Σαν Σήμερα Παρασκευή 24/05/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Daniel Gabriel Fahrenheit: Αναζητώντας την ακρίβεια μέσα από τραγωδίες και χρέη

Daniel Gabriel Fahrenheit: Αναζητώντας την ακρίβεια μέσα από τραγωδίες και χρέη

24 Μαΐου 1686

Γεννιέται στην Πολωνία ο Daniel Gabriel Fahrenheit, ο άνθρωπος που εφηύρε το θερμόμετρο υδραργύρου και έδωσε το όνομά του σε μία κλίμακα μέτρησης θερμοκρασίας που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Όμως, το μονοπάτι που ακολούθησε ο Fahrenheit προς την επιτυχία σημαδεύτηκε από τραγωδίες και εμπόδια.

Το 1701, όταν εκείνος ήταν  μόλις 15 ετών, οι γονείς του πέθαναν όταν κατανάλωσαν κατά λάθος δηλητηριώδη μανιτάρια. Ο Fahrenheit και τα αδέρφια του, ορφανά πια, δόθηκαν  σε κηδεμόνες.

Αυτοί τον έστειλαν  στο Άμστερνταμ, να δουλέψει σαν μαθητευόμενος, πλάι σε έναν λογιστή. Όμως ο Fahrenheit ενδιαφερόταν περισσότερο για τη φυσική παρά για τους αριθμούς. Στόχος του ήταν να φτιάξει ένα πιο αξιόπιστο και ακριβές θερμόμετρο.

Την εποχή εκείνη, ο κόσμος χρησιμοποιούσε ένα θερμόμετρο που είχε ανακαλυφθεί στην Φλωρεντία, και το οποίο αποτελούνταν από έναν γυάλινο σωλήνα με ένα σφαιρικό σημείο, που ήταν γεμάτο με οινόπνευμα. Η συσκευή αυτή ήταν ένα από τα πρώτα θερμόμετρα που χρησιμοποίησαν τη διαστολή και τη συστολή του υγρού για να μετρήσουν τη θερμοκρασία. Βέβαια, οι ενδείξεις του δεν ήταν και τόσο ακριβείς.

Ο Fahrenheit ρίχτηκε με πάθος στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα καλύτερο θερμόμετρο, αλλά εξαιτίας των εξόδων που έκανε για τα πειράματά του, συσσώρευσε ένα μεγάλο χρέος. Οι κηδεμόνες του, που ήταν σύμφωνα με  τον νόμο υπεύθυνοι για τα χρέη αυτά, εξοργίστηκαν τόσο ώστε τελικά κατάφεραν να εκδώσουν ένταλμα για τη σύλληψή του.

Το 1707 ο Fahrenheit κατέφυγε στην Ολλανδία για να γλιτώσει τη σύλληψη και ταξίδεψε στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πολωνία και την Δανία. Εκεί, σύμφωνα με το history.com, συναντήθηκε με άλλα σπουδαία μυαλά της επιστήμης. Όσο για τα χρέη του, τα ξεπλήρωσε το 1710.

Τον καιρό εκείνο, ο Fahrenheit άρχισε να πειραματίζεται με τον υδράργυρο, τον οποίο ήθελε να χρησιμοποιήσει αντί για οινόπνευμα για το θερμόμετρό του. Το υψηλό σημείο βρασμού του υδραργύρου τον έκανε πιο εύχρηστο για την μέτρηση ενός μεγάλου εύρους θερμοκρασιών. Έως το 1714, είχε δημιουργήσει το θερμόμετρο υδραργύρου.

Περίπου μία δεκαετία μετά, καθιέρωσε την κλίμακα μέτρησης θερμοκρασίας που φέρει το όνομά του. Σε αντίθεση με τις άλλες κλίμακες μέτρησης της εποχής, η Φαρενάιτ δεν  στηριζόταν στο σημείο στο οποίο παγώνει και βράζει το νερό. Αντ΄ αυτού, ο Fahrenheit επέλεξε τους 96°F σαν τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος και το 0°F σαν το σημείο στο οποίο παγώνει ένα μείγμα φτιαγμένο από νερό, αλάτι και πάγο. Αργότερα, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος αναθεωρήθηκε στους 98.6°F.

Ο Fahrenheit πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1736, σε ηλικία 50 ετών. Πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του από δηλητηρίαση από υδράργυρο. Εξι χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Anders Celsius ανέπτυξε μια νέα κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας. Η κλίμακα Κελσίου υιοθετήθηκε από όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, όπου η θερμοκρασία εξακολουθεί να μετριέται σε βαθμούς Φαρενάιτ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

John D. Rockefeller: Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος και ο στόχος που δεν κατάφερε να εκπληρώσει

Ο ερημίτης δισεκατομμυριούχος – Η ζωή και ο θάνατος του πιο παράξενου επιχειρηματία

Ο άνθρωπος που χάρισε μια περιουσία: Κατά συρροή εφευρέτης – Αποτυχημένος επιχειρηματίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News