Ο Ροκφέλερ ήταν γιος μπογιατζή – Η κινηματογραφική ιστορία ενός απατεώνα που κορόιδεψε τους πάντες
21 Φεβρουαρίου 1961
Γεννιέται στη Γερμανία ο Christian Karl Gerhartsreiter, ένας απατεώνας που θα κυκλοφορήσει τα επόμενα χρόνια στις πιο αριστοκρατικές λέσχες της Αμερικής ως Clark Rockefeller, παριστάνοντας τον πλούσιο κληρονόμο μιας από τις πιο ξακουστές δυναστείες. Μόνο όταν έπειτα από ένα άσχημο διαζύγιο θα απαγάγει την 7χρονη κόρη του, θα αποκαλυφθεί η έκταση της απάτης του. Ο 60χρονος σήμερα Gerhartsreiter, γιος ενός μπογιατζή και μιας μοδίστρας, κατάφερε παριστάνοντας έναν άλλο να παντρευτεί μία απόφοιτο του MBA του Χάρβαρντ, να δουλέψει στη φημισμένη χρηματιστηριακή εταιρεία Kidder, Peabody και να εντυπωσιάσει με την πανάκριβη συλλογή έργων τέχνης του. Όμως δεν κατάφερε ποτέ να γλιτώσει από το σκοτεινό παρελθόν του, καθώς η σύλληψή του τον έφερε αντιμέτωπο με ερωτήματα γύρω από τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν θαμμένα σε μια αυλή της Καλιφόρνια.
Ο Gerhartsreiter μεγάλωσε στη Γερμανία και ήταν έφηβος το 1978, όταν έφτασε στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, βρέθηκε να ζει στο Σαν Μαρίνο της Καλιφόρνια, όπου χρησιμοποιούσε το όνομα Christopher Mountbatten Chichester. Τότε ισχυριζόταν ότι ήταν κινηματογραφικός παραγωγός αλλά και συγγενής του Άγγλου ευγενή Lord Mountbatten.
Νοίκιαζε έναν μικρό ξενώνα από την Didi Sohus, η οποία ζούσε μαζί με τον γιο της και την σύζυγό του, John και Linda Sohus. Το 1985, το ζευγάρι εξαφανίστηκε.
Λίγο μετά, ο Gerhartsreiter μετακόμισε στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ, όπου παρουσιαζόταν ως ένας εύπορος άνδρας με το όνομα Christopher Crowe. Χρησιμοποιώντας πλαστό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, έπιασε δουλειά σε διάφορες εταιρείες της Wall Street.
Και έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε υιοθετήσει το όνομα Clark Rockefeller, αφού ισχυριζόταν ότι ανήκε σε μια από τις διασημότερες δυναστείες της Αμερικής.
Ζώντας στην πόλη της Νέας Υόρκης ως Clark Rockefeller, ο Gerhartsreiter είχε στην ιδιοκτησία του μία εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης (που αργότερα αποδείχθηκαν πλαστά), δειπνούσε στα ακριβότερα εστιατόρια, φορούσε μεταξωτά μαντήλια και έλεγε σε όλους ότι βοηθούσε χώρες του Τρίτου Κόσμου να διαχειριστούν τα χρέη τους.
Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν έξυπνο και εκκεντρικό άνδρα. Το 1995 παντρεύτηκε την Sandra Boss, ένα στέλεχος συμβουλευτικής εταιρείας που είχε σπουδάσει στο Χάρβαρντ. Αφότου μετακόμισε στη Βοστώνη, το ζευγάρι αγόρασε ένα σπίτι αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ένα μεγάλο κτήμα στο Νιου Χαμπσάιρ.
Όταν γεννήθηκε η κόρη τους, Reigh, το 2001, ο Gerhartsreiter έμεινε στο σπίτι για να την μεγαλώσει, ενώ η σύζυγός του συντηρούσε την οικογένεια.
Αφότου κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, το 2007, η Boss κατέβαλε στον Gerhartsreiter 800.000 δολάρια και πήρε την επιμέλεια της κόρης τους. Όπως θα έλεγε αργότερα, κατά τη διάρκεια του γάμου τους δεν είχε αντιληφθεί ότι ο σύζυγός της ήταν απατεώνας.
Στις 27 Ιουλίου του 2008, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την κόρη του, η οποία γινόταν υπό την εποπτεία κοινωνικού λειτουργού, ο Gerhartsreiter κατάφερε να αρπάξει την 7χρονη και να την πάει στη Βαλτιμόρη, όπου είχε ήδη βρει σπίτι και είχε δημιουργήσει μία νέα ταυτότητα, εκείνη του Chip Smith, καπετάνιου σε γιοτ. Έπειτα από ένα ανθρωποκυνηγητό που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, ο Gerhartsreiter συνελήφθη από την αστυνομία στις 2 Αυγούστου, έξω από το σπίτι του στη Βαλτιμόρη.
Τον Ιούνιο του 2009, καταδικάστηκε για την απαγωγή της κόρης του και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών. Όμως, όταν ο Gerhartsreiter μπήκε στο μικροσκόπιο, άνοιξε και πάλι η ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας του John Sohus, του οποίου τα μέλη είχαν βρεθεί θαμμένα στην αυλή του παλιού σπιτιού του, στο Σαν Μαρίνο, το 1994. Η σύζυγός του δεν βρέθηκε ποτέ.
Τον Μάρτιο του 2011, ο Gerhartsreiter κατηγορήθηκε για τον θάνατο του John Sohus και στις 10 Απριλίου του 2013, οι ένορκοι τον καταδίκασαν για φόνο πρώτου βαθμού, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 27 ετών έως ισόβια.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η βασίλισσα της κακίας φοροδιαφεύγει: «Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»
Πώς η πρώτη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος κατέληξε στη φυλακή
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News