Σαν Σήμερα Κυριακή 9/05/2021, 09:41
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ημέρα της Ευρώπης: Η διακήρυξη – θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Ημέρα της Ευρώπης: Η διακήρυξη – θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Το 1950 τα κράτη της Ευρώπης προσπαθούσαν να επουλώσουν τις πληγές τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είχε λήξει πέντε χρόνια πριν. Στις 9 Μαΐου εκείνου του έτους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, διαπρεπής νομικός και από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρουσίασε τη Διακήρυξη Σουμάν, προτείνοντας τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, που ήταν οι σημαντικότερες πρώτες ύλες για την πολεμική βιομηχανία. 

Ο Σουμάν γνωστοποίησε το σχέδιο στον Γερμανό Καγκελάριο Αντενάουερ, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως ότι αποτελούσε μια ευκαιρία για την εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη και το αποδέχθηκε. Σύντομα αντέδρασαν θετικά και οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών. Τα έξι κράτη υπέγραψαν τη συμφωνία για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα στο Παρίσι, τον Απρίλιο του 1951.

Η ΕΚΑΧ ήταν ο πρώτος από μια σειρά υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών που τελικά μετεξελίχθηκαν στη σημερινή «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά κάθε χρόνο την επέτειο με την Ημέρα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News