Life & Arts Τετάρτη 2/10/2024, 14:00
ΜΟΥΣΕΙΟ NINTENDO

Νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών

Νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών

Πολλοί από όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο θα θυμούνται την πρώτη φορά που έπιασαν στα χέρια τους ένα τηλεχειριστήριο του Nintendo Entertainment System, με το οποίο μεταφέρθηκαν στους πολύχρωμους κόσμους του Super Mario, του Zelda και του Donkey Kong.

Νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών-1

Εάν νοσταλγείτε αυτές τις εποχές, το πολυαναμενόμενο νέο μουσείο Nintendo στην Ιαπωνία, άνοιξε σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου τις πύλες του και σας περιμένει να το επισκεφτείτε.

Το μουσείο στεγάζεται σε τρία κτίρια, στο πρώην εργοστασιακό συγκρότημα της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών στο Uji, περίπου μια ώρα νότια της πόλης του Κιότο.

Τα εκθέματα ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην 135χρονη ιστορία της εταιρείας και περιλαμβάνουν από σπάνιες κονσόλες και διαδραστικά παιχνίδια, μέχρι ένα θεματικό εστιατόριο με μπέργκερ.

Στη γειτονική Οσάκα άλλωστε περιμένει τους επισκέπτες το θεματικό πάρκο Super Nintendo World όπου θα μάθουν για τον εγκέφαλο της Nintendo, Shigeru Miyamoto, γνωστού και ως πατέρα του Super Mario.

Νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών-2

Από τις κάρτες hanafuda στο σήμερα

Η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1889, ως κατασκευαστής καρτών παιχνιδιών hanafuda, που σημαίνει «κάρτες με λουλούδια». Ένα τμήμα του μουσείου με τίτλο «Craft and Play» διαθέτει μια αίθουσα hanafuda όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν να παίζουν το παραδοσιακό παιχνίδι καρτών με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο για να δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες με λουλούδια.

Αλλά το κύριο αξιοθέατο του μουσείου είναι η περιοχή «Discover», μια τεράστια αίθουσα με εκθέματα σχεδόν κάθε προϊόντος που κυκλοφόρησε ποτέ η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων συσκευών περιορισμένης έκδοσης.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο του κτιρίου «Discover» είναι η συλλογή οκτώ ειδικών διαδραστικών παιχνιδιών – το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια εμβληματική δημιουργία στην ιστορία των παιχνιδιών της εταιρείας.

Νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών-3

Το «Big Controller» επιτρέπει στους παίκτες να συνεργάζονται και να παίζουν κλασικά παιχνίδια της Nintendo σε, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, υπερμεγέθη χειριστήρια σχεδιασμένα να μοιάζουν με τα πρωτότυπα από κονσόλες όπως το Wii και το Famicom.

Μεταξύ των μίνι παιχνιδιών που προσφέρονται είναι ένα παιχνίδι σκοποβολής με λέιζερ που ονομάζεται «Zapper & Scope», μια αναφορά στο σύστημα σκοποβολής με ελαφρύ όπλο της εταιρείας που αναπτύχθηκε το 1973, και το «Love Tester», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1969.

Στους επισκέπτες του μουσείου δίνονται 10 ψηφιακά νομίσματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παίξουν τα παιχνίδια, όμως δεν μπορούν να αγοράσουν επιπλέον νομίσματα, οπότε θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών-4

Παρά τη δυσδιάκριτη γκρι πρόσοψή του, το μουσείο είναι γεμάτο με παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες που είναι μοναδικές για τη Nintendo, από τα πολλαπλά kinopio (φρύνοι) που τραγουδούν όταν αγγίζουν το κεφάλι τους μέχρι τα ντουλάπια που μοιάζουν με κασέτες Gameboy.

Νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών-5

Πώς μπορείτε να το επισκεφτείτε

Νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών-6

Για να επισκεφτείτε το παιχνιδιάρικο μουσείο, δεν μπορείτε απλά να εμφανιστείτε στην πόρτα και να αγοράσετε ένα εισιτήριο.

Οι επισκέπτες πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του μουσείου και να εγγραφούν, λαμβάνοντας μέρος σε μια κλήρωση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν τώρα να συμμετάσχουν σε κλήρωση για να πάρουν εισιτήρια για να το επισκεφθούν το νωρίτερο τον Ιανουάριο και μπορούν να επιλέξουν έως και τρεις προτιμώμενες ημερομηνίες και ώρες.

Οι νικητές ανακοινώνονται δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επίσκεψής τους και τα εισιτήρια πρέπει να αγοραστούν αμέσως.

Όσοι δεν μπορούν να εγγραφούν εκ των προτέρων μπορούν επίσης να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ημερολόγιο του ιστότοπου του μουσείου και να αναζητήσουν εισιτήρια που έχουν ακυρωθεί ή προστεθεί αργότερα.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 3.300 γιεν (περίπου 20-21 ευρώ) ανά ενήλικα και 2.200 γιεν (περίπου 13-14 ευρώ) ανά παιδί. Ορισμένα τμήματα της έκθεσης χρεώνουν πρόσθετα τέλη εισόδου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει Nintendo – Από τα παιχνίδια της ιαπωνικής μαφίας στην μανία κάθε εφήβου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News