερες από 60 πατέντες, με το κομπιουτεράκι τσέπης και τον θερμικό εκτυπωτή να είναι ανάμεσα στις εφευρέσεις του. Όμως, το ολοκληρωμένο κύκλωμα ήταν αυτό που διαμόρφωσε την ηλεκτρονική εποχή.
«Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα σημείο στο οποίο το ολοκληρωμένο σύστημα δεν επηρεάζει τη ζωή μας σήμερα. Τόσο ευρύς είναι ο αντίκτυπός του», είχε πει ο Ρίτσαρντ Τέμπλετον, πρόεδρος και CEO της Texas Instruments το 2005, με αφορμή τον θάνατο του Κίλμπι.
Τότε, η εταιρεία δεν είχε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της εφεύρεσης. «Περιμέναμε να μειώσουμε το κόστος των ηλεκτρονικών, αλλά δεν πιστεύω ότι κανείς είχε σκεφτεί ότι θα το μειώναμε κατά ένα εκατομμύριο», είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο Κίλμπι.
Λίγους μήνες μετά την εφεύρεση του Κίλμπι, ο Ρόμπερτ Νόις, τότε της Intel, δημιούργησε μία άλλη εκδοχή του ολοκληρωμένου κυκλώματος. Αυτή η εκδοχή του μικροτσίπ ήταν ευκολότερο να κατασκευαστεί από εκείνη του Κίλμπι.
Ακολούθησε μία νομική διαμάχη που κράτησε για χρόνια, ανάμεσα στις εταιρείες για τις οποίες δούλευαν οι δύο εφευρέτες. Τελικά, οι Fairchild και Texas Instruments αποφάσισαν να μοιραστούν την πατέντα, ουσιαστικά δημιουργώντας την παγκόσμια αγορά πληροφορικής, η οποία σήμερα πραγματοποιεί τζίρο πάνω από 1 τρισ. δολαρίων τον χρόνο.
Οι τελευταίες ελλείψεις σε μικροτσίπ, που εμφανίστηκαν ως «παρενέργεια» της πανδημίας και της διατάραξης της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής, φέρνουν στο φως τη σημασία της εφεύρεσης του Κίλμπι και πόσο τα μικροτσίπ επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής μας σήμερα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News