Σαν Σήμερα Τετάρτη 18/10/2023, 07:08
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O Μάγος του Μένλο Παρκ: Ο εφευρέτης που κατέβαζε 112 ιδέες την ημέρα

O Μάγος του Μένλο Παρκ: Ο εφευρέτης που κατέβαζε 112 ιδέες την ημέρα

18 Οκτωβρίου 1931

Πέθανε ο άνθρωπος του φώτισε τον κόσμο, ο Τόμας Έντισον. Μπορεί να έγινε γνωστός για την εφεύρεση της ηλεκτρικής λάμπας (ποια μεγαλύτερη αναγνώριση μπορεί να έχει ένας εφευρέτης από το να καθιερωθεί το δημιούργημά του ως συνώνυμο της ιδέας;), όμως ο Έντισον θα κατοχύρωνε κατά τη διάρκεια της καριέρας του 1.093 πατέντες.

Μόνο μέσα σε μία ημέρα, το 1888, έγραψε 112 διαφορετικές ιδέες, ενώ υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του κατοχύρωνε μία πατέντα περίπου κάθε 11 ημέρες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν ο φωνογράφος, η αλκαλική μπαταρία, το κινητοσκόπιο (πρόδρομος της μηχανής προβολών), το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και μία κούκλα που μιλούσε, ένας διατηρητής φρούτων, ένα σπίτι ανθεκτικό στους τυφώνες και πολλές ακόμα.

Πόσα έβγαλε ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο;-1
φωτ.: AP

Ουσιαστικά, η μεγαλύτερη εφεύρεση του Έντισον ήταν ότι ανέπτυξε μία νέα διαδικασία για την παραγωγή εφευρέσεων. «Όταν ο Έντισον άντλησε τεράστια χρηματοδότηση, έχτισε ένα εργαστήριο στο Μένλο Παρκ και προσέλαβε αρκετές δεκάδες υπαλλήλους, ο καθένας με διαφορετικά ταλέντα. Ήταν ο πρωτοπόρος αυτής που  έγινε η μοντέρνα επιχειρηματική διαδικασία της έρευνας και ανάπτυξης», εξηγεί ο Έρνεστ Φρίμπεργκ, ιστορικός του University of Tennessee και συγγραφέας του «The Age of Edison: Electric Light and the Invention of Modern America».

Πόσα έβγαλε ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο;-2
φωτ.: AP

Ίσως περισσότερo από όλες τις εφευρέσεις του, ο Έντισον «πουλούσε» τον εαυτό του, έχοντας αναπτύξει μία σχέση αλληλεξάρτησης με τις εφημερίδες. Ήξερε ότι τις χρειαζόταν για να πουλήσει τις δημιουργίες του και εκείνες ήξεραν ότι τον χρειάζονταν για να πουλήσουν φύλλα. Την εποχή εκείνη, τον αποκαλούσαν «ο Μάγος του Μένλο Παρκ».

Οι επικριτές του λένε ότι η φήμη του «σκέπασε» τους συνεργάτες αλλά και τους ανταγωνιστές του, όμως κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Έντισον ίδρυσε πάνω από εκατό επιχειρήσεις και απασχόλησε χιλιάδες μηχανικούς, ερευνητές, βοηθούς και ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Έως τον θάνατό του, το 1931, υπολογίζεται ότι η συνεισφορά των εφευρέσεών του στην αμερικανική οικονομία έφτανε τα 15 δισ.  δολάρια. Και βέβαια, το όνομά του βρισκόταν σε κάθε σπιτικό, γραμμένο πάνω σε συσκευές και προϊόντα που καθόρισαν τον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Η προσωπική του περιουσία τον καιρό του θανάτου του ανερχόταν στα 12 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 170 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα. Όμως, σε διάφορα σημεία της ζωής του αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, φτάνοντας παραπάνω από μία φορά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στην προσπάθειά του να χρηματοδοτήσει κάποια νέα εφεύρεση.

Για παράδειγμα, μία από τις εταιρείες που ίδρυσε ήταν η Edison Electric Light Company, η οποία τελικά συγχωνεύτηκε για τη δημιουργία του κολοσσού της General Electric. Ο ίδιος ο Έντισον αναγκάστηκε να γυρίσει την πλάτη του στην εταιρεία αυτή, καθώς πούλησε ολόκληρο το ποσοστό του για να πληρώσει κάποιο άλλο εγχείρημά του. Εάν δεν είχε πουλήσει το μερίδιό του, αυτό θα άξιζε περίπου 30 εκατ. δολάρια τον καιρό του θανάτου του, δηλαδή περίπου 500 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Jack Kilby: Έχετε 100.000 προϊόντα του στο σπίτι σας, αλλά δεν ξέρετε το όνομά του

Μια άγνωστη ιδιοφυΐα πίσω από ένα πασίγνωστο όνομα – Ποιος ήταν ο Nikola Tesla;

Η γραμματέας που μετέτρεψε τα λάθη της σε μια εταιρεία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News