Σαν Σήμερα Παρασκευή 28/05/2021, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν η Ελλάδα ταύτισε το πεπρωμένο της με την Ευρώπη

Όταν η Ελλάδα ταύτισε το πεπρωμένο της με την Ευρώπη

28 Μαΐου 1979 

«Για να μπει η Ελλάδα στην Ευρώπη, πρέπει να περάσει πάνω από το πτώμα μου». Αυτή φέρεται να ήταν η αντίδραση του Γερμανού καγκελαρίου, Χέλμουτ Σμιτ, όταν σε μία συνάντησή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το αίτημα ένταξης στην ΕΟΚ, που είχε υποβάλλει τον Ιούνιο του 1975 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.  

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1979, ακόμη και ο Σμιτ είχε αλλάξει γνώμη. Στις 28 Μαΐου εκείνου του έτους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε τη Συνθήκη, με την οποία «το πεπρωμένο της χώρας μας ταυτίστηκε με την Ευρώπη» και ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, έλεγε διαβάζοντας στα ελληνικά: «Η Ευρώπη χωρίς τήν Ελλάδα δέν θά ήταν Ευρώπη».

Η ιστορική υπογραφή που καθόρισε την πορεία της χώρας μας αποτυπώθηκε την επομένη, 29 Μαΐου, στις εφημερίδες της εποχής.

«Η Ελλάς ταύτισε χθες τα πεπρωµένα της µέ τήν Ευρώπη, έχοντας τήν βεβαιότητα ότι µέ την ιστορική αυτή επιλογή εµπεδώνει τήν εθνική της ανεξαρτησία, κατοχυρώνει τις δηµοκρατικές της ελευθερίες και επιταχύνει τήν οικονοµική της ανάπτυξη» έγραφε το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής». 

Για «πραγματικό ορόσημον για την πορεία του έθνους» έκανε λόγο το «Βήμα». Η «Ακρόπολις» σημείωνε: «Το ιστορικό αυτό γεγονός, που εύλογα χαρακτηρίστηκε σταθμός στην πορεία του έθνους, αποτελεί πανηγυρική αναγνώριση του πολιτικού δυναμισμού και της οικονομικής προόδου της χώρας».

Η «Αυγή» τόνιζε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί η ένταξη ως αναγκαίο κακό, ως ενεργητική αποδοχή μίας ιστορικής πρόκλησης. Μόνο ο «Ριζοσπάστης» σχολίαζε πως «ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται ν’ αποδεχτεί σαν τετελεσμένο γεγονός τα δεσμά της ΕΟΚ, που χαλκεύτηκαν ερήμην του».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ελληνικός Τύπος και στη συγκίνηση του Έλληνα ηγέτη τη στιγμή της υπογραφής.

«Η υπογραφή τών κειµένων τής συµφωνίας προσχωρήσεως τής Ελλάδος στην ΕΟΚ άπό τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες. Μέ χειροκροτήµατα όλοι οί παριστάµενοι υποδέχονταν τήν υπογραφή τών δύο ογκωδέστατων τόµων, διαδοχικά άπό κάθε αντιπροσωπεία. Όταν ήλθε ή σειρά τής ελληνικής άντιπροσωπείας τά χειροκροτήµατα δυνάµωσα αισθητά καί κάλυψαν ολόκληρη τήν Ιστορική στιγµή, καθώς ό πρωθυπουργός κ. Κ. Καραµανλής, ό υπουργός Εξωτερικών κ. Γ, Ράλλης καί ό αρµόδιος γιά τά θέµατα τής ΕΟΚ κ. Γ. Κοντογεώογης, έθεταν τις υπο- γραφές τους στό κείµενο τής συµφωνίας. Ή ώρα ήταν 7 καί 18. ‘Ηταν η στιγµή πού ή συγκίνηση τού “Ελληνα πρωθυπουργού, ανέβηκε καϊ στά µάτια του. Η βιαστική καί διακριτική κίνηση τής παλάµης στό µέτωπο του λίγους  µπόρεσε νά ξεγελάσει ότι είχε σάν αιτία τόν ιδρώτα…» διαβάζουμε στην Καθημερινή.

Κατά την υπογραφή της Συμφωνίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επεσήμανε: «Εις την συνείδησιν των Ελλήνων η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότης δεν συνιστά απλώς μίαν οικονομικήν κοινοπραξίαν, αλλά αποτελεί οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασίαν. Εάν πρώτοι επεδιώξαμεν την μετά της Κοινότητος σύνδεσίν μας, επράξαμεν τούτο εμπνεόμενοι από την πίστιν ότι η οικονομική ενοποίησις της Ευρώπης θα οδηγήσει εις την ουσιαστικήν ευρωπαϊκήν ενότητα και δι ‘αυτής εις την ενίσχυσιν της Δημοκρατίας και της ειρήνης εις ολόκληρον τον κόσμον».

Τι έγραφε ο ξένος Τύπος

Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης έκανε τον γύρο του κόσμου. Το αµερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press» μετέδιδε ότι η ελληνική πρωτεύουσα είναι σηµαιοστολισµένη για να υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και έκανε λόγο για ιστορική απόφαση, που αλλάζει ριζικά το μέλλον της χώρας. 

Ιδιαίτερα θερμά ήταν τα σχόλια του Γαλλικού Τύπου. Η «Le Monde» σε άρθρο της με τίτλο «Η Ευρώπη τών ∆έκα», σχολίαζε ότι ο πολιτικός αντίκτυπος υπερβαίνει κατά πολύ τον οικονομικό, καθώς η ένταξη στην ΕΟΚ ενισχύει την ελληνική θέση έναντι των Τούρκων. H France Soir τόνιζε πως «η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη».

Πώς υποδέχθηκαν την εξέλιξη οι Τούρκοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υποδοχή της είδησης και από τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος ουσιαστικά σχολίαζε πως η Ελλάδα συνδέει το πολιτικό της µέλλον µε τις κυρίαρχες τάξεις της Ευρώπης και κατοχυρώνει τη σταθερότητα του πολιτεύµατος της.

Η  «Μιλλιέτ» έγραφε ότι πολιτικοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στην αίτηση για ένταξη και πολιτικά ήταν και τα κριτήρια με τα οποία έγινε η χώρα δεκτή στους κόλπους της ΕΟΚ.

Η «Τερτζουµάν» σε άρθρο με τίτλο «Η ιστορική επιτυχία της Ελλάδας», τόνιζε ότι πρόκειται για «µεγάλη ημέρα για τη χώρα και τον άξιο ηγέτη της». Ο αρθρογράφος σχολίαζε πως  ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει την αποφασιστική πολιτική του, την υπομονή, το διεθνές κύρος και όλη τη δύναμή του στην υπηρεσία του στόχου να γίνει η Ελλάδα συνεταίρος της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News