Life & Arts Δευτέρα 31/01/2022, 15:46
TECH - SCIENCE

Βρετανία: Ζητείται νόμος για πρόσβαση στα αρχεία αποθανόντων 

Βρετανία: Ζητείται νόμος για πρόσβαση στα αρχεία αποθανόντων 

Μεγάλη συζήτηση όπως και σωρεία αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει στη Μεγάλη Βρετανία η δυνητική ψήφιση ενός νόμου, που θα δίνει το δικαίωμα στους κοντινούς συγγενείς όταν κάποιος έχει αποβιώσει να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά του αρχεία.

Οι υπερσπασπιστές της ατομικότητας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων αντιτίθενται, ενώ οι υπέρμαχοι του νόμου αυτού υποστηρίζουν ότι έτσι θα μπορούν περάσουν στην κατοχή των συγγενών, δεδομένα όπως φωτογραφίες που έχουν συναισθηματική αξία. 

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Συσκευές (Πρόσβαση στος Συγγενείς ) κατατέθηκε προς διαβούλευση στο βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη, από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Ίαν Πέισλι. Προτείνει οι συγγενείς του αποθανόντα να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά του αρχεία, όπως φωτογραφίες, μηνύματα και emails, δίχως να απαιτείται δικαστική άδεια. Επίσης να δύνανται να έχουν πρόσβαση και σε προϊόντα που έχουν αγορασθεί διαδικτυακώς, όπως μουσική και βιβλία. 

Επί του παρόντος, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως το Facebook ή η Apple, δίνουν πρόσβαση τα μέλη της οικογενείας, συνήθως όμως η πρόσβαση αυτή είναι περιορισμένη ή απαιτούν δικαστική εντολή. Σε περίπτωση που ένα iPhone είναι κλειδωμένο με κωδικό και το άτομο που έχει φύγει από τη ζωή δεν έχει φροντίσει να δώσει σε κάποιον τον κωδικό ή πρόσβαση στον λογαριασμό iCloud, η διαδικασία ανάκτησης των δεδομένων απαιτεί πολύ χρόνο. 

Όπως αναφέρει το Business Insider, ελάχιστοι είναι εκείνοι που φροντίζουν να έχουν τακτοποιήσει θέματα όπως το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου τους, όταν πλησιάζει η μοιραία εκείνη ώρα. 

Η πρόταση αυτή είναι εντελώς παράλογη, σύμφωνα με την Ελίνα Χαρμπίνγια, ειδικό στα ζητήματα που αφορούν τα μετά θάνατον δεδομένα. «Αν υπάρχει πρόσβαση σε μια συσκευή, να φανταστείτε σε πόσες άλλες εφαρμογές και ιδιωτικές επικοινωνίες μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση. Είναι εντελώς μα εντελώς μη πρέπον», τονίζει. 

Επειδή ο Πέσλι δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης, για το νομοσχέδιο διατίθεται αυτόματα λιγότερος χρόνος διαβούλευσης  στο Κοινοβούλιο και είναι απίθανο να περάσει το στάδιο της επιτροπής. Ωστόσο πολλές φορές οι προτάσεις από ανεξάρτητους βουλευτές μπορεί να γίνουν νομοσχέδια, ακόμη κι αν δεν εγκριθούν σε πρώτη φάση.

Το σκεπτικό του Πέισλι είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών, των ταχέως διευρυνόμενων ψηφιακών αποτυπωμάτων των πολιτών και της νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο νόμος μας δεν έχει σκοπό να φέρει προβλήματα», δήλωσε ο ίδιος στο Business Insider. «Οι τεχνολογικές εταιρείες τα πάνε εξαιρετικά καλά στη Βρετανία και πουλώντας τον εξοπλισμό και την τεχνολογία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ήθελαν να χάσουν αυτήν την αγορά».

Το αν κάποιος θέλει να δώσει στους κοντινότερους συγγενείς του πρόσβαση σε ολόκληρο το ψηφιακό του αρχείο είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Το νομοσχέδιο θα έχει συνέπειες και για όσους βρίσκονται εν ζωή. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η πρόσβασης στις συνομιλίες κάποιου με φίλους, συγγενείς και άλλες επαφές, θα αντιπροσώπευε μια σημαντική παραβίαση του απορρήτου.

Ο Πέισλι ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός αν κάποιος θέλει να εξαιρεθεί. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι, τελικά, το υλικό τους θα είναι διαθέσιμο σε τρίτους. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν ευχαριστημένοι με κάτι τέτοιο», καταλήγει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο της FTC η αγοραστική φρενήτιδα των μεγάλων της τεχνολογίας

Google: Επιταχύνει την πιο αυστηρή πολιτική της για τις διαφημίσεις 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News