Σαν Σήμερα Παρασκευή 27/09/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Εξαιτίας αυτού του αυτοκινήτου φτιάχτηκαν οι δρόμοι – «Πιο δυνατό από άλογο, πιο εύκολο να το συντηρήσεις»

Εξαιτίας αυτού του αυτοκινήτου φτιάχτηκαν οι δρόμοι – «Πιο δυνατό από άλογο, πιο εύκολο να το συντηρήσεις»

27 Σεπτεμβρίου 1908 

Το πρώτο Model T του Henry Ford βγαίνει από το εργοστάσιο Piquette του Ντιτρόιτ. Ουσιαστικά, τη στιγμή αυτή ξεκινά η εισαγωγή των αυτοκινήτων στην αμερικανική οικονομία.

Το Model T θα γίνει πολύ γρήγορα το αυτοκίνητο με τις υψηλότερες πωλήσεις στην αγορά. Με μότο «πιο δυνατό από άλογο και πιο εύκολο να το συντηρήσεις» κατακτά τις καρδιές των Αμερικανών.

Το αυτοκίνητο αυτό κατείχε το ρεκόρ παραγωγής έως το 1972, όταν το έχασε από τον Σκαραβαίο της Volkswagen.

Το Model T -ή Tin Lizzie, όπως ονομαζόταν χαϊδευτικά- κόστιζε αρχικά περίπου 850 δολάρια (γύρω στα 20.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα) αλλά στην πορεία η τιμή του μειώθηκε στα 260 δολάρια (περίπου 6.000 δολάρια) για την βασική έκδοση. Ο Henry Ford ήταν αυτός που μετέτρεψε το αυτοκίνητο από προνόμιο των πλουσίων της εποχής, σε μια «πολυτέλεια» προσιτή για τις μάζες.

Εξαιτίας αυτού του αυτοκινήτου φτιάχτηκαν οι δρόμοι – «Πιο δυνατό από άλογο, πιο εύκολο να το συντηρήσεις»-1
φωτ.: AP

Μάλιστα, οι υπάλληλοι της Ford έπρεπε να υπογράψουν ένα συμβόλαιο που έλεγε ότι θα αγοράσουν το δικό τους Model T μόλις έχουν μαζέψει αρκετά χρήματα.

Παρότι ήταν απίστευτα δύσκολο να οδηγήσει κανείς το Model T, όσοι το αγόραζαν τότε δεν διαμαρτύρονταν, αφού δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ να οδηγήσουν άλλο αυτοκίνητο για να έχουν μέτρο σύγκρισης.

Κυρίως εξαιτίας της τεράστιας δημοτικότητας του Model T, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε την κατασκευή δρόμων μια από τις πρώτες προτεραιότητές της έως το 1920.

Παραδόξως, όταν σε ολόκληρη την πολιτεία του Κάνσας υπήρχαν μόνο δύο δρόμοι, δύο Model T κατάφεραν να τρακάρουν στη μοναδική διασταύρωση.

Όμως, έως το 1926, το Model T ξεπεράστηκε από άλλα, ανταγωνιστικά αυτοκίνητα και έτσι στις 25 Μαΐου του 1927, ο Ford ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή του, με την είδηση να γράφεται στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου. «Είχε αντοχή και δύναμη. Ήταν το αυτοκίνητο που έτρεχε πριν να υπάρξουν καλοί δρόμοι για να τρέξει. Έσπασε το φράγμα της απόστασης στις επαρχιακές περιοχές, έφερε τους ανθρώπους των περιοχών αυτών πιο κοντά και έκανε την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους», είπε.

Εξαιτίας αυτού του αυτοκινήτου φτιάχτηκαν οι δρόμοι – «Πιο δυνατό από άλογο, πιο εύκολο να το συντηρήσεις»-2
φωτ.: AP

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 Model T λειτουργούν και βρίσκονται ακόμα στους δρόμους.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News