Δεν ήθελε να τρώει καμένο ψωμί για πρωινό: Η εφεύρεσή του βρίσκεται σε κάθε πάγκο κουζίνας
29 Μαΐου 1919
Ο Charles Strite καταθέτει την πατέντα για την αυτόματη φρυγανιέρα.
Αφορμή για μια εφεύρεση που βρίσκεται σήμερα πάνω στους πάγκους κουζίνας εκατομμυρίων σπιτιών σε όλο τον κόσμο ήταν οι καμένες φρυγανιές που έτρωγε ένας εργάτης στο εστιατόριο του εργοστασίου στο οποίο δούλευε.
Ο άνθρωπος τρώει ψωμί εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια και μάλλον το φρυγανίζει πάνω από τη φωτιά από τότε.
Όμως, το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Strite –όπως και πιθανότατα πολλοί άλλοι- ήταν ότι οι διαρκώς απασχολημένοι μάγειρες στο εστιατόριο του εργοστασίου ξεχνούσαν τις φέτες του ψωμιού που είχαν βάλει στη φωτιά για να φτιάξουν φρυγανιές, με αποτέλεσμα μονίμως να τις σερβίρουν καρβουνιασμένες.
Έτσι, ο Strite σκέφτηκε να φτιάξει ένα μηχάνημα που θα έψηνε το ψωμί με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Η συσκευή του, που ονομάστηκε Toastmaster, είχε αντιστάσεις που έψηναν και τις δύο πλευρές του ψωμιού ταυτόχρονα, χρονόμετρο αλλά και ελατήριο, που πετούσε τη φρυγανιά προς τα πάνω μόλις είχε ψηθεί. Τα καμένα ψωμιά ήταν παρελθόν.
Αφότου εξασφάλισε την πατέντα, ο Strite βρήκε έναν επενδυτή που τον χρηματοδότησε για να κατασκευάσει την πρώτη παρτίδα των συσκευών του. Έστειλε τις 100 πρώτες φρυγανιέρες σε εστιατόρια της αλυσίδας Childs Restaurant σε ολόκληρη την Αμερική, όμως σύντομα, μέχρι και το τελευταίο από τα μηχανήματά του επιστράφηκαν για επισκευές.
Παρά τα προβλήματα, οι αγοραστές ήταν ενθουσιασμένοι και έτσι, ο εφευρέτης έκανε τις απαραίτητες μετατροπές και άρχισε και πάλι την παραγωγή. Οι παραγγελίες έρχονταν βροχή από εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επαγγελματικές κουζίνες, καθώς η αυτόματη φρυγανιέρα μπορούσε να ψήσει το ψωμί στον μισό χρόνο και με λιγότερη προσπάθεια από το προσωπικό.
Το επόμενο βήμα του Strite ήταν να προσαρμόσει τη συσκευή του για οικιακή χρήση, φτιάνοντας ένα μικρότερο μηχάνημα, που έψηνε μία φέτα ψωμί κάθε φορά. Με Art Deco σχεδιασμό και χερούλια από βακελίτη, ένα πλαστικό που είχε ανακαλυφθεί πρόσφατα και είχε γίνει πολύ της μόδας σε διάφορες βιομηχανικές και όχι μόνο χρήσεις, το brand Toastmaster έκανε μεγάλη επιτυχία.
Έως το 1930, πουλιόνταν πάνω από 1 εκατ. φρυγανιέρες τον χρόνο και έως το 1960 βρίσκονταν σχεδόν σε κάθε αμερικανική κουζίνα. Σήμερα, οι συσκευές αυτές κατασκευάζονται ακόμα με βάση το αρχικό εκείνο σχέδιο του Charles Strite.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Για να μην τεμπελιάζουν οι εργάτες στα εργοστάσια: Η άγνωστη ιστορία του καφέ που πίνουμε κάθε πρωί
Ένας παππούς με μια απλή ιδέα: Πώς φτιάχνεις ένα προϊόν 10 δισ. δολαρίων
Γνωρίζετε την ιστορία του μολυβιού; Όταν τα λάθη έσβηναν με ψωμί και η ακύρωση της «χρυσής» πατέντας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News