Life & Arts Δευτέρα 20/05/2024, 14:34
TECH - SCIENCE

Τι έμαθε ένας φοιτητής από την Καλκούτα δουλεύοντας 20 μέτρα μακριά από τον Steve Jobs

Τι έμαθε ένας φοιτητής από την Καλκούτα δουλεύοντας 20 μέτρα μακριά από τον Steve Jobs

Μπορεί τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα; Ίσως, αν τα κυνηγάς λένε κάποιοι. Ένας από αυτούς είναι ο Chet Kapoor, πρώην μαθητευόμενος του μεγιστάνα της τεχνολογίας Steve Jobs.

Ο 57χρονος σήμερα Ινδός, διηγείται την ιστορία της καριέρας του ανατρέχοντας στα εφηβικά του χρόνια στην Καλκούτα, όταν η μητέρα του τον πήγαινε στη βιβλιοθήκη του Βρετανικού Συμβουλίου για να διαβάζει βιβλία ενώ εκείνη έκανε τα ψώνια της. Αυτή η συνήθεια της μητέρας του φαίνεται ότι του άνοιξε μια μεγάλη πόρτα στην εξέλιξή του.

«Γι’ αυτόν θέλω να δουλέψω»

Το 1983, διάβασε ένα βιβλίο που λεγόταν «Ένα μικρό βασίλειο»  και ήταν γραμμένο από τον Michael Moritz. «Το βιβλίο αυτό αφορούσε δύο Steves: Τον Steve Jobs και τον Steve Wozniak. Όλα αφορούσαν την Apple. Ήμουν ευεπηρέαστος γιατί ήμουν 15 ή 16 ετών», αναφέρει ο Kapoor.

Σαν επιφοίτηση, στο μυαλό του πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να γνωρίσει τον Steve Jobs και να δουλέψει για εκείνον.

Εμπνευσμένος από το βιβλίο, ο Kapoor παρακολούθησε μαθήματα πληροφορικής και άρχισε να κάνει αιτήσεις σε κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά κατέληξε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το 1986.

«Δούλευα 20 μέτρα μακριά του»

Μια μέρα, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα όταν ο Kapoor προσλήφθηκε ως ασκούμενος στην εταιρεία λογισμικού NeXT, που ίδρυσε ο Jobs.

Η NeXT ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν Campus Consultants και άρχισε να προσλαμβάνει φοιτητές που εργάζονταν γι’ αυτήν με μερική απασχόληση παράλληλα με τις σπουδές τους – και ο Kapoor έγινε ένας από αυτούς το 1988.

Η εταιρεία ζήτησε από τον Kapoor και από μερικούς επιλεγμένους φοιτητές να ενταχθούν στην εταιρεία ως ασκούμενοι μετά την αποφοίτησή τους, όπου εναλλάσσονταν σε διάφορες περιστασιακές εργασίες.

«Ο Steve ήταν αυτό το εμβληματικό άτομο και εγώ δεν τον γνώριζα… Ήμουν ο τύπος που έφερνε καφέ για τον τύπο που έφτιαχνε καφέ», δηλώνει χαρακτηριστικά. Και όπως τονίζει, δεν τον ένοιαζε η θέση που είχε από τη στιγμή που δούλευε 20 μέτρα μακριά από το ίνδαλμά του, κάθε μέρα.

Όπως εξηγεί, επικεντρωνόταν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στις ερωτήσεις που έκανε ο Jobs στις συναντήσεις με όλους τους συνεργάτες του, επειδή του έδιναν μια εικόνα της διαδικασίας σκέψης του.

Η πορεία του στην κορυφή

Ο Kapoor αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στην εμπειρία του να εργάζεται ως ασκούμενος του Jobs.

people-image

Η πορεία του ήταν λαμπρή, αφού άφησε το στίγμα του στη Silicon Valley ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού cloud Apigee, η οποία εξαγοράστηκε από την Google σε μια συμφωνία ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016. Κατείχε επίσης ηγετικές θέσεις σε εταιρείες όπως η Google και η IBM.

Σήμερα ο Kapoor είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης DataStax.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

Διαβάστε επίσης:

Συνιδρυτής της Apple – Πώς οι γονείς του τον οδήγησαν στην επιτυχία

Ο αφανής ήρωας της Apple – Ο «άλλος Steve» και γιατί έφυγε από την εταιρεία του

24 Ιανουαρίου 1984 – Πώς ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News