Life & Arts Τρίτη 25/05/2021, 22:00
ΗΠΑ

Γενικός Εισαγγελέας Ουάσιγκτον: Aγωγή κατά της Amazon για κατάχρηση εξουσίας

Γενικός Εισαγγελέας Ουάσιγκτον: Aγωγή κατά της Amazon για κατάχρηση εξουσίας

Αγωγή κατά του τεχνολογικού κολοσσού κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουάσιγκτον με την κατηγορία της παραβίασης των αρχών ανταγωνισμού και της κατάχρησης εξουσίας επειδή απαγορεύει σε τρίτους πωλητές να διαθέτουν φτηνότερα τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες. Παράλληλα, τους επιβάλει υπέρογκες προμήθειες που φτάνουν ως και το 40% της τιμής.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Καρλ Ρασίν στην αγωγή που κατέθεσε ισχυρίζεται πως οι κανονισμού που επιβάλει η Amazon ευθύνονται για τις αυξήσεις των τιμών σε πολλά προϊόντα στο online λιανεμπόριο, γεγονός που λειτουργεί σε βάρος καταναλωτών αλλά και πωλητών.

«Η Amazon εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στις online πωλήσεις με σκοπό το κέρδος με κάθε τίμημα. Μεγιστοποιεί τα κέρδη της σε βάρος των τρίτων πωλητών και των καταναλωτών υποχρεώνοντας τους να πληρώσουν πλασματικά μεγαλύτερες τιμές, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο το θεμιτό ανταγωνισμό», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Σημειώνεται ότι η αγωγή αφορά στις παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων μόνο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όμως με δεδομένο το αμερικανικό δίκαιο είναι σίγουρο πως θα ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» για ανάλογες κινήσεις από τις εισαγγελικές αρχές και άλλων πολιτειών, αλλά πιθανότατα και των αρμόδιων αρχών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ηδη, η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε. για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους Ευρωπαίους εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της για να πωλούν τα προϊόντα τους. Όμως, είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο εδώλιο για το ίδιο θέμα στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News