Σαν Σήμερα Τρίτη 25/05/2021, 09:29
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O «αναρχικός» Ford και το πολύκροτο σκάνδαλο

O «αναρχικός» Ford και το πολύκροτο σκάνδαλο

25 Μαΐου 

 

1916: Ο Χένρι Φορντ μιλάει σε δημοσιογράφο της Chicago Tribune, εφημερίδας που ήταν έντονα επικριτική στις αντιπολεμικές πρωτοβουλίες του. «Η ιστορία είναι μία ανοησία. Είναι παράδοση. Δεν με νοιάζει η παράδοση. Θέλω να ζω στο παρόν και η μόνη ιστορία που αξίζει κάτι είναι αυτή που φτιάχνουμε σήμερα» του είπε. Την ίδια ημέρα η εφημερίδα δημοσιεύει editorial στο οποίο χαρακτηρίζει τον Φορντ «αδαή ιδεολόγο» και «αναρχικό». 

 

2006: Σώμα ενόρκων κρίνει ενόχους τους Κεν Λέι και Τζέφρι Σκίλινγκ, στελέχη της Enron Corp. για ψευδείς αναφορές σχετικά με την οικονομική θέση της εταιρείας και εξαπάτηση. Ο Λέι πέθανε από έμφραγμα τον Ιούλιο του ίδιου έτους, πριν αποφασιστεί η ποινή του. Ο Σκίλινγκ οδηγήθηκε στη φυλακή με ποινή κάθειρξης 24 ετών. 

To σκάνδαλο Enron, που αποκαλύφθηκε το 2001, εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην επιχειρηματική ιστορία. Πέραν της ενεργειακής επιχείρησης στο επίκεντρό του ήταν και η ελεγκτική Arthur Andersen. Έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων που αφορούσαν αμφιλεγόμενες λογιστικές πρακτικές που διενεργήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990, η Enron βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας το Νοέμβριο του 2001. Έγινε μία προσπάθεια διάσωσης από την Dynegy, αλλά δεν ευοδόθηκε.  Η Enron κήρυξε πτώχευση στις 2 Δεκεμβρίου του 2001.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News