ΕΕ: Με το βλέμμα στις Big Tech για την πληρωμή του κόστους του διαδικτύου
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, γνωστές και ως Big Tech, με σκοπό την πληρωμή ορισμένων εξόδων του διαδικτύου.
Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την Πέμπτη μια διαβούλευση για το μέλλον του τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, ξεκινώντας μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαίτηση η Alphabet, μητρική της Google, η Apple, η Meta Platform και το Netflix, να «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Η εν λόγω κίνηση από τη μεριά της ΕΕ ήταν απόρροια μίας παρατεταμένης πίεσης, με διάρκεια πάνω από δύο δεκαετιών, από την Deutsche Telekom, την Orange, την Telefonica, την Telecom Italia και άλλους φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι επιθυμούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του 5G και της μετάδοσης δεδομένων ευρείας ζώνης.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, εταιρείες όπως η Amazon και η Microsoft αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της κίνησης δεδομένων στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά, οι Big Tech απαντούν λέγοντας πως ένας φόρος διαδικτύου -όπως τον αποκαλούν- θα υπονομεύσει τους κανόνες ουδετερότητας του δικτύου της ΕΕ για την ίση μεταχείριση όλων των χρηστών.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η διαβούλευση διάρκειας 12 εβδομάδων θα εξετάσει τη «δίκαιη συμβολή όλων των ψηφιακών φορέων» και οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών θα κληθούν να απαντήσουν σε 60 ερωτήσεις. Η Επιτροπή είναι πιθανό να προτείνει νομοθεσία μετά τη διαβούλευση, η οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις χώρες της ΕΕ και τους νομοθέτες της ΕΕ προτού καταστεί νόμος.
«Αυτή η διαβούλευση είναι ένα θετικό και επείγον βήμα προς την αντιμετώπιση μεγάλων ανισορροπιών στο οικοσύστημα του διαδικτύου προς όφελος των τελικών χρηστών της Ευρώπης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η European Telecommunications Network Operators’ Association (ΕΤΝΟ).
Ωστόσο η ομάδα τεχνολογίας Computer & Communications Industry Association (CCIA) δεν είχε την ίδια άποψη, αφού όπως δήλωσε ο Christian Borggreen, ανώτερος αντιπρόεδρος της CCIA Europe, «οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ήδη τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν θα πρέπει να πληρώνουν για δεύτερη φορά μέσω ακριβότερων υπηρεσιών streaming και cloud».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Amazon: Ζητά από τους εργαζομένους επιστροφή στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα
Τεχνολογία: Η Apple φωτεινή εξαίρεση στον μαραθώνιο των απολύσεων