Σαν Σήμερα Τρίτη 3/09/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γιατί κάποιος να θέλει να αγοράσει ένα χαλασμένο στυλό-λέιζερ; Η γέννηση μιας εταιρείας 30 δισ. δολαρίων

Γιατί κάποιος να θέλει να αγοράσει ένα χαλασμένο στυλό-λέιζερ; Η γέννηση μιας εταιρείας 30 δισ. δολαρίων

3 Σεπτεμβρίου 1995 

Ήταν το τριήμερο του Labor Day, και έτσι ο Pierre Omidyar είχε λίγο ελεύθερο χρόνο στα χέρια του. Έως τη Δευτέρα, είχε γράψει τον κώδικα και είχε βγάλει στον αέρα μια ιστοσελίδα δημοπρασιών. Κάπως έτσι γεννήθηκε το eBay. Αυτό που ξεκίνησε σαν χόμπι για τα Σαββατοκύριακα για τον Omidyar έγινε μια επιχείρηση αξίας σχεδόν 30 δισ. δολαρίων.

O γεννημένος στο Παρίσι Ιρανο-αμερικανός διαθέτει σήμερα περιουσία σχεδόν 10 δισ. δολαρίων και είναι ο πλουσιότερος κάτοικος της Χαβάης, όπου πλέον διαμένει μόνιμα.

Γιος του Ιρανού χειρούργου Cyrus Omidyar και της ακαδημαϊκού συζύγου του, ο επιχειρηματίας μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν μικρός ακόμα, λόγω της δουλειάς του πατέρα του.

Μετά τις σπουδές του δούλεψε για την Claris, μια θυγατρική της Apple και το 1991 υπήρξε συνιδρυτής της Ink Development, η οποία μετονομάστηκε σε eShop και τελικά πουλήθηκε στην Microsoft, κάνοντάς τον εκατομμυριούχο.

Όμως ο Omidyar ήταν γοητευμένος με τις δυνατότητες των person-to-person πωλήσεων μέσω του ίντερνετ. Και έβλεπε μεγάλες ευκαιρίες ειδικά στα συλλεκτικά είδη.

Κάπως έτσι, το πρώτο αντικείμενο που πουλήθηκε ποτέ στο eBay ήταν ένα χαλασμένο στυλό λέιζερ, το οποίο είχε βάλει προς πώληση ο ίδιος ο Omidyar. Όταν ο Καναδός Mark Fraser έδωσε 14,83 δολάρια για να το αγοράσει, ο Omidyar χρειάστηκε να του στείλει ένα email, για να βεβαιωθεί πως είχε καταλάβει καλά: Το λέιζερ είναι χαλασμένο, του ξεκαθάρισε. Όμως ο αγοραστής ήξερε τι έκανε. «Είμαι συλλέκτης χαλασμένων λέιζερ», του απάντησε.

Η αλήθεια είναι ότι ο Omidyar ήξερε πώς να πουλήσει όχι μόνο χαλασμένα λέιζερ, αλλά και την ιστορία της εταιρείας του. Κυκλοφόρησε στα media ένα «παραμυθάκι», ότι δήθεν είχε φτιάξει το eBay για να πουλήσει τα άπειρα άδεια κουτιά από τις καραμέλες PEZ που είχε μαζέψει η τότε αρραβωνιαστικιά του. Όπως παραδέχεται σήμερα η eBay, η ιστορία ήταν «φτιαχτή». Όμως η δημοσιότητα που της έφερε τότε ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Omidyar και ο συνεταίρος του, ο Jeffrey Skoll, κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια για να αναπτύξουν την εταιρεία τους.

Τον Ιούλιο του 1996 ο Omidyar παραιτήθηκε από την κανονική του δουλειά για να εστιάσει αποκλειστικά στο eBay, το οποίο τον επόμενο χρόνο «εκτοξεύτηκε» λόγω της μανίας με τα αρκουδάκια  Beanie Babies. Με τη βοήθεια έξυπνου marketing, το eBay πρακτικά κυριάρχησε στην αγορά αυτή, πουλώντας αρκουδάκια αξίας σχεδόν 500 εκατ. δολαρίων μέσω της πλατφόρμας του.

Ο Omidyar πόνταρε από την πρώτη στιγμή στην κοινότητα του eBay, λέγοντας την εποχή εκείνη: «Αυτό που κάνει το eBay επιτυχημένο, η πραγματική αξία και η πραγματική του δύναμη, είναι η κοινότητα. Είναι οι αγοραστές και οι πωλητές που συναντώνται και δημιουργούν ένα marketplace». Πρόκειται για μια φιλοσοφία την οποία αντέγραψαν στην πορεία πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της τεχνολογίας σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο του 1998, Omidyar και Skoll έβαλαν το eBay στο χρηματιστήριο Nasdaq και έγιναν δισεκατομμυριούχοι στη στιγμή.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News