Ποιες συσκευές του σπιτιού είναι πιο εύκολο να σας χακάρουν;
Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των «έξυπνων» συσκευών που συγκεντρώνουμε στα σπίτια μας, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και το περιθώριο να γίνουμε θύματα hacking. Βέβαια, ο όρος δεν χρειάζεται πάντοντε να συνοδεύεται από τρόμο, αφού άλλη βαρύτητα έχει το να μας χακάρει κανείς το κινητό και άλλη να μας χακάρουν τη ρομποτική σκούπα.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες συσκευές είναι πιο εύκολο να μας χακάρουν:
- Η smart τηλεόραση
- Το κουδούνι με κάμερα και το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού
- Η ρομποτική σκούπα
- Το σύστημα για το άνοιγμα της πόρτας του γκαράζ
- Το «έξυπνο» baby monitor
Εξ ορισμού, όταν μία συσκευή συνδέεται στο Διαδίκτυο, τότε μπορεί κανείς να τη χακάρει. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να επηρεαστεί η λειτουργία του. Εάν για παράδειγμα χακάρει κανείς επιτυχώς το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού, τότε ίσως να μην μπορέσει να ειδοποιήσει εγκαίρως για τυχόν εισβολέα.
Επίσης, εάν χακάρει κανείς μία συσκευή, τότε θα μπορούσε να επιτρέψει και σε άλλους να έχουν πρόσβαση σε άλλες συνδεδεμένες συσκευές του σπιτιού και επομένως να συγκεντρώσουν ευαίσθητες πληροφορίες.
Τρόποι προστασίας
Προκειμένου να θωρακίσετε καλύτερα τις ηλεκτρονικές σας συσκευές, αρκεί:
- να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό ανανεώνεται με ασφαλή τρόπο,
- να χρησιμοποιείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς για κάθε περίσταση,
- να ελέγξετε για τυχόν κενά ασφαλείας και εάν τίθενται σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα (περιλαμβάνονται στις πολιτικές που κοινοποιούν οι εταιρείες κατασκευής των συσκευών και αναγράφονται στις σχετικές οδηγίες)
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 23% των κατοίκων στη Δυτική Ευρώπη και το 42% όσων βρίσκονται στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάποιου είδους έξυπνη συσκευή στο σπίτι. Επίσης, τουλάχιστον το 98% αυτών ανησυχεί για την κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με στοιχεία από το World Economic Forum, ωστόσο οι μισοί δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο προστασίας.
Παρόλα αυτά επίσης οι μισοί δηλώνουν ότι θα άλλαζα τον πάροχο του Ίντερνετ, εάν τους διασφάλιζαν ότι θα είχαν καλύτερη ασφάλεια.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πόσες ώρες περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες;
iPhone: Η εφαρμογή που το μετατρέπει σε «εργαλείο» κατασκοπείας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News