Ο πιο παράξενος δισεκατομμυριούχος: Ήταν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αλλά πέθανε υποσιτισμένος
5 Απριλίου 1976
Πεθαίνει στη 1:27 μ.μ. ο Χάουαρντ Χιούζ, καθώς ταξίδευε με ιδιωτικό αεροπλάνο από το ρετιρέ του στο Acapulco Fairmont Princess Hotel του Μεξικού, προς το Methodist Hospital στο Χιούστον του Τέξας.
Ένας από τους πλουσιότερους και διασημότερους ανθρώπους του κόσμου, πέθανε κυριολεκτικά αγνώριστος. Με μακριά γένια, μαλλιά και νύχια, ζυγίζοντας μόλις 40 κιλά παρότι είχε ύψος 1,95 μ., χρειάστηκε να του πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα για να πουν με βεβαιότητα ότι ήταν εκείνος.
Η νεκροτομή που ακολούθησε διαπίστωσε ότι ο Χάουαρντ Χιούζ ήταν σε εξαιρετικά κακή φυσική κατάσταση, καθώς υπέφερε από υποσιτισμό. Ως αιτία θανάτου του καταγράφηκε η νεφρική ανεπάρκεια, ενώ οι ακτινογραφίες έδειξαν σπασμένες βελόνες από σύριγγες μέσα στα μπράτσα του, από τις ενέσεις κωδεΐνης, στις οποίες ήταν εθισμένος.
Ο θάνατός του ήταν εξίσου παράξενος με τη ζωή του. Γεννημένος το 1905, η οικογένειά του έγινε πολύ πλούσια όταν ο πατέρας του ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία εξόρυξης, η οποία έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία του πετρελαίου. Με τον θάνατο του πατέρα του, όταν εκείνος ήταν μόλις 18 ετών, ο Χάουαρντ Χιούζ ανέλαβε την Hughes Tool Company και έγινε εκατομμυριούχος.
Η Hughes Tool Company θα γινόταν εφαλτήριο για τα διάφορα επιχειρηματικά του εγχειρήματα. Γύρισε ταινίες του Χόλιγουντ, ίδρυσε την Hughes Aircraft για να κατασκευάσει ένα νέο αεροπλάνο και έσπασε ρεκόρ ταχύτητας πιλοτάροντας ο ίδιος. Άλλαξε το Λας Βέγκας και συνδέθηκε με μερικές από τις διασημότερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.
Ανάμεσα σε όλα αυτά, κέρδισε τον χαρακτηρισμό ως «ενός εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματιών της ιστορίας», παρότι πολλά από τα εγχειρήματά του στέφθηκαν από αποτυχία, κοστίζοντάς του δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Όμως το μεγάλο του πάθος για τα αεροπλάνα θα γινόταν η αιτία του εθισμού του στα φάρμακα. Το σοβαρότερο από μια σειρά ατυχήματα που είχε σημειώθηκε το 1946, όταν κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στο Μπέβερλι Χιλς. Οι περισσότεροι τον είχαν για νεκρό, όμως εκείνος επιβίωσε, έστω και εάν έσπασε σχεδόν κάθε κόκκαλο στο σώμα του. Η μορφίνη που έπαιρνε για τους αφόρητους πόνους από το ατύχημα θα γινόταν η απαρχή του εθισμού του.
Ο Χιούζ δεν υπήρξε ποτέ εξωστρεφής, αλλά μετά το 1950 άρχισε να απομονώνεται όλο και περισσότερο, καθώς έπασχε από μία μικροβιοφοβία που όλο και επιδεινωνόταν. Λειτουργώντας μέσω μάνατζερς οι οποίοι σπάνια τον έβλεπαν από κοντά, αγόρασε τεράστιες εκτάσεις στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα, με την αξία τους να εκτοξεύεται.
Όταν έφτασε στο Λας Βέγκας, το 1966, ήταν ήδη σε απομόνωση τα τελευταία οκτώ χρόνια, παραδομένος στον εθισμό και τους δαίμονές του.
Πέρασε τα επόμενα τέσσερα χρόνια κλεισμένος σε ένα δωμάτιο 23 τ.μ. του Desert Inn, από όπου διαπραγματευόταν εξαγορές και επιχειρηματικά deals κυκλοφορώντας γυμνός μέσα στο σκοτάδι. Όταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου θέλησε να τον διώξει, εκείνος προτίμησε να αγοράσει την επιχείρηση, ξεκινώντας έτσι ένα αγοραστικό μπαράζ, μέσω του οποίου απέκτησε το μονοπώλιο στο Λας Βέγκας και μεταμόρφωσε τη βιομηχανία του τζόγου.
Χάνοντας χρήματα και με την υγεία του σε διαρκή επιδείνωση, ο Χιούζ έφυγε από το Λας Βέγκας το 1970 πάνω σε φορείο και δεν επέστρεψε ποτέ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τζεφ Μπέζος: Η αλήθεια για το ελληνικό επίθετο, τον άγνωστο πατέρα του και το τσίρκο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News