Ψηφιακό κράτος: Ραγδαία η πρόοδος, μακρύς ο δρόμος
Πώς εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού δημοσίου - Έκθεση του Found.ation περνά από κόσκινο τις παρεμβάσεις
Παρά την ιδιαίτερα γρήγορη εξέλιξη την οποία ώθησε και η πανδημία, η πρώτη φάση του ψηφιακού κράτους στην Ελλάδα θα απαιτήσει τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη, βάζοντας τις βάσεις για υποδομές στα πρότυπα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ποια είναι η πρόοδος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Με έκθεσή του, το Found.ation κάνει μια καταγραφή των μέχρι τώρα «πεπραγμένων» στην ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού δημοσίου και συγχρόνως μια αναφορά στα κεφάλαια που θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει και να ολοκληρώσει επιτυχώς τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Ψηφιακό κράτος «εξ ορισμού» έως το 2023
Παρά το γενονός ότι η Ελλάδα συγκρινόμενη με τον μέσο όρο των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες βρίσκεται υψηλότερα με ένα ποσοστό 85% έναντι 78%, καταλαμβάνει την καθόλου τιμητική 26η θέση. Ελάχιστα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (67% έναντι 64%), βρίσκεται και ο αριθμός των ενεργών χρηστών των δημοσίων υπηρεσιών.
Εκεί όμως που παρατηρείται χαμηλότερη επίδοση, είναι στις προ-συμπληρωμένες φόρμες, καθώς το 36 στις 100 υπολείπεται του 63/100 της Ε.Ε., όπως επίσης και στη διαθεσιμότητα των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με το 54 και στις δύο κατηγορίες να για πίσω από το 75 και 84 αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνει το Found.ation, στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται ψηλά ο εκσυγχρονισμός της και η πρόσβαση για όλους στις ψηφιακές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Στόχος αποτελεί να καταστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες περισσότερο προσβάσιμες και χρήσιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως και να ψηφιοποιηθούν και να απλοποιηθούν οι κυβερνητικές και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Ο μεγαλόπνοος στόχος έχει ορισθεί η Ελλάδα να έχει καταφέρει να είναι ψηφιακή «εξ ορισμού» με χρονικό ορίζοντα το 2023.
1.300 ψηφιακές υπηρεσίες
Σύμφωνα με το report του Found.ation, κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2021 καταγράφηκαν 150 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές και εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 300 εκατ. στο έτος που σε λίγο ολοκληρώνεται, την ώρα που 1.300 υπηρεσίες προσφέρονται πλέον ψηφιακά από την ψηφιακή πύλη gov.gr. Βάσει των στόχων που έχουν τεθεί στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού την οποία εξέδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2020, επί του παρόντος 155 έργα από τα 455 της Βίβλου βρίσκονται εν εξελίξει, ενώ συγχρόνως μεγάλα έργα έχουν δημοπρατηθεί από τους οργανισμούς του υπουργείου.
Χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο 5G, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που προπορεύονται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μετάβαση στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ψηφιακών ενεργειών για τους δήμους της χώρας προκειμένου να τους καταστήσει «έξυπνους».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ, με τα 90 εκατ. ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προορίζονται σε 16 δήμους της χώρας περισσότερων των 100.000 κατοίκων και στον Δήμο Τρικκαίων, ενώ επιπλέον 230 εκατ. ευρώ θα διοχευτευθούν από το ΕΣΠΑ και θα διανεμηθούν στους υπόλοιπους 315 δήμους της Ελλάδας ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έκθεση, 174 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις θα απαιτηθούν για έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές, μεταξύ άλλων ενέργειες για τη μέτρηση και την καταγραφή της ατμοσφαιρικής και της θαλάσσιας ρύπανσης, έξυπνες υποδομές για τα δημόσια κτίρια και την ανάπτυξη διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου.
