Έμπνευση σε απροσδόκητα μέρη: Το απόλυτο brand της πολυτέλειας γεννήθηκε σε ένα ασανσέρ
20 Οκτωβρίου 1901
Ο Guccio Gucci παντρεύεται την Aida Calvelli. Εκείνος είναι ο γιος ενός Ιταλού εμπόρου και εκείνη η κόρη ενός ράφτη. Ο γάμος τους θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να γίνει το όνομα Gucci ένα brand name που υπολογίζεται ότι αξίζει σχεδόν 20 δισ. δολάρια.
Ο Guccio Giovanbattista Giacinto Dario Maria Gucci γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1881 στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Ο πατέρας του δούλευε με το δέρμα και κάθε καλοκαίρι, όταν ορδές Βρετανών αριστοκρατών και πλούσιων Ευρωπαίων κατέφταναν στην πόλη, τους πουλούσε τσάντες, ζώνες και άλλα αξεσουάρ.
Όμως ο νεαρός Gucci επέλεξε να μην μπει στην επιχείρηση του πατέρα του, αφού αυτό που αναζητούσε ήταν η περιπέτεια. Έτσι, άφησε τη Φλωρεντία για το Λονδίνο, που τότε ήταν η πρωτεύουσα της σπουδαιότερης αυτοκρατορίας του κόσμου.
Εκεί, έπιασε δουλειά στο φημισμένο ξενοδοχείο Savoy, όπου ξεκίνησε πλένοντας πιάτα στην κουζίνα. Τα επόμενα χρόνια, πέρασε από διάφορα πόστα: Δούλεψε σαν σερβιτόρος, γκρουμ, θυρωρός και τελικά, βοηθός ασανσέρ.
Αυτή η δουλειά μπορεί να μην ακούγεται σπουδαία σήμερα, όμως την εποχή εκείνη, το Savoy ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο που διέθετε ηλεκτρικό ανελκυστήρα. Ήταν επίσης το πρώτο που εγκατέστησε ηλεκτρικά φώτα και τηλέφωνο.
Το πιο κεντρικό και πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης στις αρχές του 20ου αιώνα, το Savoy ήταν αυτό που επέλεγαν για να μείνουν οι διασημότητες και οι πολιτικοί της εποχής όταν βρίσκονταν στο Λονδίνο. Έτσι, ο φιλόδοξος Gucci είχε την τιμή να μεταφέρει με το ασανσέρ του τον Claude Monet, την Merlin Monroe, τον Frank Sinatra, τον Winston Churchill και πολλούς ακόμα.
Σαν γνήσιος Ιταλός, φρόντιζε να κάνει networking με τους πλούσιους και ισχυρούς που βρίσκονταν πλάι του, αλλά και να παρατηρεί τα ρούχα, τα αξεσουάρ, το στυλ, τους τρόπους και τις συνήθειές τους. Όσα έμαθε μέσα στο ασανσέρ του Savoy θα γίνονταν η βάση για τη μετέπειτα επιχειρηματική επιτυχία του.
Το πρώτο βήμα για την οικογενειακή επιχείρηση που άνοιξε έγινε με τον γάμο του με την 24χρονη μοδίστρα Aida. Ο Gucci υιοθέτησε τον γιο της, τον Ugo, ενώ το ζευγάρι απέκτησε ακόμα πέντε παιδιά: Μία κόρη, την Grimalda, και τέσσερις γιους, τον Enzo, που πέθανε σε ηλικία 9 ετών και τους Aldo, Vasco και Rodolfo Gucci.
Ο Guccio Gucci έριξε όσα χρήματα είχε βάλει στην άκρη δουλεύοντας στο Savoy στη δική του επιχείρηση. Επέστρεψε στη Φλωρεντία και πλέον, δεν θεωρούσε ότι η δουλειά του πατέρα του ήταν και τόσο βαρετή.
Το 1921 άνοιξε το δικό του κατάστημα στην Via della Vigna Nuova της Φλωρεντίας, στοχεύοντας σε μία υψηλή πελατεία, με εισαγόμενα δερμάτινα είδη από τη Γερμανία και την Αγγλία, καθώς και με δικά του, κατά παραγγελία κομμάτια.
Η ελίτ της εποχής ασχολιόταν με τα άλογα, και έτσι, ο Gucci αποφάσισε να αρχίσει να φτιάχνει σέλες και άλλα δερμάτινα αξεσουάρ για ιππείς.
Ο οίκος Gucci θα αρχίσει να παίρνει τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα το 1933, όταν ο γιος του Guccio, Aldo Gucci, σχεδίασε το θρυλικό λογότυπο με το διπλό G.
Στα χρόνια του πολέμου, όταν οι πρώτες ύλες ήταν σπάνιες και η Gucci αδυνατούσε πια να βρει δέρμα για τα προϊόντα της, η ανάγκη αλλά και η έμπνευση του Aldo Gucci γέννησαν ένα μεγάλο μέρος της εικόνας με την οποία συνδέεται το brand μέχρι και σήμερα. Αντί να κατεβάσει ρολά, ο επιχειρηματίας αποφάσισε να δουλέψει με ό,τι μπορούσε να βρει στην Ιταλία του Μουσολίνι. Ψάθες και καμβάδες από κάνναβη διακοσμήθηκαν με το χαρακτηριστικό μοτίβο με τους ρόμβους, ώστε τα προϊόντα της Gucci να διαφοροποιηθούν από εκείνα των ανταγωνιστών της.
Τα χρώματα της οικογένειας –πράσινο και κόκκινο- συμπλήρωσαν την εικόνα που έγινε το σήμα κατατεθέν του brand.
Η Gucci έγινε σύμβολο του στάτους μέσα σε ένα βράδυ, όταν η Ingrid Bergman εμφανίστηκε να κρατά την ομπρέλα και την τσάντα με το χερούλι από μπαμπού στην ταινία του Roberto Rossellini «Viaggio In Italia» του 1954. Ξαφνικά, η αφρόκρεμα του Χόλιγουντ και η ελίτ της Ευρώπης έγιναν πελάτες της Gucci. Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο «Μικελάντζελο του Εμπορίου»: Το λογότυπο που όλοι θέλουν και η φυλακή
Bernard Arnault: Έγινε ο πλουσιότερος στον κόσμο και το χρωστά σε έναν… ταξιτζή
Πώς όλος ο κόσμος γέμισε μπλουζάκια με το αλογάκι: Το απόλυτο success story της μόδας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News