Οι 5 τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο
Aισθητήρες, αυτόνομα αυτοκίνητα, αναγνώριση προσώπου, drones. Πρόκειται μόνον για λίγα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητα ή αδύνατα για την ανθρωπότητα. Πλέον, όμως, είτε κατέχουν μία θέση στην καθημερινότητα του γενικού πληθυσμού είτε βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Και αυτό αποδεικνύει πως έρευνα και η τεχνολογική εξέλιξη δεν έχουν φτάσει σε καμία περίπτωση σε τέλμα. Αντιθέτως, ορισμένα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα του προηγούμενου έτους μπορούν να προσφέρουν μία κλεφτή ματιά στο μέλλον, αφού σύμφωνα με το World Economic Forum έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν τα δεδομένα σε ορισμένους κλάδους ή ακόμη και να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Ακολουθούν πέντε κορυφαίες τεχνολογίες που αναδείχθηκαν το 2020:
1) Μικροβελόνες
Προκειται για βελόνες με τόσο πάχος όσο περίπου ένα φύλλο χαρτί. Οι μικροβελόνες αυτές έχουν τη δυνατότητα να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή εντελώς ανώδυνων ενέσεων και ιατρικών τεστ, καθώς μπορούν να τρυπήσουν το δέρμα, χωρίς ωστόσο να θέσουν σε κίνδυνο τα υποκείμενα νεύρα. Παράλληλα μπορούν να τοποθετηθούν σε σύριγγες ή ακόμη και να ενσωματωθούν μέσα σε κρέμες. Στη περίπτωση που οι μικροβελόνες τέτοιου είδους διοχετευτούν προς ευρεία χρήση, οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν τα τεστ στο σπίτι και να τα στέλνουν σε εργαστήρια ή στα νοσοκομεία. Πρόκειται για μία οικονομική και ανώδυνη μέθοδο, η οποία δεν απαιτεί προηγούμενες ιατρικές γνώσεις. Επομένως, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των ιατρικών τεστ και της πρόληψης σε φτωχές ή απομονωμένες περιοχές.
2) Ψηφιακοί ασθενείς
Μία ακόμη καινοτομία σημειώνεται στον κλάδο της ιατρικής με την ανάπτυξη της τεχνολογίας για την ψηφιακή απεικόνιση πραγματικών οργάνων. Χρησιμοποιώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης και με τη βοήθεια σύνθετων μαθηματικών μοντέλων και αλγορίθμων, οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν διάγνωση σε ένα ψηφιακό όργανο, το οποίο φέρεται ακριβώς σαν το αληθινό. Ως αποτέλεσμα, οι διαγνώσεις και οι θεραπείες θα μπορούν να είναι πολύ πιο γρήγορες, πιο ασφαλείς και λιγότερο κοστοβόρες.
3) Ηλεκτρικά αεροσκάφη
Τα πλήρως ηλεκτρικά αεροσκάφη θα οδηγήσουν σε περιορισμό των αέριων ρύπων, της χρήσης ορυκτών καυσίμων καθώς και της ηχορύπανσης που προκαλείται από τα αεροπλάνα. Μία σειρά κανοτόμων εταιρειών που απασχολούν στη βιομηχανία των αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της Airbus, αλλά και της NASA, προσπαθούν να αναπτύξουν τη σχετική τεχνολογία. Εχουν μάλιστα πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα στο χώρο, αλλά βέβαια η πραγματοποίηση εμπορικών πτήσεων με ηλεκτρικά αεροσκάφη απέχει ακόμη πολύ από το σήμερα.
4) Πράσινο υδρογόνο
Με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης και χρησιμοποιώντας μόνον ανανεώσιμη ενέργεια, η παραγωγή υδρογόνον θα γίνει εντελώς «πράσινη». Ενδέχεται συνεπώς να παίξει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και στην απεξάρτηση από τον άνθρακα σύμφωνα με τις επιταγές της Συμφωνίας των Παρισίων. Ενδέχεται να βοηθήσει ιδίως τις εξαιρετικά ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα τη ναυτιλία και τον κλάδο της μεταποίησης. Για τον λόγο αυτό, το προηγούμενο έτος προβλεπόταν ότι η αγορά πράσινου υδρογόνου θα έχει διογκωθεί στα 12 δισ. δολάρια μέχρι το 2050.
5) Χημικές ουσίες με τη βοήθεια του ηλίου
Για τη δημιουργία πολλών από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινό επίπεδο, από τα φάρμακα μέχρι καθαριστικά, απαιτούνται ορυκτά καύσιμα. Πέρυσι όμως ανακαλύφθηκε μία νέα μέθοδος που υπόσχεται τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Αντ’αυτού προτείνει τη χρήση φυσικού φωτός, το οποίο θα μετατρέπει τα κατάλοιπα διοξειδίου του άνθρακα στις απαραίτητες χημικές ουσίες.
Πηγή: World Economic Forum
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News