Σαν Σήμερα Παρασκευή 24/11/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πού είναι ο D.B. Cooper; Ο αεροπειρατής που πήδηξε με τα λύτρα, το άλυτο μυστήριο και το FBI

Πού είναι ο D.B. Cooper;  Ο αεροπειρατής που πήδηξε με τα λύτρα, το άλυτο μυστήριο και το FBI

24 Νοεμβρίου 1971

Ο Dan Cooper επιβιβάζεται στην πτήση 305 της Northwest Orient Airlines από το Πόρτλαντ στο Σιάτλ. Ένας ήσυχος άνδρας που φορά μαύρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο, κάθεται στη θέση 18Ε και παραγγέλνει ένα ουίσκι, περιμένοντας για την απογείωση.  Τα όσα ακολούθησαν παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο, στο οποίο το FBΙ αλλά και δεκάδες άλλοι ερευνητές δεν έχουν μπορέσει να δώσουν μια απάντηση, μισό αιώνα μετά.

Λίγο μετά τις 3, ο άνδρας δίνει στην αεροσυνοδό ένα σημείωμα, με το οποίο την ενημερώνει ότι έχει μία βόμβα στον χαρτοφύλακά του και της ζητά να καθίσει μαζί του.

Σοκαρισμένη, η αεροσυνοδός υπακούει. Όταν εκείνος ανοίγει την τσάντα του, διακρίνονται μπλεγμένα καλώδια και κόκκινες ράβδοι. O Cooper ζητά από την αεροσυνοδό να σημειώσει όσα θα της πει και σύντομα, εκείνη βρίσκεται να περπατά προς τον πιλότο του αεροπλάνου με τις απαιτήσεις του αεροπειρατή: Τέσσερα αλεξίπτωτα και 200.000 δολάρια σε χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων.

Πού είναι ο D.B. Cooper;  Ο αεροπειρατής που πήδηξε με τα λύτρα, το άλυτο μυστήριο και το FBI-1

Όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται στο Σιάτλ, ο Cooper ανταλλάσσει τους 36 επιβάτες της πτήσης με τα χρήματα και τα αλεξίπτωτα και δίνει στον πιλότο εντολή να πετάξει προς το Μέξικο Σίτι.

Όμως κάπου ανάμεσα στο Σιάτλ και το Ρίνο, λίγο μετά τις 8, ο αεροπειρατής κάνει κάτι απίστευτο: Πηδά έξω από το αεροπλάνο με το αλεξίπτωτο και τα χρήματα δεμένα πάνω του.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, αλλά ο αεροπειρατής χάθηκε μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Τα ίχνη του δεν βρέθηκαν ποτέ.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του, το FBI ενημερώθηκε για το έγκλημα και άνοιξε μία ευρύτατη έρευνα που κράτησε για πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο της υπόθεσης με την κωδική ονομασία NORJAK (από το Northwest Hijacking), οι άνδρες του FBI πήραν εκατοντάδες καταθέσεις, ερεύνησαν πληροφορίες σε κάθε γωνιά της χώρα και έκαναν φύλλο και φτερό το αεροπλάνο. Τα πρώτα πέντε χρόνια, είχαν εξεταστεί πάνω από 800 ύποπτοι και είχαν αποκλειστεί σχεδόν όλοι.

Το παράτολμο σχέδιο του Cooper τον έκανε λαϊκό ήρωα και ενέπνευσε δεκάδες βιβλία και ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης. Η ιστορία του έχει κάτι από τις ταινίες του James Bond – οι μαρτυρίες των αεροσυνοδών λένε ότι ήταν ευγενικός και άλλωστε, κανείς δεν έπαθε κακό στην αεροπειρατεία. Δεν ήταν δύσκολο για το αμερικανικό κοινό να τον συμπαθήσει.

Όταν κάποιος δημοσιογράφος μετέφερε λανθασμένα το όνομα Dan Cooper στο οποίο ο αεροπειρατής είχε εκδώσει το εισιτήριό του ως D.B. Cooper, ο αμερικανικός Τύπος αμέσως το υιοθέτησε.

Μέχρι σήμερα, η περίπτωση του D.B. Cooper παραμένει η μοναδική άλυτη υπόθεση αεροπειρατείας στην ιστορία των αμερικανικών αερομεταφορών.

Όπως πιθανολογεί το FBI, ενδεχομένως ο Cooper να μην επέζησε από την πτώση του από το αεροπλάνο. Το αλεξίπτωτο που του δόθηκε δεν είχε δυνατότητες πλοήγησης, τα ρούχα και τα παπούτσια του ήταν ακατάλληλα για μια απότομη προσγείωση, ενώ ο αεροπειρατής πήδηξε πάνω από μία δασώδη περιοχή μέσα στη νύχτα. Το εγχείρημα θα ήταν δύσκολο ακόμα και για έναν έμπειρο επαγγελματία και όλα δείχνουν ότι ο Cooper δεν είχε τέτοια εμπειρία.

Πού είναι ο D.B. Cooper;  Ο αεροπειρατής που πήδηξε με τα λύτρα, το άλυτο μυστήριο και το FBI-2

Η θεωρία αυτή ενισχύθηκε το 1980, όταν ένα νεαρό αγόρι βρήκε ένα μισοκατεστραμμένο πακέτο με χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων (5.800 δολάρια συνολικά), των οποίων οι σειριακοί αριθμοί ταίριαζαν με εκείνους των λύτρων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Mach 2, 59.000 πόδια: Κλέβοντας τα μαχαιροπήρουνα στο πιο exclusive κοκτέιλ πάρτι

Η αρχή του τέλους των υπερηχητικών ταξιδιών: Ένα μικρό κομμάτι μέταλλο προσγείωσε για πάντα το «λευκό πουλί»

MH370: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τον ουρανό και 3 τρελές θεωρίες για την τύχη του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News