Σαν Σήμερα Σάββατο 29/05/2021, 10:16
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Οι πρώτοι που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ

«Σαν να φτάνεις στο φεγγάρι χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας»

Οι πρώτοι που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ

29 Μαΐου 

1931 – Ο Μίκελε Σκίρου εκτελείται για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. 

1953 – Ο σερ Έντμουντ Πέρσιβαλ Χίλαρι, Νεοζηλανδός ορειβάτης και εξερευνητής, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατάει στην κορυφή του όρους Έβερεστ με τον Σέρπα οδηγό του, Τσένινγκ Νοργκέι. Ο Χίλαρι ήταν 33 ετών όταν ανέβηκε στο Έβερεστ μαζί με τον οδηγό του από το Νεπάλ και περιέγραψε το κατόρθωμά του λέγοντας ότι «είναι σαν να φθάνεις στο φεγγάρι χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας».

Η κατάκτηση του Έβερεστ άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά σημαντικών υποδομών στις κοινότητες των Ιμαλαΐων. Χτίστηκαν σχολεία και κέντρα υγείας, ενώ με πρωτοβουλία του Χίλαρι κατασκευάστηκε και αεροδρόμιο στην πόλη Λούκλα, το οποίο επί χρόνια ήταν γνωστό ως το πιο επικίνδυνο στον κόσμο, λόγω του πολύ στενού διαδρόμου προσγείωσης. 

2009 – Ο μουσικός παραγωγός Φιλ Σπέκτορ καταδικάζει σε κάθειρξη 10 ετών για τη δολοφονία της ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον. O Σπέκτορ είχε βάλει την υπογραφή του σε μεγάλες επιτυχίες των Beatles, του John Lennon, των Ramones, του Leonard Cohen, της Tina Turner και άλλων. Η Wahington Times τον έχει χαρακτηρίσει ως τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσικό παραγωγό στην ιστορία της μουσικής, ενώ το Rolling Stone τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 81 ετών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News