Η κηδεία του Μακιαβέλι
1527
Ο Νικολό Μακιαβέλι κηδεύεται από την εκκλησία Santa Croce στη Φλωρεντία. Στο μνήμα του αναγράφεται: «Κανένας επικήδιος δεν θα ήταν αρκετός για ένα τόσο σπουδαίο όνομα». Ο Μακιαβέλι είχε πεθάνει μία ημέρα νωρίτερα, σε ηλικία 57 ετών, από πάθηση του στομάχου. Μόλις 12 ημέρες νωρίτερα είχε απορριφθεί για μία θέση στη νέα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία μετά την πτώση των Μεδίκων.
Γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια, αλλά έλαβε ουμανιστική εκπαίδευση, σύμφωνη με τα κλασικά πρότυπα της εποχής. Η εκπαίδευση αυτή και η σχέση του με Φλωρεντίνους ουμανιστές είχαν ως αποτέλεσμα να λάβει το 1498 το αξίωμα δεύτερου καγκελαρίου της φλωρεντινής δημοκρατίας.
Ο «Ηγεμόνας» είναι το πιο επαναστατικό και με τη μεγαλύτερη επιρροή έργο του Μακιαβέλι. Σε αυτό αποτυπώνονται οι σκέψεις τους, που κάνουν άλλους να τον θεωρούν πατέρα της πολιτικής επιστήμης και άλλους έναν κυνικό, διεφθαρμένο, υπέρμαχο του αυταρχισμού.
Ο Μακιαβέλι αρνείται τα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα και στρέφεται στο άτομο και στις αρετές του. Είναι γοητευμένος από τις νέες ηγεμονίες που δημιουργήθηκαν και τους τους αρχηγούς των στρατευμάτων. Για τον Μακιαβέλι το Κράτος δεν είναι η συνολική συνείδηση των πολιτών αλλά το ευφυές δημιούργημα ενός ατόμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έγραψε επίσης θεατρικά έργα, ποίηση και μυθιστορήματα και θεωρείται εκπρόσωπος της λόγιας λατινικής κωμωδίας. Μετέφρασε επίσης αρκετά κλασικά έργα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News