Σαν Σήμερα Τρίτη 18/07/2023, 07:09
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Περισσότερος θόρυβος»: Ο τεχνολογικός γίγαντας με το παρολίγον άστοχο όνομα

«Περισσότερος θόρυβος»: Ο τεχνολογικός γίγαντας με το παρολίγον άστοχο όνομα

18 Ιουλίου 1968

Ιδρύεται στο Mountain View της Καλιφόρνια η Intel, από τον χημικό Gordon E. Moore και τον φυσικό Robert Noyce.

Οι δύο εφευρέτες ήταν ήδη αρκετά γνωστοί και πλούσιοι όταν άφησαν την Fairchild Semiconductor για να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία.

Στην Fairchild, ο Noyce είχε εφεύρει το ολοκληρωμένο κύκλωμα ή αλλιώς ένα τσιπ που περιέχει πολλαπλά τρανζίστορ, το 1959. Θεωρείται μέχρι και σήμερα ο «πατέρας» των ημιαγωγών, έναν τίτλο τον οποίο μοιράζεται με τον Jack Kilby.

Ο Moore είχε διατυπώσει τον περίφημο «νόμο του Moore», επίσης όσο ήταν στην Fairchild. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα διπλασιάζεται κάθε χρόνο.

Moore και Noyce ήθελαν να κάνουν την μνήμη ημιαγωγών πιο φθηνή και πιο πρακτική. Και ενώ είχαν ένα ξεκάθαρο όραμα για την εταιρεία τους, δυσκολεύτηκαν να βρουν όνομα για αυτήν.

Αρχικά, την ονόμασαν Moore Noyce, συνδυάζοντας τα επίθετά τους. Όμως, αναγκάστηκαν να αλλάξουν το όνομα όταν συνειδητοποίησαν ότι ακουγόταν περίπου το ίδιο με τη φράση «more noise», που σημαίνει «περισσότερος θόρυβος». Η φράση «περισσότερος θόρυβος» υποδηλώνει κάθε άλλο παρά υψηλή ποιότητα, όταν μιλάμε για τεχνολογικά προϊόντα.

Έτσι, αρχικά άλλαξαν το όνομα σε NM Electronics και στη συνέχεια, κατέληξαν στο Integrated Electronics ή Intel.

Γρήγορα διαπίστωσαν, όμως, ότι υπήρχε ήδη μία αλυσίδα ξενοδοχείων στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που ονομαζόταν Intelco. Οι δύο συνέταιροι πλήρωσαν 15.000 δολάρια για να αγοράσουν τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος, γιατί όπως θα έλεγε αργότερα ο Moore, θεώρησαν πως ήταν ευκολότερο να πληρώσουν παρά να σκεφτούν ένα εναλλακτικό όνομα.

Η Intel άρχισε τη λειτουργία της την 1η Αυγούστου, με καμιά δεκαριά μηχανικούς που δούλευαν σε μία αίθουσα συσκέψεων.

Ο Andy Grove σύντομα μπήκε στην ομάδα των ιδρυτών.  Ήταν μία δυναμική συνεργασία, όπου ο Noyce έφερνε τις θεωρίες για το πώς μπορούσαν να λυθούν τα προβλήματα μηχανικής στους ημιαγωγούς και ο Moore σήκωνε τα μανίκια του και περνούσε άπειρες ώρες για να τις εφαρμόσει στην πράξη. Ο Grove ήταν ο ειδικός στη λειτουργία και τη διοίκηση στην Intel.

Πέθανε ο «πατέρας» της Silicon Valley, Gordon Moore: Τι είναι ο Moore’s Law και τι του χρωστάμε-2
φωτ.: AP

Το ταλέντο του Moore ενέπνεε και άλλους μηχανικούς να δουλεύουν για εκείνον, με αποτέλεσμα η Intel να εφεύρει τους μικροεπεξεργαστές, οι οποίοι θα άνοιγαν τον δρόμο για την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών.

Βγάζοντας μια σειρά από τσιπ, σε μία εποχή που ο αριθμός των εταιρειών που ήθελαν να τα αγοράσουν σημείωνε έκρηξη, η Intel μπήκε στο χρηματιστήριο δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της.

Σήμερα, αναγνωρίζεται σαν μία από τις ισχυρότερες και σημαντικότερες τεχνολογικές εταιρείες της ιστορίας. Διαθέτει κεφαλαιοποίηση άνω των 140 δισ. δολαρίων και περισσότερους από 130.000 υπαλλήλους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πέθανε ο «πατέρας» της Silicon Valley, Gordon Moore: Τι είναι ο Moore’s Law και τι του χρωστάμε

Jack Kilby: Αλλαξε τα πάντα, γέννησε μια βιομηχανία τρισεκατομμυρίων και μετά… έφτιαξε καφέ

Τι σχέση έχει η γαλοπούλα με το λέιζερ στα μάτια – Η εταιρεία πίσω από εφευρέσεις που όλοι χρησιμοποιούμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News