Σαν Σήμερα Παρασκευή 14/06/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το νησί του καλοκαιριού: Πώς οι κάτοικοί του κατάργησαν τον χρόνο

Το νησί του καλοκαιριού: Πώς οι κάτοικοί του κατάργησαν τον χρόνο

14 Ιουνίου 2019 

Παραδίδεται στο κοινοβούλιο της Νορβηγίας το αίτημα των κατοίκων του νησιού Σομαρόι να γίνει η πρώτη «ζώνη χωρίς χρόνο» στον κόσμο. 

Σε αυτό το νησί του Αρκτικού Κύκλου, που το όνομά του σημαίνει «Νησί του Καλοκαιριού», η μέρα κρατά πάνω από δύο μήνες, καθώς ο ήλιος δεν δύει από τις 18 Μαΐου έως τις 26 Ιουλίου. 

Οι ντόπιοι, που έχουν περάσει μία μακριά νύχτα από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, συνηθίζουν να εκμεταλλεύονται όσο περισσότερο μπορούν αυτούς τους δύο μήνες κάτω από τον ήλιο. Και το κάνουν χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία  στο ρολόι. 

Το νησί του καλοκαιριού: Πώς οι κάτοικοί του κατάργησαν τον χρόνο-1
φωτ.: Shutterstock 

«Υπάρχει συνεχώς το φως του ήλιου και εμείς λειτουργούμε με βάση αυτό. Στις 2 π.μ., αυτό που οι άλλοι αποκαλούν στη μέση της νύχτας, μπορείς να δεις παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, ανθρώπους να βάφουν το σπίτι τους ή  να κουρεύουν το γκαζόν και εφήβους να πηγαίνουν για κολύμπι», είπε ένας ντόπιος στο CNN. 

«Για πολλούς από εμάς, το να το έχουμε και γραπτά απλά σημαίνει να επισημοποιήσουμε κάτι που εφαρμόζουμε εδώ και γενιές». 

Αυτό που ήθελαν να πετύχουν οι κάτοικοι του Σομαρόι ήταν να απελευθερωθούν από το παραδοσιακό ωράριο λειτουργίας και να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες εργασίας και στις ώρες του σχολείου. 

Το ψάρεμα και ο τουρισμός είναι οι βασικές δραστηριότητες του νησιού, που έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 300 άτομα. 

Έτσι και αλλιώς, οι ντόπιοι ψαράδες περνούν τις μέρες τους στη θάλασσα και όταν ψαρεύουν, δεν δίνουν και ιδιαίτερη προσοχή στο χρονοδιάγραμμα. 

Ασφαλώς, η καμπάνια του Σομαρόι να γίνει μία «time free zone» είχε κυρίως τουριστικά κίνητρα. Το αίτημα των ντόπιων προς το κοινοβούλιο αποτέλεσε αφορμή για ένα κύμα από δημοσιεύματα που διαφήμιζαν αυτό το μέρος της Νορβηγίας σε όλο τον κόσμο. 

Είτε είναι επίσημο είτε όχι, πάντως, το Σομαρόι είναι το μέρος που ξέχασε ο χρόνος. Ο ταξιδιώτης το καταλαβαίνει από τη στιγμή που πατά το πόδι του στο νησί. Γιατί η γέφυρα που το ενώνει με την ηπειρωτική χώρα δεν είναι γεμάτη με λουκέτα -όπως συνηθίζεται σε άλλες γέφυρες του κόσμου- αλλά από ρολόγια που άφησαν οι επισκέπτες. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Έχεις δέμα: Όταν έστελναν τα μωρά με το ταχυδρομείο

500 εκατομμύρια για ένα ψωμί – Γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται το νεότερο νόμισμα του κόσμου

Όχι λεφτά από τον ουρανό – Ο λαός που απέρριψε το τζάμπα χρήμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News