Σαν Σήμερα Τετάρτη 14/06/2023, 07:09
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Εάν χρειάζεται να γελοιοποιηθείς, κάν’ το»: Ο επιχειρηματίας που ακολουθεί τη συμβουλή του

«Εάν χρειάζεται να γελοιοποιηθείς, κάν’ το»: Ο επιχειρηματίας που ακολουθεί τη συμβουλή του

14 Ιουνίου 2004 

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Richard Branson καταρρίπτει ένα ακόμα ρεκόρ, διασχίζοντας τη Μάγχη με ένα αμφίβιο αυτοκίνητο στο στυλ του James Bond, σε λιγότερες από δύο ώρες.

Είναι ένα ακόμα από τα κόλπα του, στο κυνήγι της δημοσιότητας. Ο ίδιος, άλλωστε, το έχει δηλώσει ξεκάθαρα. Εάν  θέλεις να επιτύχεις στις business, δεν πρέπει να είσαι ντροπαλός.

«Να είσαι διατεθειμένος να εκτεθείς και να βγάλεις την εταιρεία στην αγορά. Εάν χρειάζεται να γελοιοποιηθείς, γελοιοποιήσου, αλλά φρόντισε να καταλήξεις στα πρωτοσέλιδα, όχι στις πίσω σελίδες», είχε πει σε κάποια παλαιότερη συνέντευξή του. «Με τον καιρό, η εταιρεία σου ίσως μπορέσει να ξεχωρίσει από το πλήθος και εσύ θα είσαι επιτυχημένος».

Ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος που ακολούθησε τη συμβουλή του, αφού δεν δίστασε μπροστά σε κανένα ριψοκίνδυνο ή ξεδιάντροπο κόλπο για μερικά λεπτά δημοσιότητας. Κάποτε, σήκωσε το κιλτ του μπροστά στις κάμερες, για να αποκαλύψει το σλόγκαν που ήταν γραμμένο στο εσώρουχό του. «Σκληρός ανταγωνισμός». Ο σκοπός επετεύχθη: Η αεροπορική του εταιρεία, Virgin Atlantic, είδε το όνομά της γραμμένο στα πρωτοσέλιδα.

Μια άλλη φορά, ντύθηκε γυναίκα, φορώντας στολή αεροσυνοδού, αφότου έχασε ένα στοίχημα σε αγώνα της Φόρμουλα Ένα.

Κάποια χρόνια πίσω, ο Branson προσπαθούσε να σπάει ένα ρεκόρ κάθε χρόνο. «Χρειαζόταν να γράφω τη διαθήκη μου κάθε χρόνο, επομένως ήταν μια καλή στιγμή για να σκεφτώ και να διασφαλίσω ότι έχω τα του οίκου μου σε τάξη», είχε πει.

Πραγματικά, υπήρξαν φορές που ο επιχειρηματίας κινδύνευσε αληθινά. Όπως για παράδειγμα το 1987, όταν επιχείρησε να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό με αερόστατο, με τον Σουηδό αεροναυπηγό και επιχειρηματία, Per Lindstrand. Το αερόστατο έκανε τρεις προσπάθειες να προσγειωθεί. Στη δεύτερη, ο Lindstrand πήδηξε, με αποτέλεσμα να μείνει στη θάλασσα για δύο ώρες, αφήνοντας τον Branson να πιλοτάρει μόνος του.

«Ποτέ δεν πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρεις και πάντα πιστεύεις ότι θα γυρίσεις σπίτι», έχει πει ο Branson, για τις αλλεπάλληλες προσπάθειές του να σπάσει διάφορα τρελά ρεκόρ.  

Το πιο παράτολμο από τα κόλπα του ήταν, πιθανότατα, το ταξίδι στα όρια του διαστήματος, που έκανε με το SpaceShipTwo της εταιρείας του, Virgin Galactic. Η πτήση του Branson ήταν μόλις η τέταρτη στο διάστημα που ολοκλήρωσε με επιτυχία η εταιρεία, έπειτα από ένα τραγικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, όπου ένας πιλότος σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά.

«Εάν χρειάζεται να γελοιοποιηθείς, κάν’ το»: Ο επιχειρηματίας που ακολουθεί τη συμβουλή του-1

«Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις μια επιχείρηση εκτός και εάν  θα κάνεις σημαντική διαφορά στις ζωές των άλλων ανθρώπων. Έτσι, εάν έχεις μια ιδέα που θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή των άλλων, τότε απλά προχώρα και κάνε το», έχει πει.

Ο ίδιος, πάντως, αντιμετωπίζει και τις business σαν μια ακόμα από τις περιπέτειές του. «Να περνάς τέλεια. Διασκέδασε πολύ καθώς το κάνεις», λέει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Του είπαν «θα καταλήξεις ή στη φυλακή ή εκατομμυριούχος»: Το ένα πράγμα που τον έκανε πλούσιο

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Τι κρύβει στην τσέπη του ένας τουρίστας του διαστήματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News