O «πατέρας του Τραμπ»: Ο άλλος εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος που έβαλε πλώρη για τον Λευκό Οίκο
27 Ιουνίου 1930
Γεννιέται στο Τεξαρκάνα του Τέξας ο Ross Perot ή αλλιώς ο άνθρωπος που το Politico έχει χαρακτηρίσει σαν τον «πατέρα του Donald Trump». Ασφαλώς, ο Perot δεν είχε συγγένεια με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, υπήρξε όμως, 25 χρόνια πριν από τον Trump, ένας θρασύς δισεκατομμυριούχος σόουμαν που άφησε για λίγο τον κόσμο των επιχειρήσεων και έβαλε στόχο να μπει στον Λευκό Οίκο. Και η αλήθεια είναι ότι ο Perot σχεδόν το κατάφερε, αφού διεκδίκησε την προεδρία δύο φορές, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν ποσοστά που άγγιξαν ακόμα και το 40%.
Υπερήφανος για την τεξανή καταγωγή του, ο Perot υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και στη συνέχεια εργάστηκε για την IBM, πριν ιδρύσει τον δικό του γίγαντα υπηρεσιών πληροφορικής, την Electronic Data Systems (EDS), το 1962. Το 1968 έβαλε την EDS στο χρηματιστήριο και έγινε εκατομμυριούχος, ενώ το 1984 την πούλησε στη General Motors αντί 2,5 δισ. δολαρίων. Τότε, ίδρυσε μια άλλη εταιρεία, την Perot Systems, η οποία πουλήθηκε στην Dell για 3,9 δισ. δολάρια το 2009.
Ως επιχειρηματίας, ο Perot είχε ένα μάλλον αυταρχικό στυλ. Ήθελε να ελέγχει κάθε πλευρά της εμφάνισης και της συμπεριφοράς των υπαλλήλων του στην EDS. Αυτό σήμαινε ότι τα γένια και τα μουστάκια απαγορεύονταν. Ασφαλώς, για εργατικά συνδικάτα ούτε λόγος!
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όταν υποστήριξε με την τεράστια περιουσία του τις προσπάθειες για την απελευθέρωση Αμερικανών αιχμαλώτων από εμπόλεμες ζώνες, όπως το Βιετνάμ και τον Λίβανο. Το 1979, χρηματοδότησε και επέβλεψε μια διάσωση σε στυλ κομάντο δύο υπαλλήλων της EDS από μια ιρανική φυλακή, σε μια απόδραση που ενέπνευσε ένα βιβλίο και μια ταινία.
Με αυτήν ακριβώς τη φήμη του «καουμπόι», ο Perot έγινε γνωστός σε όλους τους Αμερικανούς όταν έστρεψε τις βλέψεις του προς τον Λευκό Οίκο.
Το 1992, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, έλαβε 19,7 εκατ. ψήφους στις προεδρικές εκλογές, μειώνοντας τα ποσοστά των δύο υποψηφίων των μεγάλων κομμάτων και οδηγώντας –σύμφωνα με πολλές ερμηνείες- στην ήττα του Ρεπουμπλικάνου George Bush από τον Bill Clinton.
Το ποσοστό του 19% που πήρε ο Perot ήταν το μεγαλύτερο που είχε λάβει ποτέ ανεξάρτητος υποψήφιος ή υποψήφιος που δεν προέρχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα, από το 1912, όταν ο πρώην πρόεδρος Theodore Roosevelt έλαβε το 27% των ψήφων.
Για εκείνη την προεκλογική εκστρατεία, ο επιχειρηματίας ξόδεψε 63,5 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα, πληρώνοντας μεταξύ άλλων για τηλεοπτικά σποτ διάρκειας 30 λεπτών, στα οποία χρησιμοποιούσε γραφήματα για να περάσει τα μηνύματα και τις πολιτικές απόψεις του. Η φράση που χρησιμοποιούσε, «είναι τόσο απλό», έγινε γνωστή σε ολόκληρη την Αμερική.
Δύστροπος, καχύποπτος και με αγάπη στις θεωρίες συνωμοσίας, ο Perot εξέφρασε την απογοήτευση των Αμερικανών για τους πολέμους, τον πληθωρισμό και την κομματική πολιτική. Παρουσιάστηκε σαν ένας υπερπατριώτης, ένας αποτελεσματικός διαχειριστής που θα «έβγαζε έξω τα σκουπίδια και θα καθάριζε τον αχυρώνα».
Το 1996, ο Perot ίδρυσε το κόμμα Reform και έθεσε ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος, κερδίζοντας το 8% των ψήφων, στην εκλογική αναμέτρηση όπου ο Clinton κέρδισε τον Bob Doll.
Πέθανε το 2019, σε ηλικία 89 ετών.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Προτιμώ να είμαι τύραννος του εαυτού μου: Πώς έκανε το όνομά του συνώνυμο του πλούτου
Είναι δισεκατομμυριούχος αλλά μένει σε ένα σπίτι το οποίο αγόρασε για 31.500 δολάρια
«Ο άνθρωπος που πεθαίνει πλούσιος πεθαίνει ατιμασμένος»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News