Life & Arts Τρίτη 14/02/2023, 22:49
TECH - SCIENCE

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κέρδισε σε διαγωνισμό φωτογραφίας με fake εικόνα

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κέρδισε σε διαγωνισμό φωτογραφίας με fake εικόνα

Μια ειδυλλιακή φωτογραφία με σέρφερ στα κύματα, καθώς αυτά βάφονται πορτοκαλί από το ηλιοβασίλεμα, κέρδισε σε έναν δημοφιλή διαγωνισμό φωτογραφίας στην Αυστραλία. 

Όμως ο καλλιτέχνης δεν ήταν άνθρωπος και η φωτογραφία δεν ήταν καν αληθινή: η εικόνα είχε δημιουργηθεί από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο είχε υπακούσει τυφλά στις εντολές ενός άνδρα που καθόταν στον καναπέ του σπιτιού του. 

Το ψεύτικο στιγμιότυπο βασίστηκε σε ένα εκατομμύριο πραγματικές φωτογραφίες αρχείου. Ακόμα και το όνομα του ανύπαρκτου φωτογράφου, Jane Eykes, αποτελούσε κρυφή αναφορά στον Φλαμανδό ζωγράφο του 15ου αιώνα, Γιαν Βαν Άικ, που «θεωρείται ο πιο αντιγραμμένος καλλιτέχνης όλων των εποχών», παρατηρεί η San Fransisco Standard.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κανείς από τους κριτές δεν αντιλήφθηκε την απάτη. Στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού στο Instagram, η φωτογραφία παραμένει σε κοινή θέα και στη λεζάντα οι διοργανωτές δίνουν συγχαρητήρια στον «φωτογράφο Jane Eykes».

 

 

 

Ο (ηλεκτρονικός) εγκέφαλος πίσω από την ψεύτικη εικόνα είναι το Absolutely Ai, ένα καλλιτεχνικό στούντιο που υποστηρίζεται από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Το Absolutely Ai ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγους μήνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ο ιδρυτής του, ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Τζέιμι Σίζονς, υπέβαλε την εικόνα που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη στον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το καλοκαίρι που διοργάνωσε η επιχείρησης πώλησης ηλεκτρικών ειδών DigiDirect.

Για την εικόνα δεν χρειάστηκε τίποτα άλλο από μία εντολή στον υπολογιστή. 

Με το που ανακοινώθηκε η νίκη του, ο Σίζονς αποκάλυψε στους διοργανωτές ότι η εικόνα ήταν ψεύτικη, ενημερώνοντάς τους πως δεν σκόπευε να λάβει το χρηματικό έπαθλο. 

Πριν λίγες ώρες, η DigiDirect αντέδρασε, αναγνωρίζοντας πως ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κέρδισε τον διαγωνισμό. Μάλιστα έδωσε συγχαρητήρια στο στούντιο, για τον «έξυπνο τρόπο» με τον οποίο κατάφερε να κερδίσει δημοσιότητα. Η εταιρεία ανακοίνωσε μάλιστα νέο διαγωνισμό, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλουν αληθινές και τεχνητές εικόνες, χωρίς η επιτροπή να γνωρίζει σε ποια κατηγορία ανήκει η κάθε συμμετοχή.   

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η μηχανή ενδεχομένως είναι ανώτερη δημιουργικά από τον άνθρωπο, σχολίασε ο Σίζονς. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μάθει από τους κορυφαίους της φωτογραφίας, της ζωγραφικής και άλλων δημιουργικών εγχειρημάτων, παράγοντας κάτι εντελώς καινούργιο που μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό, πρόσθεσε, καταλήγοντας πως «η τεχνολογία είναι εξίσου απίστευτη και τρομακτική, από τη σκοπιά ενός καλλιτέχνη».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News