Σαν Σήμερα Τετάρτη 11/09/2024, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αυτή η εταιρεία έχασε 67 υπαλλήλους την 11η Σεπτεμβρίου – Πού είναι σήμερα

Αυτή η εταιρεία έχασε 67 υπαλλήλους την 11η Σεπτεμβρίου – Πού είναι σήμερα

11 Σεπτεμβρίου 2001

Κανονικά, ο Tom Michaud θα έπρεπε να βρισκόταν στο γραφείο του, στο World Trade Center, εκείνο το πρωινό της Τρίτης που άλλαξε τον κόσμο.

Όμως μια συναυλία του Michael Jackson το προηγούμενο βράδυ και μια μικρή καθυστέρηση εξαιτίας του 4ου γιου του, καθώς ετοιμαζόταν για τη δουλειά, του έσωσαν τη ζωή.

Ο σημερινός CEO της επενδυτικής εταιρείας Keefe, Bruyette & Woods Inc. έχασε για λίγο το τρένο του, από το Κονέκτικατ στο Μανχάταν και έτσι έφτασε στον σταθμό του μετρό Fulton Street, απέναντι από το World Trade Center, ακριβώς την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο έπεφτε πάνω στον ένα από τους Δίδυμους Πύργους.

Τρέχοντας μακριά από το κτίριο, ο Michaud τηλεφώνησε στο γραφείο του και  μίλησε με τον τότε συν-CEO της KBW, John Berry. Όταν εκείνος του είπε ότι το προσωπικό θα παρέμενε στη θέση του, ο Michaud άρχισε να περπατά και πάλι προς το γραφείο. Αλλά εκείνη τη στιγμή, ένα ακόμα αεροπλάνο έπεσε πάνω στον δεύτερο πύργο.

Αμέσως πάγωσε στη σκέψη ότι οι φίλοι και συνάδελφοί του βρίσκονταν μέσα στον  ουρανοξύστη.

Η KBW είχε τα γραφεία της στον 88ο και 89ο όροφο του Νότιου Πύργου του World Trade Center, δηλαδή ακριβώς πάνω από το σημείο όπου έπεσε το δεύτερο αεροπλάνο. Η εταιρεία έχασε 67 υπαλλήλους, πάνω από το ένα τρίτο του προσωπικού της στη Νέα Υόρκη, στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, η διοίκηση της KBW άρχισε να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της. Έπρεπε να αποφασίσει, για παράδειγμα, εάν θα πουλούσε την εταιρεία ή όχι.

Η KBW είχε ήδη κλείσει μια προκαταρκτική συμφωνία για την πώλησή της στη γαλλική BNP, πριν από τις επιθέσεις, καθώς ανησυχούσε ότι μια χρηματιστηριακή-μπουτίκ δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις μεγάλες τράπεζες.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η προσφορά της BNP βρισκόταν ακόμα στο τραπέζι, έστω και με μικρότερο τίμημα. Όμως ο Michaud διαφωνούσε.

Όπως θα έλεγε χρόνια αργότερα, πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει η εταιρεία τη μνήμη όσων έχασε στις επιθέσεις και να φροντίσει τις οικογένειές τους, ήταν να σταθεί ξανά στα πόδια της, χωρίς να πουληθεί.  

«Θα κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τις οικογένειες. Δεν θα αφήναμε τους τρομοκράτες να νικήσουν. Ήμασταν απίστευτα αποφασισμένοι»,  είπε ο Michaud στο Fox. 

Χωρίς να χάσει χρόνο, η εταιρεία έπιασε ξανά δουλειά. Λειτουργώντας προσωρινά μέσα σε μια αίθουσα συσκέψεων, άρχισε να κάνει συνεντεύξεις, βλέποντας ακόμα και δεκάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Μέσα σε τέσσερις μήνες είχε προσλάβει 64 νέους υπαλλήλους.

Στα τέλη του 2001 μεταφέρθηκε στον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου στο Μανχάταν.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η KBW γιγαντώθηκε. Άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο και το 2006 πραγματοποίησε μια αρχική δημόσια εγγραφή ύψους 160 εκατ. δολαρίων για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Το 2013 συγχωνεύτηκε με την Stifel Financial, αν και εξακολουθεί να λειτουργεί υπό το δικό της όνομα. Πλέον, απασχολεί περίπου 400 άτομα, δηλαδή διπλάσια από ό,τι πριν από την επίθεση.

Μέχρι σήμερα, τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου παραμένουν κομμάτι της ταυτότητάς της. Η εταιρεία διατηρεί το φιλανθρωπικό ταμείο που έστησε για τις οικογένειες των θυμάτων και τηρεί ενός λεπτού σιγή στις 9:03 το πρωί, στην επέτειο των επιθέσεων.

«Η ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχει τελειώσει, απλά τα κεφάλαια αλλάζουν», λέει ο Tom Michaud.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News