Σαν Σήμερα Πέμπτη 20/06/2024, 07:09
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς ένας μετριόφρων επιστήμονας άλλαξε τον κόσμο – Η εφεύρεσή του βρίσκεται παντού

Πώς ένας μετριόφρων επιστήμονας άλλαξε τον κόσμο  –  Η εφεύρεσή του βρίσκεται παντού

20 Ιουνίου 2005

Πεθαίνει στο Ντάλλας, σε ηλικία 81 ετών, ο Jack S. Kilby, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός που εφηύρε το ολοκληρωμένο κύκλωμα, ουσιαστικά γεννώντας την εποχή της πληροφορικής και οδηγώντας στην έκρηξη της αγοράς καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, από τους υπολογιστές έως τα κινητά.

Ο Kilby σχεδίασε το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα λίγο αφότου έπιασε δουλειά στην Texas Instruments, όπου και παρέμεινε για 25 χρόνια.

Ήταν το 1958 και η εφεύρεσή του δεν ήταν άλλη από ένα λεπτό κομμάτι γυαλιού το οποίο συνέδεε εξαρτήματα που ήταν έως τότε ξεχωριστά, όπως τρανζίστορ, αντιστάσεις και πυκνωτές σε μία μόνο συσκευή. Για αυτή την εφεύρεση, που ονομάζεται ευρέως μικροτσίπ, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής το 2000. Πάντα αισιόδοξος αλλά και προσγειωμένος, όταν κάποτε τον ρώτησαν τι έκανε όταν πληροφορήθηκε ότι είχε κερδίσει το Νόμπελ, ο Kilby απάντησε απλά: «Έφτιαξα καφέ».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Texas Instruments, ο Kilby κατοχύρωσε περισσότερες από 60 πατέντες, καθώς μεταξύ άλλων ήταν ένας από τους εφευρέτες που έφτιαξαν το κομπιουτεράκι χειρός και τον θερμικό εκτυπωτή. Αλλά ήταν η εφεύρεση του ολοκληρωμένου κυκλώματος που έδωσε μορφή στην ηλεκτρονική εποχή.

Πώς ένας μετριόφρων επιστήμονας άλλαξε τον κόσμο  –  Η εφεύρεσή του βρίσκεται παντού-1
φωτ.: AP

«Είναι δύσκολο να βρεις ένα μέρος όπου το ολοκληρωμένο κύκλωμα να μην επηρεάζει τη ζωή σου σήμερα», είπε ο Richard K. Templeton, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Texas Instruments, μιλώντας στους New York Times για τον θάνατο του Kilby. «Τόσο ευρεία είναι η επίδρασή του».

Πραγματικά, η εφεύρεση του Kilby επέτρεψε στον άνθρωπο να ταξιδέψει στο φεγγάρι και να μετατρέψει τους υπολογιστές που κάποτε γέμιζαν ένα ολόκληρο δωμάτιο σε συσκευές που σήμερα όλοι κρατάμε στο χέρι μας.

Η τεχνολογία του Kilby επέτρεψε την μεταμόρφωση της βιομηχανίας των μικροτσίπ, καθώς σήμερα, δισεκατομμύρια μικροσκοπικοί διακόπτες μπορούν να χωρέσουν πάνω σε μια επιφάνεια όσο το νύχι ενός δακτύλου μας.

Το μικροτσιπ είχε αρχικά το μέγεθος μιας δεκάρας, αλλά σήμερα, μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο ένας κόκκος πιπεριού.

Όμως ακόμα και ο ίδιος είχε υποτιμήσει την εφεύρεσή του. «Περιμέναμε να μειώσουμε το κόστος των ηλεκτρονικών, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς σκεφτόταν με συντελεστές ενός εκατομμυρίου», είπε σε κάποια συνέντευξή του.

Έξι μήνες μετά την εφεύρεση του Kilby, ο Robert Noyce της Fairchild Semiconductor παρουσίασε μία συσκευή με την ίδια λειτουργία, αλλά ανώτερης κατασκευής. Ο Noyce κέρδισε την κούρσα της πατέντας, αλλά και ο ίδιος θεωρούσε ως πατέρα του μικροτσίπ τον Kilby.

Μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης, η Fairchild και η Texas Instruments αποφάσισαν να μοιραστούν τις τεχνολογίες τους, δημιουργώντας τελικά μια παγκόσμια αγορά πληροφοριών αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων ετησίως. Ο Noyce πέθανε το 1990.

Σήμερα, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει τις εταιρείες που παράγουν μικροτσίπ στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, πυροδοτώντας μάλιστα και ένα τεράστιο ράλι που εκτοξεύει τις αποτιμήσεις τους σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Nvidia έγινε, αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου.  

Χωρίς τα τσιπ, τα πλυντήρια ρούχων δεν πλένουν, τα αυτοκίνητα δεν παίρνουν μπροστά, τα drones δεν πετούν, ενώ οι υπολογιστές και τα κινητά δεν ανοίγουν καν. Τα τσιπ βρίσκονται παντού γύρω μας, ενώ η αγορά τους είναι ένα σύμπαν που αλλάζει διαρκώς, καθώς ο ανταγωνισμός κρίνεται σε νανόμετρα, μεγέθη μικρότερα από έναν ιό, αφού όσο πιο μικρά είναι τα τσιπ, τόσο πιο προηγμένα.

Στη βιογραφία του για το Βραβείο Νόμπελ, ο Kilby έγραψε: Οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά για τι είμαι περήφανος και, φυσικά, το ολοκληρωμένο κύκλωμα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Είμαι επίσης περήφανος για την υπέροχη οικογένειά μου. Έχω δύο κόρες και πέντε εγγονές, οπότε θα μπορούσατε να πείτε ότι οι Kilby ειδικεύονταν στα κορίτσια.

«Έχω φτάσει στην ηλικία που οι νέοι ζητούν συχνά τη συμβουλή μου», πρόσθεσε. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα ηλεκτρονικά είναι ένας συναρπαστικός τομέας, ο οποίος εξακολουθεί να μου φέρνει ικανοποίηση. Ο τομέας αναπτύσσεται ακόμα ραγδαία και οι ευκαιρίες που είναι μπροστά είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλες όσο ήταν όταν αποφοίτησα από το κολέγιο. Η συμβουλή μου είναι να εμπλακείτε και να ξεκινήσετε».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο άνθρωπος που χάρισε μια περιουσία: Κατά συρροή εφευρέτης – Αποτυχημένος επιχειρηματίας

Η επαναστατική εφεύρεση την οποία κανείς δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει

Τα μυστικά μιας αγοράς 20 δισ. δολαρίων και 130 ετών – Γιατί όλα τα φερμουάρ γράφουν YKK

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News