200.000.000 μάρκα για μία φραντζόλα ψωμί
22 Ioυλίου 1923
Το 1921 για μία σύντομη περίοδο σταθερότητας η ισοτιμία του γερμανικού νομίσματος ήταν κοντά στα 81 μάρκα ανά αμερικανικού δολάριο. Ένα χρόνο αργότερα η ταπεινωμένη από την ήττα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οικονομικά εξαθλιωμένη Γερμανία έβλεπε το μάρκο να πέφτει στα 670 έναντι του δολαρίου. Στα μέσα του 1923 είχε βυθιστεί στα 30.000 και έκτοτε η διολίσθηση ήταν διαρκής και ιλιγγιώδης. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης είχε παγιδευτεί σε έναν τρομακτικό υπερπληθωρισμό.
Στις 22 Ιουλίου 1923, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, ο ανταποκριτής της Daily Mail στο Βερολίνο έγραφε: «Συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι έπρεπε να πληρώσω σήμερα 24.000 μάρκα για ένα σάντουιτς. Στο ίδιο ακριβώς καφέ χθες το σάντουιτς στοίχιζε 14.000 μάρκα».
Τους μήνες που ακολούθησαν οι Γερμανοί έβλεπαν την τιμή βασικών αγαθών να ανεβαίνει όχι απλά κατά 1.000, αλλά κατά 10.000 ή και 100.000 μάρκα μέσα σε λίγες ώρες.
Έως τον Νοέμβριο ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε …4.210.500 μάρκα και μία φραντζόλα ψωμί στοίχιζε 200.000.000 μάρκα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News