Ένα έργο ύψους 161 εκατ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη μικροδορυφορικού δικτύου που σχετίζεται με την παροχή υποστήριξης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, της χαρτογράφησης, του χωροταξικού σχεδιασμού στη ναυτιλία, τη γεωργία και άλλους τομείς της οικονομίας. Επίσης 81 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο έργο Έξυπνες Γέφυρες για το έργο Smart Bridges, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και αξιοπιστίας των υποδομών, μέσω ενός πλαισίου εισροής και αξιοποίησης των πληροφοριών με ειδικά συστήματα μέτρησης για την προληπτική συντήρηση γεφυρών. Επιπλέον, τα ασύρματα δίκτυα 5G στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων είναι ένα έργο 130 εκατ. ευρώ, ένα δίκτυο το οποίο θα καλύψει 2.011 χλμ. της χώρας με κεραίες 5G, μια απαραίτητη υποδομή για να δύνανται να κινούνται τα αυτόνομα οχήματα όπως τα φορτηγά.
Έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έδειξε ότι το 5G μπορεί να συνεισφέρει έως και 12 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και να αποφέρει έως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, προκειμένου να βοηθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν μέσω ειδικών προγραμμάτων που καλύπτουν θέματα από την κυβερνοασφάλεια έως το cloud computing.
Απαιτείται χρόνος
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Found.ation, ενώ οι διαδικασίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα έχει ανεβάσει ταχύτητα, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη πριν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ψηφιακής δομής του κράτους. Μια ολοκλήρωση που θα αναβαθμίσει τις υπάρχουσες υποδομές και θα οδηγήσει τάχιστα τον δημόσιο τομέα στην 4η βιομηχανική επανάσταση.
Τα πρώτα θετικά βήματα
Στην έκθεση γίνεται λόγος για το τι έχει επιτευχθεί τους τελευταίους 12 μήνες στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης.
Οι εφαρμογές MyHealth, εκείνη για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και το Covid Free Gr Wallet, οι οποίες προέκυψαν από τη νέα τάξη πραγμάτων που έφερε η πανδημία, κατατάσσονται στις κινήσεις που έχουν αφήσει ένα καθόλα θετικό αποτύπωμα.
Η ψηφιακή ανανέωση της άδειας οδήγησης, αποτελεί επίσης μια νίκη ενάντια στην χρονοβόρα γραφειοκρατία. Σύντομα η μεταβίβαση οχημάτων, σκαφών και ακινήτων θα γίνεται ψηφιακά.
Προσωπικός 12ψήφιος αριθμός του Πολίτη
Τέλος ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον μοναδικό 12ψήφιο προσωπικό αριθμό που θα αποκτήσει κάθε πολίτης για τις συναλλαγές του στο δημόσιο. Όταν πραγματοποιηθεί η τεχνική εφαρμογή του (ο αριθμός έχει ήδη ψηφιστεί στον νόμο 4727/20), οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να θυμούνται τον Αριθμό Ταυτότητας, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ για τις συναλλαγές τους. Προς το παρόν, οι κωδικοί Taxisnet λειτουργούν ως «κλειδί» για τους πολίτες. Το 2021, 57 επιπλέον δημόσιοι φορείς απέκτησαν τη δυνατότητα χρήσης των κωδικών Taxisnet προκειμένου να παρέχουν στους πολίτες πρόσβαση στις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες. Ο συνολικός αριθμός των οργανισμών που ταυτοποιούν του πολίτες μέσω του δικτύου Taxisnet ανέρχεται πλέον σε 209, με τον αντίστοιχο αριθμό πέρυσι στους 152. Η χρήση των κωδικών του Taxisnet για την πρόσβαση των πολιτών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται σημαντικά η καθημερινότητα των πολιτών και αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Κάτω από τη βάση η Ελλάδα – Το στοίχημα για τον ιδιωτικό τομέα
Ψηφιακά η ανανέωση της άδειας οδήγησης – Έρχεται το car wallet
Ποια είναι τα νέα μεγάλα έργα για τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News