Οι πιο ιστορικές εκλογές στην Ελλάδα (μέχρι τις επόμενες)
Σαν σήμερα το 1926
Σαν σήμερα, 7 Νοεμβρίου του 1926, έγινε μία από τις πιο ιστορικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. Και ο λόγος δεν αφορά τόσο πολύ το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά το πώς ακριβώς διεξήχθησαν.
Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τις πρώτες εκλογές, οι οποίες έγιναν με το -γνωστό σε όλους μας- ψηφοδέλτιο, καταργώντας στην πράξη τον θεσμό της σφαίρας.
Τι ήταν ο θεσμός της σφαίρας; Κάτι αρκετά περίπλοκο. Ο ψηφοφόρος έπαιρνε από τον σφαιροδότη ένα μολυβένιο σφαιρίδιο. Στη συνέχεια, πλησίαζε την κάλπη του κάθε υποψήφιου, η οποία χωριζόταν στα δύο. Από τη μία πλευρά το «ναι», από την άλλη πλευρά το «όχι».
Ο ψηφοφόρος έριχνε το σφαιρίδιο σε μία από τις δύο πλευρές. Το «ναι» αντιστοιχούσε στη θετική ψήφο και το «όχι» στην αρνητική ψήφο. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβανόταν για όλους τους υποψήφιους αναγκαστικά, μια διαδικασία άκρως χρονοβόρα.
Το 1926, χάρη στη συνταγματική αναθεώρηση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1911, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, καθώς εισήχθη το έντυπο ψηφοδέλτιο και ο σταυρός προτίμησης για κάθε υποψήφιο. Κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα.
Την ίδια ώρα, οι εκλογές του 1926 ήταν οι πρώτες, στις οποίες εφαρμόστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής (στη Βουλή βρέθηκαν 15 διαφορετικά κόμματα), αλλά και οι πρώτες, στις οποίες το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας κατάφερε να εκλέξει αντιπροσώπους στη Βουλή (πήρε 41.982 ψήφους ή αλλιώς το 4,3% και εξέλεξε 10 βουλευτές).
Για την ιστορία, η κάλπη έβγαλε νικητή το κόμμα της Ένωσης Φιλελευθέρων με 31%, ενώ ακολούθησαν το Λαϊκό Κόμμα με 20%, το κόμμα των Ελευθεροφρόνων με 15% και το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης με 6%, Τα τέσσερα αυτά κόμμα συνεργάστηκαν και σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Ζαΐμη.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ένα σκάφος, δύο αυτοκτονίες και δύο σκάνδαλα
Η ημέρα που γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News